Política

El TSJB suspèn el decret de llengües del Govern Balear

L'aplicació del Tractament Integral de Llengües, que redueix la presència del català a les aules, s'havia de començar a aplicar aquest mateix curs, cosa que també queda en suspensió

Els sindicats mantenen la vaga prevista per l'inici de curs

El Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB) ha suspès l'aplicació del Tractament Integral de Llengües (TIL), que suposa la posada en marxa el trilingüisme a les aules -que comportarà una pèrdua de pes del català-, mentre resol els recursos presentats contra el decret del Govern Balear, que havia d'entrar en vigor aquest mateix curs.

D'aquesta manera, el TSJB ha respost a la petició de suspensió de l'aplicació del decret que van presentar els sindicats STEI i UGT. La sala contenciosa administrativa del tribunal ha admès els arguments dels sindicats fins que es resolgui el recurs interposat contra el decret de Tractament Integral de Llengües. La decisió del tribunal coincideix amb la vaga indefinida a les escoles que ha de començar el 16 de setembre i que de moment mantenen els sindicats tot i la satisfacció per la decisió del TSJB.

El TSJB ha acceptat la petició de tots dos sindicats, que van reclamar la suspensió de l'efectivitat de l'annex del decret, que estableix que els centres docents no universitaris de Balears elaboraran i aprovaran el seu projecte de tractament integrat de llengües abans del 20 de juny de 2013. En aquest sentit, el tribunal conclou que el govern balear no va respectar els procediments i que no va incloure un calendari complet per posar en marxa la implantació del nou model educatiu. No obstant, en les dues actes hi ha un vot particular del magistrat Fernando Socías, que discrepa de la suspensió de d'aplicació del decret.

El decret de llengües rebaixa el català a les aules i estableix l'educació “plurilingüe” en català, castellà i llengua estrangera, preferentment anglès. Així, totes les àrees, matèries, mòduls o àmbits de coneixement no lingüístic es poden impartir en qualsevol de les tres llengües. El decret estableix que els alumnes d'educació infantil han de rebre ensenyament en les dues llengües oficials i a partir dels 3 anys incorporar l'estrangera. A primària i ESO, s'haurà d'impartir en cada una de les llengües oficials com a mínim una de les àrees que tinguin com a objecte d'aprenentatge les matemàtiques o el coneixement del medi natural, social o cultural. La resta d'hores es repartiran “de manera equilibrada”.

Els sindicats, han assegurat que mantenen la vaga convocada per al pròxim 16 de setembre coincidint amb l'inici de curs contra el decret, que es pot dir que liquida el model d'immersió lingüística en català.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona
Junts. PuigdemontxCatalunya

Una consulta pactada és possible

barcelona