Política

Homs: “La Constitució és una porta tancada i, per tant, es constata la necessitat d'obrir camins alternatius”

El conseller de la Presidència anuncia que el govern enviarà a Europa un informe per fer constar la negativa de Madrid al dret a decidir

Francesc Homs denuncia que la decisió d'ahir suposa una “incomprensible alineació del TC amb els interessos polítics del govern espanyol”

El govern de la Generalitat aposat per “buscar camins alternatius” davant la “baixa qualitat democràtica” que demostra l'Estat amb la sentència del Tribunal Constitucional (TC) en contra de la consulta sobiranista del 9N. En paraules del portaveu del govern i conseller de la Presidència, Francesc Homs, aquest dijous: “El camí fet fins ara demostra que l'expressió democràtica dels catalans dins de l'estat espanyol no troba diàleg. La Constitució és una porta tancada i, per tant, es constata la necessitat d'obrir camins alternatius”.

I és que, segons ha argumentat, si el marc constitucional i polític espanyol no permet conèixer per res què opina la ciutadania sobre temes rellevants, es confirma que l'estat espanyol “ofereix una democràcia de molt baixa qualitat, que és incompatible amb les exigències d'una societat madura com la catalana, que no es conforma amb votar cada quatre anys”.

En aquest sentit, Homs ha explicat que, des de la perspectiva jurídica, el TC “manté una interpretació molt, molt restrictiva i allunyada del pacte constitucional”. “Des d'aquesta perspectiva, d'una manera implícita, es nega cap mena de legitimitat a les institucions catalanes per demanar als ciutadans per qüestions, fins i tot, que en són competència”, ha afirmat.

Així doncs, el portaveu del govern ha volgut subratllar que per impedir el debat sobiranista, “es paga un preu molt: el conegut com a democràcia participativa”. “Per intentar impedir la evidència de certs debats -ha continuat- estan disposats a carregar-se la mateixa essència de la democràcia”.

Homs ha indicat que des del govern de la Generalitat costa d'entendre que es presenti una Espanya amb autonomies que tenen Parlaments i que aquests no puguin preguntar als seus ciutadans. “Els magistrats del TC diuen que poder votar cada quatre anys ja és una garantia molt àmplia de participació democràtica. És evident que considerar això “una muy amplia garantia” és una interpretació molt, molt restrictiva”.

Davant d'això, el govern ha encarregat un informe al Consell Assessor per la Transició Nacional (CATN) per fer balanç sobre el primer document que va elaborar l'organisme presidit per Carles Viver i Pi-Sunyer, que tractava sobre les vies legals per fer la consulta, i que serà tramès a les institucions europees i a la comunitat internacional per fer notar la negativa de Madrid al dret a decidir.

A més, ha volgut assenyalar que crida l'atenció el fet que el TC sigui capaç de reunir-se de manera excepcional i extraordinària per atendre “segons quins tipus d'interessos prioritaris per al govern espanyol”, i que en canvi altres temes com “el decret contra la pobresa estigui encara penjat”.

“Per segons quines coses s'apressen a fer reunions extraordinàries i per d'altres qüestions, que són candents i urgents, no hi ha moviment. Hi ha una incomprensible alineació del TC amb els interessos del govern espanyol, que enterboleix la percepció d'independència i neutralitat que hauria de tenir el TC”, ha exposat.

Amb tot, Homs ha remarcat que la decisió d'ahir “juntament amb aquesta negativa constant al diàleg per part del govern espanyol refermen l'encert de la convocatòria del 27-S en els termes en què ha estat plantejada”. Tot i que, “a vegades penso si ens declararan inconstitucionals”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia