Política

Homs veu “contradiccions” en el govern espanyol perquè nega l'existència del procés català però convoca ambaixadors

Homs replica a Almunia que no hi ha “cap automatisme” perquè no hi ha “manual d'instruccions” per esdevenir un estat

Creu que seria bo que l'estat plantegés la qüestió catalana a la Comissió Europea

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha indicat que l'actitud del govern espanyol és contradictòria perquè nega l'existència del procés català però convoca a consultes els ambaixadors dels països que donen suport a l'autodeterminació.

En la roda de premsa per presentar el Manifest pel Dret a Decidir, Homs s'ha referit al contenciós de l'executiu de Mariano Rajoy amb Lituània i Letònia per les declaracions dels seus presidents a l'ACN a favor del dret a decidir de Catalunya.

El conseller portaveu ha argumentat que, d'una banda, l'executiu de Rajoy diu que és “un tema intern” però després es “passen el dia cridant a capítol ambaixadors” que només expressen un “compromís democràtic”.

Homs també ha respost al vicepresident de la Comissió Europea, Joaquín Almunia, que ha avisat que una Catalunya independent quedaria fora de la UE. El conseller li ha recordat que no es pot parlar “d'automatismes” perquè no hi ha un “manual amb instruccions per esdevenir un estat” sinó que al final “s'acaba imposant una voluntat política”. Homs ha recordat que el 1982 Groenlàndia va votar a favor de sortir de la UE però s'hi va quedar fins el 1985, quan va revisar les seves relacions amb la Unió. “Imagini's si va ser automàtic”, ha ironitzat.

El portaveu ha defensat que “seria bo” que el govern espanyol plantegés la qüestió de Catalunya a la Comissió Europea, tenint en compte que, fins ara, la institució europea ha mantingut que no es pronunciarà sobre el procés català fins que un estat membre li demani. Tot i assenyalar la “contradicció permanent” de l'executiu espanyol que nega l'existència del clam català, Homs creu que arribarà el moment en què l'Estat ho acabarà preguntant a les institucions europees, de la mateixa manera que ara ha acabat admeten la qüestió cridant els ambaixadors a consultes. “L'estat espanyol acabarà preguntat a la CE per la qüestió catalana, per molt que ara ho negui”, ha pronosticat.

En aquest sentit, s'ha mostrat confiat que, arribat el cas, la CE “posi a dalt de tot el principi democràtic”. En aquest sentit, s'ha preguntat: “¿si les institucions i els governs no estan al servei de la democràcia, ja em diran al servei de qui estan?”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.