Política

Mas respon a Rubalcaba que la constitució no pot “avortar les voluntats polítiques”

Considera que el marc legal “no pot tallar les ales a l'evolució de les societats”

L'exfiscal en cap de Catalunya Martín Rodríguez Sol afirma les lleis “no poden ser cadenes que impedeixin somiar”

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha replicat al líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, que és “un error” contraposar la legalitat a les “voluntats polítiques”.

Després reunir-se aquest divendres amb el cap de l'oposició espanyola i escoltar la seva proposta de reforma constitucional i territorial a canvi de renunciar a la consulta, Mas ha advertit que és “un error immens” utilitzar els marcs legals “per avortar”, o per deixar “en segon pla”, les solucions basades “en les voluntats polítiques” a partir d'una interpretació “rígida”.

Durant l'acte del Dia de la Justícia, on ha condecorat amb la medalla del Premi Justícia de Catalunya l'exfiscal en cap de Catalunya Martín Rodríguez Sol, el president ha explicat que durant la conversa que ha mantingut amb Rubalcaba i el primer secretari del PSC, Pere Navarro, al Palau de la Generalitat aquests li han “vingut a dir” que la “gran regla de joc” que és la constitució “no s'ha de veure com un marc definitiu per la convivència sinó un vehicle obert per la convivència”.

De la seva banda, Martínez Sol –que va dimitir al març després que fos expedientat per admetre la possibilitat d'una consulta legal que permetés als catalans poder decidir el seu futur– ha defensat que les lleis “no poden ser cadenes que impedeixin somiar ni arribar allò on volem arribar”. Segons ell, les lleis han de ser “camins de pau, camins que ens permetin arribar allà on volem anar”. La clau per fer “justícia de la bona consisteix en escoltar tothom amb atenció”, “per servir a les persones”, ha afegit.

El president ha reconegut el “coratge” de Sol en expressar-se amb aquestes paraules i ha assegurat que aquells que s'han posicionat a favor de la idea que són els marcs legals els que s'han d'adaptar a la societat i no al revés, “hauran encertat”.

I és que per Mas, és un “error molt gran” que els marcs legals “tallin les ales a l'evolució de la societat” i ha afirmat és “un gran encert” adaptar el marc legal a les societat. Entenc que això pot ser “política de la bona”, quan una societat “evoluciona” com ho fa la catalana, “cal trobar respostes polítiques perquè pugui seguir el seu curs normal”, ha sentenciat.

En el seu discurs, el cap de l'executiu català també ha llançat una reflexió als juristes presents sobre “la pulcritud en l'observança de les regles del joc”. “Ens trobem que des de determinats estaments de la política, o els mitjans de comunicació, o entre els dos, es pressiona els estaments judicials per prendre decisions”, ha constat. “Però passa també al revés”, quan els estaments judicials utilitzen “els mitjans de comunicació per intervenir en el debat polític”. Per Mas, ni una ni l'altra pràctiques “són bones”, perquè “alteren les regles del joc”. “Tinc la sensació que es va deteriorant aquesta pulcritud”, ha alertat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes