Política

L'últim esforç

avís

Mas-Colell adverteix que al 2013 caldran més ajustos en la despesa

S'han de retallar fins a 2.500 milions

No vol relaxació, tot i que el govern parla de 1.882 milions ja ajustats


“No s'acaben les retallades el 7 d'agost, queden cinc mesos per quadrar els números.” El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va ser clar ahir i va advertir a Catalunya Ràdio que la possibilitat de més ajustos està oberta, i que caldrà un últim esforç en el que resta d'any. “No serà gens fàcil ordenar el procés de la despesa”, avisava. La intenció, de fet, és concentrar enguany tots els ajustos que encara hi ha pendents sobre la despesa, i que aquesta al 2014 no baixi ni un cèntim més. Això sí, llavors que ningú esperi tampoc que creixi.

Mas-Colell ja advertia que el tancament del 2013 “serà dur”. I és que l'empresa que va dibuixar no és senzilla: segons el darrer comptador de l'ajust extra a afrontar enguany, que ell mateix va actualitzar ahir, la xifra es mouria entre els 2.000 i 2.500 milions, menys dels 2.600 que s'havien indicat la setmana passada. Uns 800, segons el conseller, serien per la baixada del llistó del dèficit de l'1,96% del 2012 –tot i que ja se sap que pujarà al 2,17%– a l'1,58; uns 1.300 seran per uns ingressos del 2012 que segur que enguany no hi seran –els anomenats one-off en l'argot–, com són els de la privatització d'Aigües Ter-Llobregat, i més de 200 més vindran per l'augment d'interessos a pagar.

En el pla econòmic i financer que va presentar al Consell de Política Fiscal i Financera la setmana passada, el govern ja feia una estimació força aproximada de per on vindrà aquest ajust (vegeu el gràfic). Al cantó dels ingressos, parla d'augmentar la recaptació en 874 milions, gràcies a mesures ja implantades com la rebaixa del mínim exempt de l'impost de patrimoni, l'augment de tipus del de transmissions o la taxa turística. No inclou, en canvi, les taxes judicials o l'euro per recepta, suspesos pel TC. La previsió sí que preveia altres taxes a incloure en la llei d'acompanyament de pressupostos del 2013, que no es farà –segurament s'inclouran ja a la del 2014– i reservava la partida més gran, 550 milions, a una altra mesura one-off: la venda d'actius –es pensa en les depuradores de l'Agència Catalana de l'Aigua, valorades en uns 500 milions–, per la qual fins al juny ja s'havien obtingut 144 milions (dels 201 ja assolits en concepte d'ingressos nous).

En aquest punt, Mas-Colell volia desmentir ahir que la Generalitat s'hagi beneficiat de les pujades de l'IVA que l'Estat va decretar l'any passat, malgrat que teòricament disposi del 50% de l'impost. “És una mentida blanca, hi ha mecanismes de compensació que fa que no rebem ni un cèntim més”, asseverava. Ans al contrari, també ha hagut de pagar més. A banda, es queixava que “no lliga” que, de cara al 2014, l'Estat hagi avisat que la bestreta a la Generalitat fruit del càlcul del model de finançament baixarà 500 milions, quan parla de recuperació i de més recaptació fiscal.

Despeses sobre l'1,2%

Pel que fa a les despeses, el pla del govern parla de reduir-les en 2.789 milions. Això passa per repetir la supressió d'una paga extra als funcionaris –que el document titlla també d'one-off, és a dir, en teoria és extraordinària sols enguany– i aplicar alguns reials decrets estatals del 2012 per reduir costos a la sanitat o l'educació. La major part d'estalvi, això sí, correspon a l'aplicació del decret de pròrroga del 15 de maig, que, per adaptar el pressupost a l'1,2% de dèficit, retalla la despesa de tots els departaments un 14%. El pla estima en més de 2.000 milions l'estalvi si no es toqués el decret –de fet afirma que a 30 de juny ja s'havia aconseguit ajustar 1.681 milions la despesa, per a un total de 1.882, sumant-hi els ingressos de més–, però Mas-Colell ja avisava que aquests càlculs són irreals, ja que d'entrada els comptes s'adaptaran el 27 d'agost a l'1,58%. A banda, assegura que a hores d'ara ja està “pràcticament esgotat” el límit de l'1,2%. “I això vol dir que la resta de l'any hem de viure del marge obtingut, estem en una situació complicada”, explicava. “Una lectura innocent podria dir que si hem gastat set dotzenes parts de l'1,2%, tot el que està per sobre ho podríem gastar la segona part de l'any; ja m'agradaria que fos el cas, però no ho és”, aclaria. “Hem gastat força més que set dotzenes parts de l'1,2%”, deia. Aquí, doncs, no es pot relaxar ningú.

Els marges per fer un pressupost són nuls; el que es vulgui fer fins a fi d'any està molt predeterminat
Em prendria com una desautorització política en tota regla una reacció negativa del tot a les mocions

Es compromet a acceptar els retocs del Parlament

El conseller va defensar la decisió de prorrogar el pressupost, i va fer especial èmfasi en el fet que en presentarà el decret al Parlament a final d'agost. “Es generarà un debat, hi haurà mocions i votacions, i el resultat comptarà molt”, explicava, tot comprometent-se a fer-hi retocs si convé. Amb això Mas-Colell volia contestar les crítiques que el govern, amb la pròrroga, s'estalviarà el tràmit de debat parlamentari. A més, negava que això impossibiliti noves inversions perquè, de fet, ja “pràcticament estan a zero”. “Es pensa algú que estem invertint?”, lamentava.

El conseller, igualment, va respondre als que demanen la insubmissió al límit de dèficit i al·leguen que el 2012 tampoc es va complir l'1,5% que fixava l'Estat. Segons ell, l'incompliment “no es planeja”, per la qual cosa recordava que l'any passat el desviament ja va tenir “conseqüències” que ara vol evitar, com ara les dificultats actuals de pagaments a proveïdors, que obliguen a augmentar la petició al fons de liquiditat estatal i, per tant, el deute.

Mas-Colell, a banda, titllava de “malèvol o propi d'ignorants” les crítiques de l'oposició a les queixes del govern, després que a principi d'any ell ja donés per bo un límit de l'1,5%. “Aquest era el terç corresponent al 4,5% que llavors tenia l'Estat, però quan Europa el va flexibilitzar fins al 6,5%, el terç per a Catalunya era el 2,1%, i és el que ara veiem apropiat”, va insistir.

Com havia fet Mas la vigília, el conseller no va donar detalls del procés de creació de l'Agència Tributària Catalana, l'acceleració de la qual ERC veu com a alternativa, si bé va admetre que va “compassat” amb el procés polític.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona
Junts. PuigdemontxCatalunya

Una consulta pactada és possible

barcelona