Política

Rajoy considera una “excel·lent notícia” que Mas renunciï a la consulta

El president espanyol diu que cal “mirar al futur” i “superar coses que hem viscut als últimes temps”

Mariano Rajoy recorda de nou que Espanya és “la nació més antiga d'Europa”

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha afirmat aquest dimecres que la renúncia del president de la Generalitat, Artur Mas, a celebrar la consulta del 9-N és, “si es confirma”, una “excel·lent notícia” perquè “complir la llei és una obligació de tots i més dels que tenim una responsabilitat de govern”. Durant la seva intervenció al Fòrum del Financial Times que ha tingut lloc a Madrid, Rajoy ha insistit que vol “parlar i dialogar” amb Catalunya i amb la resta de comunitats autònomes, i ara cal “mirar al futur” i “superar coses que hem viscut als últimes temps”.

El president espanyol ha respost tres preguntes del moderador sobre aquesta qüestió. Malgrat que ha apuntat que està a l'espera del que pugui dir Mas a la compareixença de les 10 hores, ha volgut celebrar la renúncia a la consulta i ha recordat que Espanya és “la nació més antiga d'Europa”.

També ha defensat la Constitució com a eina de progrés. “Hem fet moltes coses junts, en els últims 50 anys a Espanya és on més ha crescut la renda per càpita” i “la Constitució és garantia de drets i llibertats, és democràcia, ens va permetre entrar a Europa, ens ha permès els anys més importants de la història i ens ha permès un estat que és el més descentralitzat del món”, ha dit.

En aquest marc, ha afirmat que el millor a partir d'ara és “mirar al futur” i “superar coses que hem viscut als últimes temps”. “Crec que hem de parlar i dialogar i som molts els que volem sincerament i de cor viure junts perquè hem fet moltes coses juntes i més en farem, perquè com més gran siguis millor”.

Preguntat sobre ls ofertes que pot presentar ara a Catalunya, Rajoy ha apuntat que ell només pot presentar un projecte. “Les úniques ofertes que puc fer són les de futur”, ha dit, però ha insistit que “el govern d'Espanya i el parlament no pot estar per sobre de la llei”. “A la constitució hi ha coses que només pot canviar el poble espanyol”, ha sentenciat.

També ha apuntat que està disposat a “parlar de tot”, però “el més important en aquests moments és que siguem capaços de construir un projecte junts”. “Hem fet moltes coses” i “el que vull és un projecte de progrés, de més integració a la UE, de més competitivitat”, ha conclòs.

El president espanyol també ha fet balanç econòmic i ha afirmat que l'Estat està “millor” que al 2012 i 2013 i “pitjor” que al 2015, i ha afirmat que després de 68 mesos de caiguda consecutiva dels afiliats a la Seguretat Social, al febrer del 2014 es va produït un canvi de tendència que continua encara i que “continuarà en el futur”.

Segons Rajoy, el que cal fer ara és “perseverar” i seguir en la consolidació fiscal, continuar les reformes estructurals, com la de l'administració, la unitat de mercat, la formació dels treballadors i la reforma fiscal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia