Política

El pla dels dos nos

La proposta que Alícia Sánchez-Camacho va traslladar ahir sense èxit a la cúpula de Gènova és la mateixa que no va obtenir ni un sol suport en el debat de política general celebrat el mes passat al Parlament

El pla de millora de finançament defensat pels populars catalans només té tres punts i ocupa poc més de mig foli

Els partits catalansvan reiterar ahir el seu poc entusiasme per la proposta que ja van descartar

Dues negatives en set dies laborables. La proposta de finançament defensada per Alícia Sánchez-Camacho, i que la cúpula de Gènova va liquidar ahir al migdia d'una plomada, és la mateixa que no va obtenir el suport de cap partit en el debat de política general celebrat al Parlament de Catalunya a finals del mes passat, segons van confirmar fonts dels populars catalans. El pla no hauria servit per negociar res, ni tan sols en l'hipotètic cas –remot, veient les reaccions que va suscitar entre representants del PP d'arreu de l'Estat– que el màxim òrgan de direcció dels populars l'hagués acceptat com a propi.

El pla defensat per Alícia Sánchez-Camacho ocupa poc més de mig foli i consta de només tres punts. En el primer, insta el govern de la Generalitat a traslladar la necessitat d'un nou sistema de finançament al Consell de Política Fiscal i Financera, el mateix òrgan que fixa el límit de dèficit, i que en nombroses ocasions ha expressat la seva poca disposició a atendre les reclamacions que li trasllada l'executiu català. En aquest punt, entre altres aspectes, els populars proposen plantejar un model de finançament singular per a Catalunya dins del règim comú de la LOFCA, l'establiment de fórmules de col·laboració entre les agències tributàries dels dos governs per a la recaptació, liquidació i inspecció de la totalitat dels impostos recaptats al Principat. Els altres dos punts del document plantegen el principi d'ordinalitat i la revisió del de solidaritat, tots dos punts rebutjats frontalment des de Madrid. Finalment, el PP de Catalunya planteja destinar els nous recursos obtinguts amb la reforma del finançament a sufragar l'estat del benestar, a crear polítiques de creixement econòmic i a millorar el finançament dels ens locals.

Els partits catalans van reiterar ahir el seu poc entusiasme per una proposta que es va estavellar al Parlament en la sessió celebrada el 27 de setembre passat, quan només va rebre el suport dels diputats del grup popular. El secretari d'organització de CDC, Josep Rull, considera que el PP “no té cap credibilitat” per plantejar una millora del finançament “quan manté la llei Wert i un projecte de pressupostos pel 2014 absolutament hostils amb Catalunya”. En termes semblants es va expressar la portaveu d'ERC, Anna Simó, per qui la proposta dels populars arriba “set anys tard”. Es referia així a la participació activa d'Alícia Sánchez-Camacho i Jorge Fernández-Díaz en la recollida de firmes contra l'Estatut que, en paraules de Simó, “ja reconeixia la necessitat d'un finançament singular per a Catalunya”.

Menys crític es va mostrar el PSC, que, si bé van qualificar d'“excessivament tèbia” la proposta dels populars catalans, la consideren “un signe, un moviment del qual el govern de CiU hauria de treure profit”, segons va assenyalar el portaveu, Jaume Collboni. Des de Madrid, el secretari d'organització del PSOE, Óscar López, va optar per la ironia: “Benvinguda al diàleg, senyora Sánchez-Camacho; sort amb el seu partit i amb el senyor Rajoy.” Finalment, el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet, en una roda de premsa conjunta amb la coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, va subratllar que ni la proposta feta pel PP de Catalunya ni cap altra qüestió poden suposar “cap fre ni distracció” per a la celebració de la consulta. Pel que fa a l'actual sistema de finançament, Nuet va dir que “es discutirà encara que el govern espanyol no ho vulgui, perquè és a l'agenda revisar-lo després de cinc anys, és a dir, al 2014”.

Balances fiscals
El PP de Catalunya ha demanat al Ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, la publicació de les balances fiscals. “Més d'un s'emportaria una sorpresa”, va assenyalar el portaveu, Enric Millo. Els populars catalans fa temps que reclamen un nou sistema de càlcul de les balances, amb l'objectiu de contrarestar les xifres que facilita la Generalitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
RIPOLL

El ple aprova una moció perquè no es faci campanya per la Festa Major

RIPOLL
GIRONA

ERC reivindica un “finançament singular” per millorar el transport públic

GIRONA
estats units

Multen Trump per no acatar l’ordre de silenci durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona