Política

CiU i ERC repten l'oposició a trobar ingressos alternatius

El Parlament torna a debatre uns pressupostos dos anys després

Tots els grups menys els convergents i republicans han presentat esmenes a la totalitat als primers comptes de la legislatura

El govern posarà fi avui a una profunda anomalia i tornarà a portar a debat al Parlament uns pressupostos, els primers de la legislatura, després que el 2013 hagi estat el primer any de la democràcia sense comptes de la Generalitat, que ha funcionat a partir d'una pròrroga dels del 2012. Tots els grups han presentat esmenes a la totalitat excepte, òbviament, CiU i ERC, que fa de crossa al govern. Les esmenes cauran, és clar, perquè convergents i republicans sumen majoria a la cambra. Però més enllà de l'aritmètica parlamentària –i que formalment avui arrenca el compte enrere que acabarà amb l'aprovació dels comptes en l'últim ple de l'any, en què es debatran les esmenes parcials–, hi haurà la batussa. O, més aviat, la posada en escena parlamentària de la batussa, que va arrencar el mateix dia que el conseller Andreu Mas-Colell va presentar els números.

Govern i ERC defensen que han acomplert el compromís que no hi hagi més retallades gràcies a nous ingressos provinents de tributs de nova fornada i, sobretot, diverses privatitzacions, concessions i vendes d'edificis públics que suposadament injectaran 2.318 milions de liquiditat a la Generalitat, però que no han estat concretades. Per l'oposició, no són realistes i acrediten que el 2012, al contrari del que es va dir, sí que hi va haver noves retallades.

Ahir, el president del grup de CiU, Jordi Turull, va insistir que els pressupostos són “els millors possibles” perquè “permeten preservar els pilars bàsics de l'estat del benestar en un context de gran dificultat”. I va advertir que criticar sense plantejar noves mesures d'ingressos “és enganyar la gent, i encara no hem sentit cap alternativa”. També el republicà Pere Aragonès va apel·lar a la inevitabilitat de la tragèdia: “No són els pressupostos als quals ens agradaria donar suport però són els únics possibles en el context actual.” Perquè espremen al màxim, argumenta, el marge d'acció del govern, mentre no disposi de les eines d'un estat.

La lectura de l'oposició, als antípodes: pel portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, els comptes no només “no garanteixen la cohesió social i no fan prou per la recuperació econòmica”, sinó que “demostren que els comptes prorrogats d'enguany incloïen unes retallades de 2.000 milions” respecte del 2012. Lucena, a més, va aventurar que “no es podran complir”, en posar en dubte que s'assoleixin aquells més de 2.000 milions d'ingressos previstos en privatitzacions.

ICV va pujar més el to. El president del grup ecosocialista, Joan Herrera, va titllar els comptes d'“antisocials i antieconòmics” perquè superen “totes les línies vermelles en matèria de privatitzacions”, i va etzibar que el govern i ERC “menteixen” quan diuen que han augmentat la partida social. “Diuen que avui no retallen perquè en el pressupost del 2013, que no va ser discutit enlloc” en tractar-se d'una pròrroga de l'anterior, “van retallar més. L'argumentari és de jutjat de guàrdia”, va dir.

També el PP hi va burxar. El seu portaveu, Santi Rodríguez, entén que els comptes posen “en evidència la covardia del govern per reconèixer el tipus de política econòmica que fa”.

El banc públic haurà d'esperar

La junta de portaveus decidirà just abans de l'inici del ple si es retiren de l'ordre del dia els dos decrets llei que s'havien d'aprovar avui i que el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) ha dictaminat que incompleixen el requisit de respondre a una “necessitat extraordinària i urgent”. Són el de simplificació del sector públic i el que autoritzaria l'Institut Català de Finances a operar com un banc públic. Els dictàmens, demanats, respectivament, pel PSC i el PP, no són vinculants, però, en ser preguntat, el conseller Francesc Homs va dir ahir que el govern té “tendència” a respectar-los, insinuant que els decrets podrien caure del ple i ser tramitats com a projectes de llei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont i Aragonès polemitzen sobre els pactes

barcelona
política

Dolors Montserrat repetirà com a cap de llista del PP a les europees

barcelona
estats units

Les protestes universitàries contra la guerra a Gaza sumen 2.000 detinguts

barcelona
àfrica

Tropes russes entren en una base que acull soldats nord-americans a Níger

barcelona
política

Illa remarca ara que descarta un acord amb Junts

barcelona
estat espanyol

L’ONU demana mesures contra les lleis revisionistes de PP i Vox

barcelona
regne unit

Cop dels laboristes a Sunak

barcelona
guerra a gaza

Turquia talla totes les relacions comercials amb Israel

barcelona
Àlex Neira
Alcalde de Sant Andreu de Llavaneres (PSC)

“Venia de fer de policia amb molts quilòmetres de carrer”

Sant Andreu de Llavaneres