Política

Rajoy, acorralat

El PSOE exigeix la dimissió del president espanyol i IU, eleccions en fer-se públiques noves revelacions del cas Bárcenas

L'extresorer compareix avui de nou davant el jutge

“La seva continuïtat constitueix un dany incalculable”


Acorralat. Així es troba el president espanyol, Mariano Rajoy, després que l'escàndol de corrupció que afecta el seu partit hagués fet ahir un gir i hagués elevat la pressió sobre la seva persona. Uns missatges de text de mòbil que suposadament s'haurien intercanviat Rajoy i l'extresorer del PP Luis Bárcenas fins almenys fa quatre mesos han precipitat els esdeveniments i dut l'oposició a demanar la dimissió del president espanyol, que continua callant, i la convocatòria d'eleccions anticipades. Uns SMS que La Mocloa ahir no va desmentir i que demostrarien que el president espanyol va continuar en contacte amb l'extresorer del seu partit després que el gener passat s'haguessin publicat els anomenats papers de Bárcenas, uns documents que recollien el pagament de sobresous a dirigents del partit, entre ells el mateix Rajoy. Aleshores, el president espanyol va dir que “no recordava l'últim cop” que havia parlat amb Bárcenas, però resulta que feia només set dies que hi havia tingut contacte, segons provarien els missatges de text publicats diumenge pel diari El Mundo.

Uns missatges de què l'advocat de Bárcenas, l'exjutge Javier Gómez de Liaño, va dir ahir que el seu client no sap res. Ho va dir a la sortida de la presó, després d'haver-se entrevistat amb l'extresorer per preparar la compareixença d'aquest, demà, davant el jutge.

Tot apunta que Bárcenas hauria decidit fer públics aquests missatges després que dijous el portaveu del PP al Congrés, Alfonso Alonso, l'hagués qualificat de delinqüent i hagués dit que havia fet “de la mentida el seu estil de vida”. El diari publica les fotos de deu pantalles de telèfon mòbil en què es poden veure extractes dels diàlegs de Bárcenas o la seva esposa, Rosalía Iglesias, amb Rajoy en diferents dates dels darrers dos anys en què el cap de l'executiu espanyol els diu “fem el que podem” i els demana “tranquil·litat”.

“Sempre seré aquí”

Dels missatges publicats destaquen els de gener del 2013, mes en què es va fer públic que Bárcenas tenia comptes a Suïssa, van aparèixer les primeres informacions sobre el suposat pagament de sobresous i es van fer públics els suposats papers de comptabilitat de l'extresorer. En un dels missatges, amb data del 18 de gener, l'extresorer transmet a Rajoy que creu que ell no té credibilitat per desmentir les informacions i que ha de ser “ella” –referint-se, segons El Mundo, a María Dolores de Cospedal– la que demani proves sobre el que s'ha publicat. “Amb mi pots comptar sempre i saps que t'estic agraït pel suport que personalment sempre m'has donat”, continua el missatge atribuït a Bárcenas. Segons la seqüència de missatges, dues hores i mitja després, el president del govern espanyol li hauria respost el següent: “Luis. Ho entenc. Sigues fort. Demà et trucaré. Una abraçada.”

Aquest és l'últim missatge que suposadament hauria enviat Rajoy a l'extresorer, segons el diari. En el següent missatge, Bárcenas demana al president espanyol que li truqui, tal com li havia assegurat que faria: “Et demano que em truquis, tal com vam quedar”, assenyala.

“Us equivoqueu”

Tal com es desprèn de la seqüència de missatges, Bárcenas hauria seguit sense obtenir resposta del president. “Mariano. Necessito parlar amb Javier [Arenas]. Us esteu equivocant. Jo sí que tinc les idees clares. Abraçades”, hi afegeix. Per part de Rajoy, sembla que només hi va haver una trucada el 6 de març, que Bárcenas no va arribar a atendre. El 14 de març, el dia que Bárcenas va ser acomiadat del PP, l'extresorer envia un nou missatge a Rajoy en què li diu: “Mariano, vergonyós el comportament dels advocats del partit. No han permès que les persones que he enviat verifiquin el contingut de les caixes que hi havia al despatx que tu em vas autoritzar.” I continua: “Tu deus saber a què esteu jugant, però jo quedo alliberat de qualsevol compromís amb tu i amb el partit.”

Missatges que van dur el líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, a demanar la dimissió de Rajoy, en considerar que “la seva continuïtat al capdavant del govern constitueix un dany incalculable per a un país que viu una situació dramàtica” i va anunciar la ruptura de relacions amb el PP. Rubalcaba no va demanar eleccions, com sí que va fer IU, sinó la substitució de Rajoy per un altre dirigent del PP. “Si això no passa, haurem d'optar per qualsevol altra solució”, va dir, sense citar la moció de censura. Des del PP asseguren que no els preocupa el que faci Bárcenas i des La Moncloa, que els SMS demostren que l'extresorer no va aconseguir res. El president espanyol continua callant. Avui, però, per primer cop en una setmana s'haurà d'enfrontar a les preguntes de la premsa amb una compareixença a La Moncloa.

27.06.13
Bárcenas
ingressa a presó per ordre del jutge Ruz.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.