Política

El dia del desafiament

Els informatius de TVE hi dediquen 20 minuts i, com Antena 3, destaquen l'afront de la “pseudoconsulta” a l'Estat

Inclouen testimonis contraris, igual que Tele 5, que al migdia hi dedica la segona notícia a portada

La Sexta fa temps que té Catalunya a l'agenda, amb entrevistes a Artur Mas i Oriol Junqueras

Dissabte, a La Sexta Noche ,en una connexió amb Badalona, Pilar Rahola va preguntar a Jordi Évole –que també estava en pantalla partida– si aniria a votar. La pregunta de Rahola, amb intencionalitat –Évole no es cansa de fer de pont mediàtic entre Madrid i Barcelona–, va quedar en l'aire, suspesa, per allò del retard en la resposta que es dóna en aquest tipus de connexions i perquè el debat va quedar emmascarat per la discussió entre la Rahola i Paco Marhuenda –un clàssic d'aquests dos anys en què la “qüestió catalana” ha anat creixent com a tema estel·lar en les tertúlies televisives–. La Sexta Noche va incloure també una connexió amb la plaça de Sant Jaume –“la plaça del rellotge”, tal com la va qualificar Cristina Pardo, desplaçada a Barcelona, fent referència al comptador. El presentador
Iñaki López, amb un cert to, va preguntar a la reportera si hi havia algun acte previst per donar la benvinguda al 9-N, com si tot plegat fos cap d'any. “És imprevisible”, va contestar la reportera, tot destacant també els crits d'independència de fons; un anecdotari sonor. I amb relació a la cobertura de l'esdeveniment va subratllar que hi havia periodistes “xinesos, croats i suïssos”. La quota mediàtica catalana de La Sexta Noche, es va completar amb Xavier Sardà i Albert Boadella.

La Sexta ja fa temps que té Catalunya a l'agenda: l'última Diada hi va fer Al rojo vivo, d'Antonio García Farreras, des de la plaça Catalunya, i Ana Pastor va entrevistar Artur Mas. A la cadena privada més progressista s'hi poden llegir, però, rètols impressionats com ara “Catalunya 9N: el día del desafío”. I ahir va voler fer un cop més de tele pública espanyola amb una programació que va incloure una entrevista d'Ana Pastor a Junqueras.

La qüestió catalana, TVE l'ha minimitzat i menyspreat al llarg de dos anys i va continuar en la mateixa línia editorial quan toquen els grans esdeveniments. Aquest cop no hi va haver estelades que van envair les pantalles de les teles espanyoles. La imatge d'obertura dels informatius espanyols eren les cues. A TVE, la imatge gràfica que van usar era una simple llibreta amb un 9-N escrit com si fos un recordatori escolar. Tot molt blanc i blau, que és el que toca. El Telediario de les 15 h hi va destinar 20 minuts. La quantitat, però, s'ha de destriar. Es va ensenyar Mas votant enmig d'un núvol de fotògrafs, però la instantània va ser en pla curt. I Carme Forcadell va aparèixer al Telediario declarant que “estem desafiant l'Estat perquè no volíem que votéssim”. Hi va haver un moment propi d'El ala oeste de la Casa Blanca. Van connectar en directe amb una reportera a la Moncloa que explicava que “Rajoy estava permanentment informat” . Ho va reblar amb un “fonts de la Moncloa no donen cap validesa als resultats”. Dues peces amb intencionalitat van completar les declaracions polítiques: un reportatge sobre ciutadans que anaven, com un diumenge com qualsevol altre, a fer esport i no anirien a votar i un altre de juristes experts qüestionant la consulta que acabava amb la frase “la convivència es manifesta amb el diàleg”.

Matías Prats també va començar el seu informatiu del migdia d'Antena 3 amb la idea que havia arribat el dia de la bèstia: “El desafío del 9-N”. “El 9 de novembre és el dia escollit pels independentistes en el seu afront a l'Estat” i va continuar amb un “a les 9 del matí ha començat la pseudoconsulta anul·lada dos cops pel Constitucional sense garanties jurídiques ni validesa legal”. Van subratllar l'“ànim desafiant” de Mas i per acabar de confirmar la idea de desobediència de Catalunya, Prats va destacar que Homs –amb la hac aspirada– presidia una mesa.

El ‘Telediario'
va mostrar en plans curts Mas votant i la veu en ‘off' destacava el “núvol de fotògrafs” . No hi van incloure senyeres com a imatge gràfica, sinó un simple 9-N en una llibreta


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia