Política

Rajoy afirma que l'únic que pot oferir a qui convoca un “referèndum il·legal” és “Constitució i Llei”

L'expresident de la Generalitat i senador José Montilla l'acusa de deixar que la situació s'“enquisti” i de ser “un espectador”

El cap del govern espanyol respon que ha pres “totes les decisions” que havia d'adoptar

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat que a aquells qui convoquen un “referèndum il·legal” de manera “unilateral” només els pot oferir “la Constitució i la Llei”. Rajoy ha tancat d'aquesta manera la porta fer cap oferta a Catalunya per desactivar el procés.

El cap de l'executiu espanyol ha respost així a una interpel·lació de l'expresident de la Generalitat i senador José Montilla durant una compareixença aquest dimarts al Senat. El senador socialista ha subratllat la necessitat de diàleg per resoldre l'encaix de Catalunya a Espanya i ha demanat a Rajoy que passi d'una actitud “expectant” a un de “propositiva”. En aquest context, ha advertit que encara que el govern espanyol impugni el procés participatiu del dia 9 de novembre, el dia 10 de novembre els problemes “seran els mateixos” que el dia anterior i la urgència de resoldre'ls també. A més, ha avisat que la qüestió no es resoldrà “apel·lant a la legalitat constitucional”.

De la seva banda, Rajoy ha reiterat que està disposat a “parlar de qualsevol cossa excepte de vulnerar la llei”. “ A partir d'aquí, si algú vol canviar-la, se'n pot parlar”, ha afegit.

“M'agradaria trobar una solució, però jo tinc que fer una proposta?”, s'ha preguntat. “A tots els que vulguin fer un referèndum què cal donar-los, el pacte fiscal? Què els donaria vostè?” ha demanat a Montilla.

“El que jo no faria seria ser mer un espectador”, ha replicat Montilla. En aquest punt, l'expresident català ha retret a Rajoy que “deixi passar el temps” pensant que així es resoldrà un problema que, segons ell, és urgent no només per a Catalunya sinó també per a Espanya. També l'ha avisat que l'estratègia del “pas del temps” pot no contribuir a debilitar el sobiranisme sinó que pot fer que la situació “s'enquisti”.

“Vostè és president dels catalans, no pot seguir sense prendre una iniciativa en positiu”, ha etzibat. Montilla ha apuntat que cada vegada són més les veus que aposten per solucions federals.

“Entenc la cautela sobre la reforma constitucional però no és impossible. Requereix generositat i lleialtat. És un repte difícil però urgent. Prengui la iniciativa”, ha conclòs.

Com a resposta, Rajoy ha mantingut el seu discurs sobre la consulta i ha tornat a preguntar a Montilla “què pot oferir a aquells que convoquen un referèndum il·legal, ho fan de manera unilateral i, a més, diuen que o s'accepta el refèrendum o faran el que vulguin”. “Només els puc oferir la Constitució i la Llei”, ha respost.

A més, ha volgut deixar clar que hi ha coses que mai acceptarà, com que es vulneri la capacitat de decisió dels espanyols sobre com volen que sigui “el seu país”. “No renunciaré a la sobirania nacional, la llibertat i els drets individuals dels espanyols”, ha proclamat.

Rajoy ha negat ser “un espectador” i ha defensat que ha pres “les decisions que havia d'adoptar com a president per impedir que a Espanya se celebrés un referèndum que incomplia Constitució”. “I això és moure's”, ha dit



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia