Política

Manifestacions arreu de Catalunya per reclamar República i independència

La plaça de Catalunya de Barcelona s'omple de gom a gom de banderes estelades en el dia de l'abdicació de Joan Carles I

Un miler de persones surt al carrer a Girona contra la monarquia

Cremen una fotografia del príncep Felip a Tarragona

Mig miler de persones es concentra a la plaça de la Paeria de Lleida

Milers de persones es manifesten aquest dilluns al vespre arreu de Catalunya per expressar el seu rebuig a la monarquia el dia que el rei Joan Carles I ha anunciat la seva abdicació a favor de Felip de Borbó, que serà proclamat rei en les properes quatre i sis setmanes.

Unes 5.000 persones –segons l'Ajuntament– s'han aplegat a la plaça de Catalunya de Barcelona per reclamar la República i la independència de Catalunya. La concentració, que omple de gom a gom la part central de la l'espai des de les vuit del vespre, s'ha convocat com a reacció a l'abdicació del rei.

Dues grans estelades presideixen la concentració, però també onegen banderes espanyoles republicanes i comunistes. També hi ha una gran pancarta amb el lema Volem votar 9N i pancartes contra la monarquia, com “Felip, ningú t'ha elegit”.

Els manifestants canten proclames a favor de la independència, de la reinstauració de la República a l'Estat i també en contra de la monarquia borbònica. Així mateix, s'han sentit missatges concrets contra el gendre del rei, Iñaki Urdangarín, i lemes com “La monarquia ens roba cada dia”. ERC, ICV-EUiA i la CUP s'han sumat a la protesta.

L'abdicació del rei ha fet sortir un miler de persones al carrer a Girona en una manifestació improvisada durant la qual s'han cridat proclames a favor de la independència de Catalunya i contra la monarquia borbònica. La concentració, convocada per diversos partits i entitats, ha començat a les vuit del vespre a la plaça del Vi, al davant de l'Ajuntament. Des d'aquest punt ha arrencat una marxa que ha acabat davant la subdelegació del govern espanyol, on els manifestants han cantat Els Segadors per posar punt final a la mobilització. Les estelades s'han barrejat amb banderes republicanes i cartells que reclamen un referèndum perquè els ciutadans pugui escollir lliurement. La mobilització, que ha durat uns tres quarts d'hora, s'ha dissolt de manera totalment pacífica i ha transcorregut sense cap dispositiu policial remarcable

A la mateixa hora s'han concentrat unes 700 persones a la plaça de la Font de Tarragona per demanar un referèndum sobre la monarquia. Ciutadans i representants de diversos col·lectius, sindicats i partits polítics han participat en la protesta, en la qual s'han sentit proclames a favor de la república i també de la independència de Catalunya. Al llarg de la convocatòria s'han exhibit nombroses banderes estelades i republicanes. Alguns manifestants han cremat una fotografia del príncep Felip al davant de l'Ajuntament. Un centenar de persones han marxat fins a la subdelegació del govern espanyol, on ha finalitzat la convocatòria.

A Lleida han estat al voltant de mig miler de persones les que s'han aplegat amb pancartes i banderes a la plaça de la Paeria per mostrar el seu rebuig a la monarquia i defensar la república i la independència de Catalunya com a la millor alternativa després de l'abdicació del rei Joan Carles. A la concentració, que ha transcorregut de manera pacífica, han assistit representants de diversos moviments socials així com de diversos partits polítics com ara ERC, ICV-EUiA i la CUP. També s'ha llegit un manifest a favor de la república consensuat entre diversos moviments socials. La diputada d'ICV, Sara Vilà, que també s'ha afegit a la concentració ha explicat que “no volem canviar un rei per un altre, volem un procés constituent en què la gent pugui decidir si vol una monarquia o una república”. “Volem una tercera república perquè ja n'hi ha prou de normatives tradicionals i absurdes i lleis masclistes”, ha sentenciat.

La concentració per demanar un referèndum sobre la monarquia que s'ha convocat a les places dels ajuntaments ha acabat amb la suspensió, durant deu minuts, del ple ordinari de l'Ajuntament de Tortosa. L'acte, que s'ha celebrat sense incidents, ha convocat unes 150 persones a la plaça de l'Ajuntament. Tot just després del parlament, un portaveu dels convocants ha animat els assistents a pujar al saló de sessions per demanar a l'alcalde, Ferran Bel, que retirés la fotografia del rei Joan Carles I que presideix la sala. Un centenar de persones han irromput el ple cridant “fora el borbó” i “independència” i l'alcalde ha decidit suspendre el ple fins que es pogués recuperar la normalitat.

També s'han realitzat protestes contra la monarquia a altres localitats catalanes com Badalona, Manresa i Terrassa, entre d'altres.

Unes 1.500 persones s'han concentrat a la plaça d'Espanya de Palma convocades a través de les xarxes socials per protestar contra la monarquia i a favor de la República.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Cañigueral avisa que si no governen “moltes coses quedaran aturades”

cassà de la selva
regne unit

Carles d'Anglaterra reprendrà dimarts l’agenda pública

barcelona
unió europea

La CE posa objeccions a la fusió entre Iberia i Air Europa

barcelona
Política

Mor Frank Field, ministre de la Seguretat Social en el primer govern de Tony Blair

Albiach alerta que es disputen l’escó de Girona amb Aliança Catalana

girona

Paneque: “El projecte clau és la construcció del nou Trueta”

salt
Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona