Política

L'ANC i Òmnium encoratgen a votar sense tenir por

Milers de ciutadans participen a Barcelona en la cloenda de la campanya a favor del doble sí del 9-N

Forcadell i Casals reivindiquen la independència com a garant de la llibertat i no ser súbdits

Ple total a l'acte final organitzat per Ara és l'Hora ahir al vespre a Barcelona: més de 80.000 persones van omplir l'avinguda Maria Cristina. Un acte que va estar marcat per una reivindicació i una petició. La primera, la del poble català, que té dret a votar, tot i que se li prohibeix. La demanda és que es voti demà, i que es faci d'una forma pacífica però sense por. La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, va ser clara: “Votarem perquè ningú decideixi per nosaltres, perquè cap tribunal pot decidir el nostre futur.” I és que va insistir que ningú pot negar el dret de vot ni intentar convertir tot un país en súbdits. Que es voti, en la forma que sigui. Aquesta idea es va repetir en tots els discursos, però Forcadell va disseccionar les diverses opcions. Els que apostaran pel sí i no, perquè volen un canvi. I els que no, perquè ajudaran que els catalans puguin ser més crítics i que ho facin millor. Però l'opció dels ciutadans congregats ahir és la del sí i sí. Perquè això garanteix les necessitats de la ciutadania i les llibertats, assegura el benestar i, sobretot, perquè “no volem ser independentistes, volem ser independents”.

En el mateix sentit es va manifestar la seva companya de viatge, la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals. A banda d'agrair la implicació de la societat civil, va assegurar que aquest 2014 es recordarà en la història, perquè les coses s'han fet com s''havien de fer: “Junts, empenyent cap a un estat lliure.” I diumenge és el colofó, la traca final en què cal implicació i un acte massiu de defensa de la democràcia i dels drets fonamentals. Els esdeveniments dels darrers mesos no van passar per alt, amb un estat impedint el referèndum, però això farà que un acte sense validesa jurídica tingui conseqüències polítiques. “Som un testimoni de càrrec contra un estat que ens ho nega tot. Farem una revolució democràtica”, va concloure Casals.

Al llarg de tot l'acte hi va haver diverses intervencions, una de les més emotives va ser la de Natalie McGarry, del moviment independentista escocès, sobretot perquè fa menys de dos mesos Escòcia va perdre el referèndum. “A Escòcia hem perdut el referèndum per por”, va dir McGarry, que va encoratjar els catalans a no deixar que els passi el mateix. El president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, va dir que es votarà “pesi a qui pesi i que ha posat tants obstacles”. També hi havia membres de tots els partits proconsulta.

Per altra banda, ahir es va continuar amb la marató de trucades aleatòries a ciutadans per informar-los d'on i com votar. En la campanya, que acaba avui, s'han fet ja més de 800.000 trucades.

LES FRASES

Votarem sí i sí perquè no volem ser a l'Estat espanyol, que ens nega els nostres drets
Carme Forcadell
PRESIDENTA DE L'ANC
Diumenge, després de 300 anys, farem un autèntic acte de sobirania. Ens mira tot el món
Muriel Casals
PRESIDEnTA D'ÒMNIUM
No s'ha de votar per ser independent sinó ser independent per poder votar. Segur que serà un èxit
Oriol Junqueras
president d'erc
No farem cap acte de desobediència sinó de legitimitat democràtica. Serà un dia històric
Josep Rull
secretari d'organització de CDC

Recomanacions de l'ANC i assessorament legal

L'ANC va enviar al seus associats un correu electrònic en el qual dóna instruccions sobre què s'ha de fer demà. Se'ls demana que tothom que pugui sigui davant el col·legi electoral entre les 7.30 i les 7.45 del matí. El motiu? Si hi ha algun problema a primera hora cal que els voluntaris i voluntàries no es trobin sols i tinguin el suport d'un cert nombre de persones. També es demana que “en qualsevol escenari que es pugui produir, cal mantenir en tot moment la calma i la tranquil·litat”. És a dir, que no es caigui en provocacions si es produeixen. També que es mantinguin les cues davant el col·legi electoral fins a rebre noves instruccions. En funció del que passi, les instruccions sobre què cal fer es transmetran a través de Twitter, xarxes socials i l'aplicació de l'entitat. A partir de dilluns, obriran un debat a l'entorn del post 9-N, procés electoral i quin ha de ser el paper de l'ANC. El secretariat es reunirà l'11 de novembre. D'altra banda, ahir un grup d'advocats a favor de la consulta van fer una crida a la societat catalana a participar demà diumenge en el 9-N i expressar-se democràticament malgrat les pressions fetes des del govern de l'Estat i els òrgans constitucionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel

La llavor de la dignitat

Banyoles
GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA
política

Més de 100 candidatures opten al Secretariat Nacional de l’ANC

barcelona
política

Paneque: “El municipalisme, el gran damnificat pels governs nacionalistes”

girona