Política

Per quatre números

L'ús de l'article 150.2 per fer la consulta és la gran diferència que separa la resolució de la direcció i la presentada per Avancem i Agrupament Socialista de Catalunya

Els de Pere Navarro qualifiquen d'error usar aquesta via, fixar unilateralment la data i la pregunta i fer una declaració unilateral

CiU critica la decisió del consell nacional

Les diferències entre els documents dels uns i dels altres, en el fons, tampoc són tan grans. El gran obstacle que els separa té un nom: article 150.2. És a dir, demanar al Congrés que cedeixi a Catalunya la competència per fer el referèndum. Això és el que han acordat la majoria de grups parlamentaris, i els crítics del PSC també ho avalen. És la gran diferència amb la part oficialista, que ni en vol sentir a parlar. En la proposta d'Agrupament Socialista de Catalunya i Avancem, la referència a l'article és absolutament explícita: “El PSC proposarà als grups parlamentaris que formen part de la Comissió pel Dret a Decidir l'aprovació d'una resolució per instar que en la propera comissió bilateral reclami –a través de l'article 150.2 de la Constitució– la delegació de competències.” El taló d'Aquil·les de la direcció de Pere Navarro. Literalment, qualifica aquesta possibilitat d'error, perquè suposaria “posar el carro davant dels bous o agafar falses dreceres” per acabar “estavellant possibles solucions”. Així mateix, el document de la direcció considera una declaració unilateral d'independència una decisió que suposaria “trencar” el consens social a Catalunya, i reitera que la comissió bilateral és on s'hauria de negociar un pacte. Però sense l'article 150.2 en cap moment. Entre els perills detectats per la direcció, també esmenta “l'error de fixar de manera unilateral data, pregunta i mecanisme legal per celebrar la consulta”.

A banda d'això, els documents tampoc difereixen tant, tot i que l'enfocament és diferent. Mentre que l'ala catalanista recorda què ha passat en els dos últims 11-S i què va suposar la retallada de l'Estatut, la direcció opta per referir-se al desvirtuament que s'està fent del treball que s'ha realitzat pel dret a decidir i que aquest dret s'està utilitzant per buscar un xoc de trens amb l'Estat i fer avortar qualsevol possibilitat de consulta. Per la resta, les dues parts defensen l'opció federalista, la reforma de la Constitució o el poc favor que està fent el govern del PP liderat per Mariano Rajoy per desencallar la situació.

Les conseqüències del congrés nacional no es van fer esperar, i ahir les xarxes socials anaven plenes de comentaris –amb més o menys ironia continguda– sobre els socialistes. Fins al punt que a Twitter es va crear l'etiqueta #foraPSC. Però per la part política també hi va haver reaccions. Com ara la del portaveu del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, que va qualificar de greu error que el PSC “giri l'esquena als ciutadans” i només ofereixi resignació davant la falta de diàleg de Rajoy.

Dos mons
Les dues propostes que es van presentar ahir.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona