Política

Rajoy només admetria una reforma de la Constitució amb consens molt ampli

Considera que només tindria sentit tocar la Carta Magna per unir més els espanyols i no per generar divisió

El Congrés celebra l'acte de commemoració del 35 aniversari del text constitucional

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest divendres que la Constitució està en ple vigor, encara que ha admès que es pot reformar però sempre que es faci amb consens molt ampli i serveixi per unir més espanyols entorn d'ella i no per generar divisió.

Rajoy ha expressat aquestes condicions per reformar la Constitució en declaracions fetes en arribar al Congrés per assistir a l'acte commemoratiu del 35 aniversari del text constitucional.

El cap de l'Executiu ha destacat que la Constitució ha estat el marc en el qual ha anat progressant el benestar de tots els espanyols.

Rajoy no posarà al descobert la seva resposta per aturar la consulta sobiranista fins que no es concreti la formula amb què el Govern i els partits catalans que estan a favor del dret a decidir la pretenen celebrar. Així ho ha apuntat en una conversa informal amb periodistes a l'acte institucional del 35è aniversari de la Constitució, on ha assegurat que “farà coses i prendrà decisions quan hi hagin fets i coses en ferm” i no abans. Rajoy creu que es pot estar “molt tranquil” respecte a la consulta i confia que finalment s'acabarà imposant “el sentit comú”.

La Moncloa ja té articulades les vies legals per donar resposta a qualsevol iniciativa que provingui de Catalunya per fer possible la consulta legal, però no es precipitarà ni les donarà a conèixer fins que els partits catalans facin la seva primera aposta en aquesta direcció. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha explicat també en conversa amb els periodistes que l'executiu “només contestarà el que es faci”. “Res de pronòstics”, ha dit.

La Moncloa espera a veure quina via s'utilitza. Sobre la taula la possibilitat que els partits catalans facin realitat la demanda de transferència de la competència per fer referèndums a través de l'article 150.2 de la Constitució, però també qualsevol apel·lació a la Llei de consultes o les propostes al Congrés dels Diputats. El format de la resposta des del govern espanyol, ha apuntat la vicepresidenta, dependrà de la via que escullin les forces catalanes.

El president espanyol ha recordat que, de moment, no hi ha hagut cap pas ni proposta definitiva i ha assegurat que malgrat que parla amb molts actors en aquest procés sobre el paper només sap el que s'anuncia i es fa des de Catalunya. “He de veure quins fets es produeixen i a partir d'aquí prendré les meves decisions”, ha dit., perquè mentre només hi hagi “anuncis i paraules”, “no farà res”.

Respecte al resultat final del procés a Catalunya, i davant la imminència de l'anunci de la pregunta i la data de la consulta, Rajoy ha afirmat que cal estar “molt tranquil”. El president espanyol assegura que la sobirania “no es trencarà” en cap cas i sigui quina sigui la situació, i confia que finalment a Catalunya s'acabarà imposant “el sentit comú”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Argentina aprova la llei òmnibus de Milei, que ara discutirà el Senat

barcelona
RIPOLL

El ple aprova una moció perquè no es faci campanya per la Festa Major

RIPOLL
GIRONA

ERC reivindica un “finançament singular” per millorar el transport públic

GIRONA
estats units

Multen Trump per no acatar l’ordre de silenci durant el seu judici penal

barcelona
política

Expedient de la JEC al conseller Balcells

barcelona
estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona