Política

Supeditació relativa a Escòcia

Divisió d'opinions sobre la influència que el referèndum escocès podria tenir en el català si aquest es retarda fins a l'octubre

L'ANC insisteix que el 2014 és “innegociable” per a la celebració de la consulta

“Si ha de sortir de CiU, aquesta consulta no es farà, i no dubto de la bona voluntat de Mas”

L'advertiment de la vicepresidenta no només divideix els partits polítics. Els experts consultats per aquest diari també tenen opinions enfrontades sobre si és millor o no que el referèndum català es faci abans que l'escocès. Pau Canaleta, professor de màrqueting polític de la UdG, és del parer que, de fet, el que menys importa és la data, el que cal és que la consulta sigui una realitat. “El missatge ha de ser: no tenim pressa, però sí convicció”, conclou i assegura que fins i tot pot ser positiu que Catalunya vagi després d'Escòcia. La raó? Ja s'haurà posat una consulta en el plànol internacional i, per tant, la comunitat exterior estarà més amatent, perquè la normalitzà. Per ell, la consulta hauria de ser pactada amb l'Estat i és aquest el que l'està retardant expressament.

Arcadi Oliveras, del Procés Constituent, és més taxatiu. De fet, ell dubta seriosament que la consulta s'arribi a fer mai, i diu que té una importància relativa que es faci un mes abans o després. “Si ha de sortir de CiU, aquesta consulta no es farà, i no dubto que el senyor Mas no tingui bona voluntat”, diu. Però en la seva opinió els poders fàctics, com ara l'econòmic, o els pals a les rodes que es posen des d'UDC o l'Estat poden frustrar el procés. En aquest sentit, insisteix en el poder de la societat civil, més que no pas si la data final és al setembre o a l'octubre. També la professora de dret constitucional Montserrat Nebrera es mostra prudent i considera que el fet que el referèndum a Catalunya se celebri després de la consulta escocesa té una importància relativa.

Qui en canvi sí que té pressa és la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell. En una entrevista concedida al Canal 3/24, recordava que el full de ruta de l'ANC fixava el 31 de maig com a data límit, però que això no serà possible perquè la normativa no permet que es faci un referèndum en els 90 dies anteriors o posteriors a unes eleccions –en aquest cas les europees del 25 de maig–. La solució: “Que la consulta es faci com més aviat millor, però dins el 2014. Això és innegociable”, va concloure. Per la portaveu de l'European Partnership for Independence, Anna Arqué, no cal esperar per fer el referèndum, ja que els ciutadans catalans ja van votar que volien una consulta. Arqué considera que els catalans s'han de guiar per les “necessitats dinàmiques del propi país”, i no basar-se en les dels altres, en referència al procés escocès.

El doctor i catedràtic en història contemporània, Antoni Segura i Mas, no es defineix, però assegura que, si Escòcia aconsegueix la independència, hi haurà un efecte contagi a Catalunya que afavoriria els resultats. En el cas contrari, sorgiria un efecte desmotivador. Està segur, però, que, si en un mateix any es fan dues consultes similars, Brussel·les hauria de prendre una posició sobre el tema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries