Política

Més socialisme sobiranista

La majoria de la diàspora socialista s'uneix en un sol partit batejat com a Moviment d'Esquerres (Mes), que aposta pel dret a decidir

Exconsellers com ara Tura, Maragall, Geli, Castells i Del Pozo hi donen suport

Més socialisme. Més catalanisme. Més sobiranisme. Més dret a decidir. Més polítiques socials. Aquest és l'ADN del nou partit socialista Moviment d'Esquerres (Mes), que ahir va començar a caminar i que neix de la fusió de l'organització liderada per Ernest Maragall, Nova Esquerra Catalana, i del corrent Moviment Catalunya que va impulsar, entre d'altres, Marina Geli. Prop de cinc-centes persones –hi havia molts regidors exsocialistes– van assistir a l'acte d'estrena de la formació, que s'ha imposat com a directriu no mostrar cap rancor a la seva antiga família, el PSC.

A primera fila van seure els exconsellers Marina Geli, Montserrat Tura, Antoni Castells Ernest Maragall i Joan Manuel del Pozo, que formaran part d'aquest nou moviment, però que ahir no van parlar i van defugir tot protagonisme. Els capdavanters de Mes no volen que se l'identifiqui com el partit dels exconsellers, sinó com la formació que ha aconseguit la unió de la diàspora dels socialistes crítics, una operació que semblava impossible. Però hi falta un actor, Avancem. Els de Joan Ignasi Elena se'n mantenen al marge i els dirigents de Mes van fer ahir una crida perquè s'incorporin en el projecte.

Centralitat política

Un dels que va prendre la paraula va ser l'expresident del grup municipal del PSC a l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, que va recordar que, a partir d'ara, el socialisme tornarà a ocupar l'escena política central, de la qual mai no hauria d'haver sortit. Martí va subratllar que Mes serà un protagonista actiu del procés que viu el país i va destacar que la “confluència socialista” ja s'ha posat en marxa.

El principal repte que haurà d'afrontar Mes, que per al mes de gener ja ha convocat una assemblea per escollir la direcció i els estatuts, són les pròximes municipals. Els responsables asseguren que ja tenen presència a prop de dos-cents municipis catalans i es mostren oberts a pactar amb altres forces. Però abans hi podria haver els comicis catalans i no és descartable que també es produís alguna aliança. A hores d'ara, ERC és el partit que tindria més opcions.

LES FRASES

Hem tornat el socialisme catalanista a l'escena política, d'on mai hauria d'haver sortit
Jordi Martí
MOVIMENT CATALUNYA
Estem plenament compromesos amb el procés. Volem Catalunya com un subjecte sobirà
Pere Almeda
NOVA ESQUERRA CATALANA
No anem contra ningú. Hem treballat per reunir la diàspora socialista i ho hem aconseguit
Pia Bosch
MOVIMENT CATALUNYA
Volem donar la veu als catalans i les catalanes i que decideixin el seu futur
Magda Casamitjana
NOVA ESQUERRA CATALANA

L'expresident Pasqual Maragall assisteix a l'acte

L'expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, va assistir ahir a l'acte, que es va celebrar al Casinet d'Hostafrancs. Maragall i la seva dona, Diana Garrigosa, van arribar quan ja havien començat els discursos i l'organització els va convidar a seure al davant, enmig dels aplaudiments del mig miler de persones que hi havia al local. Maragall va seure al costat del dirigent de Solidaritat, Alfons López Tena, i del vicepresident de l'ANC, Jaume Marfany. També hi havia representants d'altres formacions: la diputada de CiU, Meritxell Borràs; el portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, i també el vicesecretari general d'acció política d'ERC, Cesc Iglésies, i el secretari general d'ICV, Josep Vendrell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Sánchez compareixerà avui a les 12 per anunciar si continua al capdavant del govern o no

barcelona
Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona