Política

Ortega rectifica i paga el fons local a tots els ajuntaments

La consellera de Governació anuncia que el fons de cooperació local arribarà també als 107 ajuntaments grans que n'havien quedat exclosos

Les entitats municipalistes, satisfetes

Els 107 ajuntaments catalans que el govern de la Generalitat havia exclòs de la llista de beneficiats pel fons de cooperació local veuran, finalment, com les seves queixes han estat escoltades. La vicepresidenta del govern i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, va revelar ahir que es transferiran els imports compromesos però amb un únic handicap: s'ingressaran en tres anualitats, excepte si la disponibilitat pressupostària de la Generalitat permetés escurçar els terminis. Aleshores s'acceleraria el pagament.

El govern català va anunciar el 27 de desembre la intenció d'excloure del fons els municipis grans, argumentant que els afectats no veien disminuïts els ingressos globals percebuts l'any anterior atès que havien incrementat la participació en els ingressos de l'Estat (PIE). La mesura, però, va causar una gran revolta en el món local, amb múltiples amenaces de contenciosos administratiu sobre la taula. Dilluns, les dues entitats municipalistes que representen els ajuntaments catalans, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis, es van reunir amb els representants del govern per buscar una solució al problema. Es van donar uns dies de marge però ningú confiava que les demandes acabessin arribant a bon port.

Ahir, però, Joana Ortega va fer un anunci en seu parlamentària que qualifica de “completament excepcional”. “No és una mesura que considerem bona –hi va afegir–, però sí la fórmula menys dolenta possible per al món local atenent les circumstàncies reals”. La consellera va aprofitar un cop més per denunciar els deutes que encara no ha pagat l'Estat i l'enorme disminució de les aportacions a la Generalitat, una estratègia “gens innocent, que forma part d'una política global de reducció de competències al govern català i d'ofegament financer en tota regla”.

Tot i que els ajuntaments afectats no havien rebut ahir la comunicació de manera oficial, molts comencen a fer números comptant amb el nou ingrés. El més probable és que la majoria es conformin amb l'anunci de la consellera i s'oblidin d'anar als jutjats, però també pot haver-hi algun cas, com ara el de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat, que ja ha anunciat que interposarà un recurs contenciós administratiu, seguint el procediment del 2012, quan va veure com Governació li retallava un 35% la partida del fons de cooperació local. La xifra del 2013 serà gairebé idèntica a la del 2012, per aquest motiu l'Hospitalet repetirà les passes.

Demanda de garanties

La rectificació anunciada ahir per Governació sobre el fons de cooperació local va ser ben rebuda per les dues entitats municipalistes. Des de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), el seu president, Xavier Amor, assegurava que la notícia no els havia agafat de sorpresa. “L'última reunió que vam tenir amb la vicepresidenta ja apuntava cap a aquesta mesura de pagament plurianual”, va precisar. Tot i això, Amor considera que la nova proposta sorgida de la Generalitat “arriba després de la pressió feta des dels municipis contra una decisió injusta”. El president de la FMC, però, vol “garanties que la transferència es farà” i reclama un acord signat amb el departament “que reculli tots els detalls”.

Per la seva banda, el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, va recordar que Governació havia insistit que es tractava d'un fet excepcional “en un any amb una pròrroga de pressupostos i amb una menor aportació de l'Estat a la Generalitat”. En tot cas, Buch diu que, “malgrat que la proposta no és la que ens hauria agradat, la fem nostra”, i assegura que la compareixença de la vicepresidenta, Joana Ortega, en seu parlamentària “ja és prou garantia que es compliran els compromisos adquirits amb els ajuntaments”.

No és una bona mesura, però sí la fórmula menys dolenta possible
Joana Ortega
consellera de governació i relacions institucionals
Ens satisfà la decisió, però volem garanties per escrit que s'acabarà complint
Xavier Amor
president de la federació de municipis de catalunya
No tinc motius per desconfiar de les paraules de la vicepresidenta
Miquel Buch
president de l'associació catalana de municipis


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes
Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona