Política

Un jutjat investiga si van fer exàmens a mida per a dos tècnics de Cubelles

Una jutgessa de Vilanova ha imputat cinc funcionaris, entre els quals hi ha la secretària municipal

Els atribueix els delictes de prevaricació i coaccions

El jutjat d'instrucció número 4 de Vilanova i la Geltrú ha imputat cinc treballadors de l'Ajuntament de Cubelles (Garraf) pels delictes de prevaricació, coaccions, revelació de secrets, encobriment, malversació de fons públics i tràfic d'influències. La jutgessa investiga els imputats, entre els quals hi ha la secretaria general de l'Ajuntament, Carme López-Feliu, en relació amb la convocatòria, l'any 2009, de dues places, una de tècnic d'Esports i l'altra de tècnic d'Urbanisme. Concretament, s'investiga si van alterar els exàmens per afavorir l'entrada de dues persones concretes. Els cinc treballadors imputats –quatre dels quals, funcionaris– són la secretària; els guanyadors de les places, Oriol Miró i Gemma Parra; la tècnica de Recursos Humans, Immaculada Valle, i la tècnica d'Administració Especial de Serveis Generals, Trinitat Hernández, i el dia de la declaració, el 25 de juny, van acollir-se al seu dret a no declarar.

El procés judicial s'ha obert després que qui va ser el coordinador d'informàtica de l'Ajuntament entre els anys 2008 i 2011, Sergi Gómez, denunciés que l'havien coaccionat per modificar els exàmens. La querella que ha estat admesa a tràmit per la jutgessa explica que Gómez, que fa 24 anys que treballa al consistori, era el responsable de fer el test d'informàtica en les proves d'accés. Segons el seu relat, el 17 de gener del 2009, Gómez va rebre una trucada de la secretària en què li demanava una còpia de l'examen per a tècnic d'Urbanisme, cosa que, segons Gómez, no havia passat mai. Un cop va tenir la còpia, la secretària li hauria trucat per reclamar-li que suavitzés el test. L'excap d'informàtica assegura que li va fer treure totes les preguntes vinculades a Microsoft Excel, tot i que, a la convocatòria de la plaça, hi figurava que l'examen inclouria una prova del paquet ofimàtic Office 2007. Tot i això, Gómez manté que López-Feliu li va tornar a trucar i li va fer canviar de nou la prova indicant-li que si no ho feia “li faria la vida impossible”. Gómez defensa que va modificar el test fins a quatre vegades, fins deixar-lo “en una simple redacció on només s'havia de canviar el tipus de lletra, color i font”.

Uns mesos després, l'Ajuntament va convocar la plaça de tècnic d'Esports, a les quals es va presentar el marit de la secretària, qui finalment va guanyar-la. Per aquest motiu, la tècnica de Serveis Generals Trinidad Hernández, també imputada, va substituir López-Feliu com a presidenta del tribunal. Hernández va indicar a Gómez que la prova d'informàtica havia de ser la mateixa que s'havia fet per al tècnic d'Urbanisme. Gómez s'hi va negar, ja que aquesta prova era en poder de la dona d'un dels participants. Segons el tècnic informàtic, Hernández el va amenaçar amb un expedient disciplinari. Finalment, va acceptar, però va fer una petita variació, cosa que va fer que el candidat i ara tècnic d'Esports imputat tragués un 9 en la prova.

La querella també denuncia “irregularitats” en l'evolució dels sous de diversos funcionaris, amb augments de fins al 1000% en vuit anys. El jutjat ha demanat informació al departament de Recursos Humans del consistori.

L'Ajuntament defensa el procés de selecció

L'Ajuntament de Cubelles, governat per una coalició formada per ICV-EUiA, el PSC i CiU, ha defensat en un comunicat que “no ha existit cap anomalia en els processos selectius per a la incorporació de personal ni tampoc en el salari de cap funcionari”. El govern no ha acceptat preguntes i s'ha remès a aquest comunicat, en què també ataca durament el treballador que fa la denúncia. I és que, de fet, les denúncies creuades entre les dues parts han estat una constant en els darrers anys.

En el text, el govern afirma que l'excoordinador d'informàtica està imputat per un delicte de negociacions prohibides “per adjudicar un contracte a una persona del seu entorn familiar”. Fonts del sindicat CATAC-IAC, però, afirmen que sí que hi ha una imputació per un presumpte delicte d'activitats prohibides a funcionaris públics “però no per adjudicar res a un familiar”. En l'escrit municipal s'afirma també que Gómez té diversos expedients disciplinaris oberts. Les mateixes fonts sindicals afirmen que és un, ja que un d'anterior va ser anul·lat pel jutge. El sindicat ha afegit que l'Ajuntament de Cubelles va tenir el treballador un any sencer sense sou ni feina “per un expedient que instruïen dues de les imputades”.

En el comunicat municipal també s'assegura que recentment s'ha arxivat una altra querella presentada per Gómez contra l'exalcaldessa socialista Lluïsa Romero, i contra la secretaria general. Fonts sindicals han assegurat que aquest arxiu ha estat recorregut per Gómez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia