Política

Comença el judici dels contractes de Fitur del Govern valencià de Camps amb 'Gürtel'

Dues exconselleres s'enfronten a penes de presó i inhabilitació al costat d'alts càrrecs i responsables de les empreses

Els advocats de la defensa dels acusats demanen la nul·litat del judici per “vulneració de drets”

El TSJ valencià acull des d'aquest dimarts el judici de la peça 3 del 'cas Gürtel', corresponent als contractes signats per la Generalitat valenciana per a la fira de turisme Fitur, entre el 2005 i el 2009. En la vista, que s'ha iniciat amb les qüestions prèvies, hi ha 13 processats entre els quals la Fiscalia demana 11 anys de presó per a l'exconsellera de Turisme, expresidenta de les Corts valencianes i actual alcaldessa de Novelda (Vinalopó Mitjà) Milagrosa Martíne, així com per al seu cap de gabinet, Rafael Betoret i el número dos de la trama, Pablo Crespo. Es tracta del segon judici de la branca valenciana del cas Gürtel, en la mateixa sala en què es jutjà a l'expresident Francisco Camps i a l'exconseller Rafael Blasco.

En declaracions als mitjans Crespo ha dit que ell és “un empresari normal” i s'ha mostrat convençut que es tracta “d'una operació política”. Ha assegurat, a més, que mai s'ha vist amb cap persona del govern de Francisco Camps. A la seua arribada al Palau de Justícia de València, acompanyada pels seus advocats, l'exconsellera Milagrosa Martínez ha manifestat “confia en la justícia”, i ha negat que vaja a dimitir del càrrec d'alcaldessa de Novelda.

La fiscalia demana, a més, 10 anys als altres empresaris del grup, Francisco Correa i Álvaro Pérez 'El Bigotis', i 9 mesos d'inhabilitació a l'exconsellera de Turisme Angélica Such, que han rebutjat fer cap declaració als periodistes presents. La vista s'inicia aquest dimarts amb dues jornades de qüestions prèvies i es preveu que s'allargue fins a principis del mes d'octubre, i estan citats com a testimonis tant l'expresident Francisco Camps com l'exconseller Blasco (condemnat a presó per frau en ajudes a països en vies de desenvolupament).

Al·leguen vulneració de drets

Segons la Fiscalia, les exconselleres i els càrrecs públics acusats remeteren documents interns relacionats amb el concurs públic de l'organització del pavelló valencià a Fitur i modificaren les condicions del procés per adjudicar-lo a l'empresa Orange Market, la filial valenciana de la trama 'Gürtel'. A canvi, la trama hauria obsequiat els dirigents amb regals entre els quals hi hauria un rellotge per a l'exconsellera Martínez.

L'exconsellera Such és jutjada per prevaricació administrativa per adjudicar Fitur els anys 2008 i 2009. Milagrosa Martínez està acusada de prevaricació per l'organització dels pavellons entre 2005 i 2008, malversació, tràfic d'influències i suborn passiu (en haver rebut presumptament el rellotge). Per als empresaris de la Gürtel, a banda dels delictes de tràfic d'influències, malversació i prevaricació cal sumar el de falsificació en document fiscal.

Les defenses dels acusats han al·legat en el primer dia del judici vulneració de drets fonamentals i han sol·licitat la nul·litat del judici per la “vulneració del dret dels acusats”. Concretament, per detencions il·legals, intervenció de comunicacions telefòniques, dret a la intimitat i vulneració del dret de defensa. L'advocat defensor de Correa ha plantejat inicialment la nul·litat, a la qual s'han afegit la resta de les defenses, per les detencions ordenades per Baltasar Garzón, per “excedir-se de les 72 hores”, així com per determinats autos que autoritzaren la intervenció de telèfons, entre els quals alguns ordenats pel jutge de l'Audiència Nacional, Santiago Pedraz.

El judici arriba amb un any de retard, després que el març de 2014, el TSJ valencià suspenguera l'inici del judici per determinar quina instància l'havia d'acollir després que les dues exconselleres renunciaren a l'acta de diputades a les Corts Valencianes, perdent la condició d'aforades. Serà l'única de les 6 peces de la trama valenciana del cas 'Gürtel' que serà jutjada a València atès que la resta han estat enviades a l'Audiència Nacional, en no haver-hi ja aforats ni haver-se decretat l'inici de la vista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Regne Unit

Cinc acusats per atacs contra negocis vinculats amb Ucraïna

Barcelona

Vergés reivindica un Govern que gestioni el territori atenent a la seva diversitat

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona