Política

Moscou assegura que no controla les forces prorusses desplegades a Crimea

El ministre d'Afers Exteriors rus afirma que es tracta de grups “d'autodefensa” que no “responen” davant de Moscou”

Lavrov avisa que “els mals exemples són contagiosos” i assenyala que correspon a Kíev i Crimea permetre l'entrada d'observadors internacionals

El ministre d'Afers Exteriors rus, Sergei Lavrov, ha assegurat aquest dimecres que Rússia no pot ordenar els grups armats prorussos desplegats a Crimea que retornin a les seves bases perquè són forces “d'autodefensa i no responen davant de Moscou”. De fet, ha insistit que les tropes russes de la Marina es troben en les seves posicions habituals. i ha avisat que no permetrà un “bany de sang” a Crimea.

La comunitat internacional està intentant trobar una solució al conflicte generat per la intervenció de tropes russes a Crimea que passaria pel replegament de les tropes russes a la base del Mar Negre i permetre l'entrada d'observadors internacionals.

En aquest sentit, Lavrov ha afirmat que no correspon al seu país sinó a les autoritats de Kíev i de Crimea decidir si conviden observadors internacionals per supervisar la situació sobre el terreny.

Lavrov, ha advertit des de Madrid que donar per bo l'“assalt armat al poder” que ha tingut lloc a Ucraïna pot ser contraproduent perquè “els mals exemples són contagiosos i cal ser conseqüent en totes les accions”. També ha negat que les forces sense identificar que ocupen llocs estratègics a Crimea tinguin res a veure amb l'exèrcit rus. Ho ha fet en una roda de premsa conjunta amb el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, que ha insistit especialment que qualsevol acord sobre Ucraïna a ha de partir del respecte escrupolós a la Constitució i a la “integritat territorial” de l'exrepública soviètica.

Lavrov ha visitat el despatx del cap de la diplomàcia espanyola en el marc d'una gira que el va reunir aquest dimarts amb la responsable de política exterior de la UE, Catherine Ashton, això i com amb el cap d'Estat espanyol, el rei Joan Carles, i amb el president espanyol, Mariano Rajoy. La gira continua a París, on també s'entrevistarà amb el secretari d'Estat dels EE.UU, John Kerry, en el marc d'una cimera sobre el Líban.

Davant de Margallo, i en la primera roda de premsa que ha ofert a l'Estat, Lavrov ha acusat la comunitat internacional de no haver sabut reaccionar davant els “actes inconstitucionals” que han tingut lloc a Ucraïna, on grups “armats” van “infringir la constitució” i van fer un “assalt al poder” que va destronar el president electe del país “per mecanismes no permesos” per la constitució i les lleis ucraïneses.

Amb tot, ha assegurat que Rússia “no permetrà cap vessament de sang” a Ucraïna ni que es produeixin “atemptats contra la vida i la salut dels qui viuen a Ucraïna, així com contra els ciutadans russos”.

En aquest marc, ha negat que l'exèrcit rus tingui res a veure amb les tropes no identificades que ocupen punts estratègics a la península de Crimea. “Si són forces d'autodefensa, no tenim cap potestat sobre ells”, ha dit abans d'assegurar que els soldats russos de la flota del Mar Negre es troben a les seves bases.

Lavrov també ha apostat per l'aplicació de l'acord de Budapest que Viktor Ianukòvitx va signar encara com a president d'Ucraïna el passat 21 de febrer. També ha assegurat que l'escut antimíssils que el govern nord-americà vol ampliar a l'exrepública soviètica demostra com alguns països occidentals “compliquen la relació entre Rússia i Ucraïna”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

L'executiu no aprova cap mesura de regeneració democràtica

barcelona
PALAMÓS

El PSC proposa una revisió integral del sistema de salut

PALAMÓS
estat espanyol

El carregador de tipus C serà obligatori a partir de gener de 2025

barcelona
política

Vergés (Junts) proposa un pla de xoc per fer front els reptes de la pagesia

girona
memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegurà que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL
política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona