Política

La dialèctica del no

L'artilleria verbal del govern espanyol contra Catalunya puja de to dia rere dia

Rajoy i els seus ministres s'omplen la boca d'amenaces, menyspreus i acusacions

L'última ofensiva espanyola ha estat eliminar les balances fiscals


Cada dia queda més clar quin és el plan de Mariano Rajoy per aturar el sobiranisme català: amenaces, menyspreus, retrets, acusacions i zero diàleg. Tot s'hi val per intentar frenar la consulta, i aquesta artilleria verbal va a més tant pel que fa al president espanyol com als seus ministres. Ahir, el titular d'Economia, Luis de Guindos, es va afegir a l'ofensiva i va assegurar que els mercats no estan preocupats pel que passa a Catalunya, perquè el referèndum no es farà i la independència tampoc no arribarà mai.

Un exemple més a sumar a altres astracanades, com ara les de Jorge Fernández Díaz acusant Artur Mas de dividir les famílies per Nadal; Pedro Morenés brandant la figura de l'exèrcit i la unitat, o el mateix Rajoy repetint per activa i per passiva que mentre ell sigui president Catalunya mai no serà independent.

Aquesta verborrea ha tingut el seu màxim exponent en la convenció del PP que es va celebrar el cap de setmana a Barcelona i on van desembarcar els màxims dirigents del partit i de La Moncloa. Tots ho van fer seguint la mateixa directriu: difondre el discurs de la por. “Qui digui que cal separar Espanya a cops de matxet és que no sap res ni d'Espanya ni de Catalunya”, bramava la secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, que sempre ha estat una de les més bel·ligerants contra la transició nacional.

La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, també va voler participar en la festa i va comparar el procés català amb l'ambient que hi havia al País Basc quan ETA estava activa. Però aquí no es van acabar els atacs. La mà dreta de Rajoy, Jorge Moragas, va intentar ridiculitzar tot allò que fa flaire d'independentisme i va ressaltar que Catalunya es podria convertir en un país de hoobits. Una comparació que raneja l'insult.

Un altre ministre que ha atiat el foc els últims dies ha estat el d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que ha descartat la publicació de les balances fiscals i s'ha tret del barret l'invent dels denominats “comptes públics regionalitzats”. Un nou sistema de càlcul que es presentarà avui a Girona en el marc d'unes jornades sobre l'economia pública. El motiu d'aquest sobtat gir? Doncs tan senzill com que a Montoro no li agraden els resultats de les balances i retreu que alguns partits catalans les facin servir per defensar la independència. Veure-ho per creure-ho.

La campanya de La Moncloa també ha traspassat les fronteres amb el famós informe Margallo, un argumentari de 210 planes que s'ha fet arribar a tota la xarxa d'ambaixades i consolats per desqualificar el sobiranisme i que conté perles tan sucoses com ara aquesta. “Mai, des de la recuperació de les llibertats, la societat catalana no havia viscut episodis de trencament, fractura social i risc d'enfrontaments com els d'avui”

Escalada de la por

La tensió orquestrada des de Madrid anirà a més a mesura que el govern català avanci cap a la consulta. El PP ja ha apuntat la possibilitat que es pugui suspendre l'autonomia de Catalunya, una teoria que Camacho abona fins a la sacietat. Un cop més, els instruments de la por.

Contra aquestes hostilitats, l'executiu insisteix que no s'ha de caure en provocacions i que tots els passos s'han de realitzar amb la màxima “pulcritud” per demostrar a la comunitat internacional que Catalunya reivindica el dret a decidir d'una manera pacífica. “No ens volem barallar, i dos no es barallen si un no vol. Volem diàleg, i no n'hi pot haver si no ho volen les dues parts”, comentava el president de la Generalitat, pocs dies després que el Parlament aprovés la via del 150.2 per demanar al Congrés el traspàs de la competència per convocar un referèndum. Una sol·licitud que va ser contestada per Rajoy, com era previsible, amb un sonor cop de porta.

El cap de l'oposició i principal soci de Mas, Oriol Junqueras (ERC), també és partidari de no respondre a les atzagaiades que surtin de La Moncloa: “Vindran amb un plan i ens insultaran. Nosaltres hem de respondre amb el discurs de la democràcia”, va reblar en l'entrevista de dimarts a TV3.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes
Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona