Política

Candel, un Mandela català

Mas compara l'autor d'‘Els altres catalans' amb el líder antiapartheid en l'acte institucional del 50è aniversari de l'obra

Pujol en reivindica la doctrina migratòria

ICV planta el govern per falta de pluralisme

Saló Sant Jordi, solemnitat institucional. “Paco Candel va ser, d'alguna manera, un Mandela català. Potser a casa n'hem tingut uns quants.” Artur Mas entonava l'agosarada referència en l'acte de celebració del cinquantè aniversari de la publicació d'Els altres catalans. Ara que ha passat mig segle i que no queden ni “els altres” ni “els uns” –i, si en queden, ja no n'hi hauria d'haver–, la Generalitat i la Fundació que duu el nom de l'escriptor van reivindicar el llegat de Candel en un acte que era el principi d'un 2014 commemoratiu també pel que fa a aquest català de sentiment nat fora de Catalunya. Explicava el sociòleg Salvador Cardús que Candel es va negar a titular el llibre amb un “Nosaltres, els immigrants”, potser perquè aleshores ja es manifestava com un vell nouvingut que havia assumit la catalanitat com a destí. Max Cahner i Ramon Bastardas li havien encarregat el llibre per a Edicions 62. Se'n van vendre 30.000 exemplars en tres setmanes.

Un “alquimista de les relacions humanes”, segons Mas. Un “precursor” de la sociologia a Catalunya, a criteri de Cardús. Un imprescindible per a una societat amassada per la immigració de qui Europa sencera hauria de prendre exemple, d'acord amb l'expresident Jordi Pujol. Ara que la Guàrdia Civil dispara pilotes de goma a Ceuta i es continuen ofegant immigrants en l'intent de traspassar la frontera, Candel. Per Pujol, a la Unió no hi ha encara una “consciència clara” ni una doctrina sobre com s'ha d'abordar el problema, i diversos líders europeus li ho han admès: “La resposta que els hem de donar és que vostès encara no han tingut un Candel.” També el director del Centre d'Història Contemporània de Catalunya, Jaume Sobrequés, va reivindicar la vigència del llibre més paradigmàtic de la prolífica carrera de l'escriptor.

Candel, un Mandela a la catalana? Potser sense preveure-ho l'exdiputat al Parlament Rafael Hinojosa va complementar indirectament l'arriscada comparació parlant del barraquisme. Perquè, en aquell franquisme fosc, la màxima pobresa del Somorrostro et podia condemnar a l'ostracisme social allà on es perden abismes marginals de la perifèria. Pere Baltà, president de la Fundació Paco Candel, va destacar l'obra literària de l'home de la Zona Franca com “el màxim símbol de la cohesió social”.

Progrés nacional i progrés social, de bracet. Aquest va ser l'altre missatge de Mas, decidit a recomanar els retrats de la realitat migratòria de Candel als dirigents polítics que alerten de la divisió o de la fractura social per desgastar el procés sobiranista. Però ahir, d'alguna manera, aquell “Catalunya, un sol poble” no hi era tot. ICV va plantar el govern i va denunciar la falta de pluralisme en l'acte. Candel, que va ser senador i regidor a l'Hospitalet de Llobregat, es declarava “fan del PSUC”.

Blau nuclear
Joan-Pere Viladecans és l'autor del cartell commemoratiu del 50è aniversari. L'artista ha volgut retre homenatge a Candel amb una obra en què el títol Els altres catalans ressalta sobre un fons blau.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona