Política

Gairebé un 90% de votants de Donetsk donen suport a la independència d'Ucraïna

un 75% de ciutadans han anat a les urnes, segons les dades preliminars comunicades aquesta matinada

Tant el govern de Kíev com els països occidentals insisteixen que el referèndum no té validesa jurídica

Els prorussos de Donestk han obtingut aquest diumenge una important victòria en el seu pols amb el govern de Kíev. Un 89,7% dels votants han donat suport a independitzar-se d'Ucraïna. Segons les dades preliminars comunicades aquesta matinada pel cap de la comissió electoral dels prorussos d'aquesta regió, Roman Liaguin, només un 10,1% hi va votar en contra. La participació ha estat molt elevada: un 75% de ciutadans han anat a les urnes.

“Ha resultat sorprenentment fàcil fer l'escrutini: molt poca gent ha votat 'no' i també hi ha hagut pocs vots nuls, i això ens ha permès fer-ho tot molt ràpid”, ha explicat Liaguin. Segons el cap de la comissió electoral de l'autoproclamada República Popular de Donetsk, la participació en la consulta, declarada il·legal pel govern de Kíev, ha estat del 75% del cens electoral, xifrat en poc més de 3,1 milions de ciutadans

Els prorussos també han celebrat un referèndum separatista a la veïna regió de Lugansk, on la participació ha arribat al 81%, segons Liaguin. “La participació ha superat totes les nostres expectatives. Estem molt contents”, ha destacat el dirigent, que ha fet èmfasi que els ciutadans han anat a votar a pesar de la “situació de guerra” que es viu en diverses localitats i ciutats de la regió. No obstant, tant el govern de Kíev com els països occidentals consideren que el referèndum és il·legal.

Dos morts a Krasnoarmeisk

La jornada va transcórrer en general en una clima de relativa tranquil·litat, que es va truncar quan al vespre efectius de la Guàrdia Nacional d'Ucraïna van aconseguir el control de l'Ajuntament i el departament de la policia a la ciutat de Krasnoarmeisk. Dues persones van morir tirotejades per efectius de la Guàrdia Nacional ucraïnesa en aquesta ciutat de la regió de Donetsk.

Els militars ucraïnesos van disparar contra un grup de persones que impedien el pas d'un automòbil cap a la seu de l'Ajuntament. Una tercera persona va resultar ferida en una cama i va ser ingressada a l'hospital.

Segons un dirigent prorús, abans de produir-se el tiroteig, les tropes ucraïneses van ocupar quatre escoles de Krasnoarmeisk a fi d'impedir que els ciutadans poguessin participar en el referèndum sobre l'autonomia estatal. I en un poble de la veïna regió de Lugansk, diverses persones van resultar ferides quan intentaven impedir l'entrada de blindats de l'Exèrcit ucraïnès.

Les xifres de votació aportades pels prorussos no són verificables, ja que s'ha celebrat sense observadors i sense les més mínimes garanties de transparència. No obstant, a primera hora del matí s'observaven llargues files de persones, principalment d'edat avançada, en alguns dels llocs de votació de la ciutat de Donetsk.

“Sí, molta gent ha anat a votar, però també molta gent s'ha quedat a casa seva. Jo no hi participaré. No vull que la regió de Donetsk formi part de Rússia. És un país dirigit per un dictador, que persegueix els meus germans de fe”, explicava Aleksandr, un xòfer de taxi, de 45 anys, evangèlic.

Els organitzadors de les consultes a Lugansk i Donetsk van fer una crida a defensar les seus dels col·legis electorals per impedir qualsevol intent de frustrar l'escrutini. “Ara que hem assumit la responsabilitat, hem de formar els òrgans polítics i militars de poder en el termini més breu possible”, va declarar el copresident del seu consell executiu, Denis Puixilin.

Segons el dirigent prorús, “les formacions militars (ucraïneses) que segueixin al territori seran reconegudes com a il·legals i considerades invasores després de l'anunci dels resultats oficials del referèndum”.

A Kíev, el ministeri d'Afers Estrangers d'Ucraïna va recalcar que les consultes organitzades pels separatistes no tindran cap conseqüència jurídica ni tampoc afectaran la integritat territorial de l'Estat. “Darrere d'aquests referèndums i provocacions es troben formacions terroristes equipades i ensinistrades segons els estàndards russos”, va denunciar la cancelleria ucraïnesa.

Per la seva part, el secretari del Consell de Seguretat Nacional i Defensa d'Ucraïna, Andrei Parubi, va advertir que si Rússia reconeix els resultats de les consultes separatistes, Kíev ho considerarà un acte d'agressió.

El president de Rússia, Vladímir Putin, havia demanat als líders de la sublevació prorussa que ajornessin la celebració dels referèndums per propiciar una via de diàleg entre les regions russoparlants del sud-est d'Ucraïna i el govern de Kíev, però no van fer cas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona
Xevi Guitart
Delegat del govern de la Generalitat a Girona

“Vinc d’un vaixell i m’he ficat en un gran transatlàntic”

Girona
Elena Vila
Cap de l’oposició a Sant Cugat del Vallès (PSC)

“No som la ciutat de referència que havíem estat”

SANT CUGAT DEL VALLÈS