Política

Entesa de ciutats contra la llei local

Els alcaldes de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona rebutgen la reforma local de Rajoy

Defensen que l'actual relació amb Espanya ja no serveix i que els catalans han de poder decidir quina volen tenir-hi

Les quatre capitals de demarcació porten la llei al TC
Coincideixen que l'actual relació amb Espanya ha caducat

Els alcaldes de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida es van manifestar ahir de forma unànime contra la nova llei d'administració local aprovada el 27 de desembre pel govern espanyol i van posar-se al capdavant en la defensa dels municipis del país. En el marc del debat El futur és capital, organitzat per Alcaldes.eu i El Punt Avui, Xavier Trias, Carles Puigdemont, Josep Fèlix Ballesteros i Àngel Ros van acusar el govern de l'Estat d'haver impulsat una “llei agressiva contra el món local”. Tarragona i Lleida van formalitzar divendres la seva adhesió al recurs davant el Tribunal Constitucional que promouen les entitats municipalistes, i Barcelona i Girona ho faran properament, segons van anunciar ahir els seus alcaldes: “A Barcelona gairebé no ens afecta, perquè s'ha aconseguit a través de la Carta Municipal que té la ciutat que no ens envaeixin competències”, va dir Trias, “però aprovarem la presentació de recurs perquè som la capital de Catalunya i hem d'ajudar els ajuntaments”.

Tots quatre alcaldes van dedicar adjectius molt durs a una llei que és “una agressió al món local, injustament plantejada i que desvia l'atenció del problema de despesa i endeutament descontrolats que té l'administració central”, segons va afirmar
Josep Fèlix Ballesteros. “Nosaltres fa temps que ens apliquem el dèficit zero i el 83% dels càrrecs locals no cobren res per la seva tasca”, va reblar Ballesteros. Trias va al·ludir als responsables de la política econòmica del govern de l'Estat, Luis de Guindos i Cristóbal Montoro, i els va acusar de “tenir una situació descontrolada i ara la volen controlar abusant de la part més dèbil, que som nosaltres”.

Àngel Ros va insistir en aquesta idea i va afegir que els alcaldes, encara que els treguin les competències, “mai no deixaran de ser responsables de l'educació i l'atenció social dels ciutadans”. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va posar un exemple ben proper sobre com pot estar començant a afectar la nova llei estatal als municipis: “A algun ajuntament ja l'han advertit que el càtering dels infants de l'escola bressol és un servei impropi segons la nova llei i que, per tant, no l'ha de donar.”

Canvi de relacions

Els quatre alcaldes van mostrar moltes més coincidències que no pas discrepàncies. Fins i tot quan el moderador els va animar a manifestar-se sobre com veuen el futur de les relacions entre Catalunya i Espanya. Tots quatre van coincidir que l'actual relació ha caducat i que cal obrir-ne una altra de diferent. El resultat més òptim d'aquest canvi, però, és diferent segons cada un d'ells. Els dos alcaldes socialistes, Ballesteros i Ros, van apostar per mantenir el vincle amb Espanya però sense dèficit fiscal i amb un nou marc de respecte institucional i cultural cap a Catalunya. Puigdemont, en canvi, es va mostrar obertament partidari que Catalunya i Espanya siguin dues realitats independents: “Dos bons veïns que es respecten i que poden ser bons aliats en assumptes geoestratègics, econòmics i culturals, però en peu d'igualtat i amb un estat propi per a Catalunya”, va dir l'alcalde gironí, de CiU. El també convergent Xavier Trias va ser una mica més esquiu en aquest punt, i es va limitar a dir que “amb l'actual relació, en la qual ens volen subjugats, és insostenible i acabarà amb un clam cada cop més gran a favor de la independència”. Els quatre, això sí, van manifestar que sigui quin sigui el canvi de relació que es produeixi, hauria de ser consultat pels catalans “de forma legal i acordada”, segons va afegir Ballesteros.

Els alcaldes van deixar de banda els greuges territorials i es van mostrar a favor de cooperar i beneficiar-se mútuament dels actius de cada ciutat i del seu territori d'influència. Tant l'alcalde de Tarragona com el de Girona i el de Lleida van reconèixer que la marca Barcelona és d'una potència internacional tan gran que, en lloc de competir-hi, el que intenten és aprofitar-la. I, al mateix temps, aportar cada territori “el seu perfil superant velles resistències històriques”, en paraules de Puigdemont. Ros va aprofitar per reivindicar la marca Pirineus, “la gran assignatura pendent”, i Xavier Trias es va mostrar partidari que la marca Barcelona estigui al servei de la resta del país, “però no d'utilitzar-la sense l'acord de la gent del territori”.

Durant la cita, celebrada a l'hotel Avenida Palace de Barcelona dins del cicle Esmorzars Alcaldes.eu, els batlles van compartir experiències en matèria de smart cities o ciutats intel·ligents, i es van comprometre a impulsar més canvis a favor d'una gestió més eficient i transparent de les ciutats, incloent-hi un canvi electoral per poder elegir directament els alcaldes, segons van proposar Ros i Ballesteros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona