Política

Ortega situa la consulta com a mínim a l'octubre si no hi ha acord amb l'Estat

Manté que no hi ha temps material per preparar un cens propi

El consell assessor manté, però, que s'hauria de celebrar abans del referèndum escocès

La vicepresidenta, Joana Ortega, va anunciar ahir que la consulta no es podrà celebrar, com a mínim, fins a l'octubre de l'any vinent si no hi ha acord amb l'Estat espanyol. En una entrevista al programa El Polièdric, de Catalunya Informació, va ressaltar que així ho recomanen els tècnics del seu departament –Governació–, que consideren que no hi ha temps material ni per preparar la logística ni el llistat d'electors que podran participar en el referèndum. “En un escenari de poca col·laboració amb l'Estat necessitem una sèrie d'instruments que fins ara s'han facilitat i que ara no se'ns facilitarien”, afirmava Ortega. Admetia, però, que, en un plantejament de col·laboració, “podríem fer-ho en un termini més curt”.

A hores d'ara, però, encara no se sap quin sistema farà servir el govern català per saber els votants en el cas que La Moncloa no autoritzi la consulta. No pot utilitzar el cens electoral habitual en unes eleccions, perquè és un mecanisme de l'Estat, i l'executiu estudia diverses alternatives, com ara habilitar un cens propi perquè els ciutadans s'hi apuntin o basar-se en el Registre de Població de Catalunya de l'Institut d'Estadística, que conté les dades actualitzades de caràcter obligatori dels veïns inscrits en els padrons municipals.

La situació exposada ahir per Ortega obliga a fer un nou plantejament sobre la data, perquè la majoria de partits tenien coll avall que havia de ser el 14 de setembre, just després de la Diada i abans del referèndum escocès, previst per al 18 de setembre. ERC s'hi havia mostrat obertament favorable i el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) havia assegurat que el període més propici seria el segon semestre del 2014, entre el 23 d'agost i el 18 de setembre. Consideren que la consulta s'hauria de convocar abans que la d'Escòcia perquè no hi hagi interferències.

Es recorrerà contra la llei d'unitat de mercat estatal

El govern presentarà un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei de garantia de la unitat de mercat que prepara l'Estat si s'aprova en els termes previstos, pels seus efectes “perversos” en el comerç i perquè converteix Catalunya en una “delegació provincial”. Així ho va avançar ahir el conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, que va assegurar que l'executiu català farà una “oposició frontal i radical” al projecte de llei estatal perquè, sosté, és una norma que té “efectes perversos” sobre el comerç català i afecta molts altres sectors de l'economia. Segons Puig, a més, la nova norma “rebenta” l'Estat de les autonomies des del punt de vista d'organització dels mercats.

La diputada d'ERC Agnès Russiñol, que va plantejar la pregunta a Puig, va destacar que el projecte de llei de l'executiu de Mariano Rajoy representa un “nou atac” a l'estructura comercial de Catalunya que s'ha caracteritzat per l'èxit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries