Política

Pelegrí recorda a ERC que el pacte inclou una possible “pròrroga” del referèndum

Rull manté que la consulta seguirà “molt viva” encara que el TC la suspengui o la impugni

El PP lloa Ortega perquè “sembla que la responsabilitat torna”

Hores abans de l'acte del president Mas a Talamanca, on refermava el compromís amb la consulta, el conseller d'Agricultura i dirigent d'Unió, Josep Maria Pelegrí, recordava a ERC que el pacte d'estabilitat parlamentària que va signar amb CiU a l'inici de la legislatura inclou la possibilitat d'establir una “pròrroga” a la consulta “si el context socioeconòmic o polític” ho requereix. Era en una entrevista a Catalunya Ràdio, on responia a les crítiques que els darrers dies ha rebut la vicepresidenta, Joana Ortega, i que han propiciat que Esquerra es negués a acceptar aquesta tesi. El conseller va negar que hi hagi “discrepàncies” en el govern sobre la consideració de legalitat de la consulta i sobre com actuar si el TC anul·la el 9-N.

No va ser l'única reacció des de CiU a les paraules d'Ortega. El coordinador general de CDC, Josep Rull, va assegurar que “la consulta es farà a l'empara d'una llei emanada d'un parlament legítim i democràtic, el Parlament de Catalunya”, i que només en el cas “molt excepcional” que hagi d'ajornar-se hauria de ser fruit d'un acord consensuat per tots els partits que donen suport al dret a decidir. Qüestionat en una entrevista si una de les opcions que estudia el govern és posposar la consulta si el TC hi presenta recurs, va afirmar: “Això ja ho veurem. Ara l'objectiu és el 9-N, i qualsevol decisió l'haurem de prendre tots els qui hem pactat la data i la pregunta.” Tot i que el Tribunal Constitucional la impugni o suspengui, la consulta “seguirà viva”, va concloure.

Des d'ERC, el diputat al Congrés Alfred Bosch va assegurar que si el pla del govern és votar el 9-N, el seu partit hi serà per “ajudar i empènyer tant com calgui”. Bosch és partidari de fer la consulta encara que el govern espanyol pugui fer un “disbarat”.

La polèmica no ha passat desapercebuda a Madrid. El vicesecretari d'organització i electoral del PP, Carlos Floriano, lloava Ortega. “Em sembla que la racionalitat torna als responsables polítics de Catalunya i m'agradaria que poguessin dominar el procés.” Malgrat tot, el dirigent del PP espanyol va assegurar que no està gaire convençut que això passi, perquè considera que “ni CDC ni Mas dominen el procés”. “Han lliurat el poder a ERC i el procés el dominen Esquerra Republicana i l'Assemblea Nacional Catalana”, va concloure, i va afegir que no es pot contraposar democràcia i legalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

memòria

La Junta electoral prohibeix una concentració davant la Prefectura

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu assegurà que envairà Rafah amb acord de treva o sense

barcelona
RIPOLL

Badia (Comuns): “L’extrema dreta no té cabuda ni en català ni en castellà”

RIPOLL
política

Aragonès veu “estrafolària” la proposta de Junts per revertir el dèficit fiscal

barcelona
economia

La inflació a la zona euro es manté en el 2,4%

barcelona
política

Serrat, Coixet, Gervasio Deferr o Jorge Javier Vázquez donen suport a Illa

barcelona
política

La CUP, oberta a entendre’s amb ERC, Junts i comuns

barcelona
estat espanyol

Sánchez es torna a investir

Madrid
TEMA DE CAMPANYA

Fer rajar aigua quan no n’hi ha

Girona