Política

ERC proposa a CiU fer actes junts durant la campanya electoral del 27 de setembre

La secretària general, Marta Rovira, considera que això podria fer visualitzar millor l'aposta conjunta a favor de la independència

La dirigent republicana aposta per un acte a l'inici o al tancament de la campanya amb Artur Mas i Oriol Junqueras junts

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha ofert a CiU la possibilitat que en la campanya de les eleccions catalanes del 27-S hi pugui haver un o diversos actes conjunts, extensibles a la CUP, a fi de visualitzar més bé l'aposta conjunta a favor de la independència de Catalunya.

Així doncs, segons ha indicat Rovira, “el punt programàtic comú previst ja en el preacord de full de ruta -signat amb CDC- i els actes conjunts de campanya són el que ens permet dir que aquestes eleccions seran refrendàries” o plebiscitàries”.

“L'acte o actes electorals conjunts podrien ser, per exemple, el d'inici o el de tancament de campanya”, ha explicat la secretària general d'ERC, i en ells els principals líders de CiU i d'Esquerra, Artur Mas i Oriol Junqueras, respectivament, podrien veure's junts i dirigir-se a un mateix públic assistent.

Marta Rovira ha admès, en aquest sentit, que el punt programàtic comú i la celebració d'actes conjunts poden tenir més “força” i “importància” que una altra possibilitat també estudiada, que és que les candidatures vagin amb un “paraigua” o “marca identificativa” coincident anteposada a les seves respectives sigles.

La visualització de l'aposta conjunta per la independència no significa que CiU i ERC comparteixin ideologia i espai polític, ha puntualitzat la “número dos” d'Esquerra. “És evident que cadascú ha d'explicar quin model de país desitja, i hi haurà qüestions en les quals no tenim per què coincidir” ja que ERC és un partit d'esquerres, ha recordat, “però, per exemple, en l'objectiu de crear un model propi d'hisenda catalana, podem coincidir”.

Per a ERC, ha subratllat Rovira, “el discurs nacional és inseparable del social”, i tenir la possibilitat de “celebrar unes eleccions refrendàries que ens permetin construir un nou Estat amb més justícia i benestar social, creiem que no és subordinar el programa social a l'objectiu de la independència”.

ERC defensa la seva aposta per les llistes diferents però amb punts programàtics comuns i full de ruta compartit en la perspectiva d'ampliar l'espai independentista a sectors socials als qual encara no arriba aquesta idea, ha recordat.

“Hem estat debatent durant molt temps sobre com aconseguim la independència, i ara hem de recuperar el debat del perquè volem la independència, omplir-la de contingut”, ha precisat.

ERC també posarà l'accent, ha apuntat la seva secretària general, en el fet que “cal sortir al carrer per explicar que la independència és la millor opció política per als ciutadans de Catalunya” i això, ha dit, resulta clau per superar “la baixada” en què ha quedat sumit el procés sobiranista després del procés participatiu del 9N.

“Segur que tots hem fets coses malament, i és bo fer autocrítica en molts àmbits, no només en el dels partits” però a partir d'aquí “tots hem de ser conscients que estem en un procés complex”, ha indicat Rovira com a reflexió. “L'escenari d'un 9-N en el qual no vam obtenir el mandat democràtic que pensàvem obtenir ha provocat dificultats per encarar el procés posterior, però ara estem en una altra etapa”, ha afegit abans de referir-se a les eleccions municipals.

ERC espera d'aquests comicis “que siguin la primera volta de les eleccions referendàries del 27-S”, ha corroborat, i amb aquesta finalitat recolzarà, en principi, les llistes més votades a cada ajuntament, però també “posarà com a condició indispensable que qui governi estigui a favor d'obrir un procés constituent a Catalunya”.

“No vull especular sobre els pactes postelectorals, intentarem que a la capital catalana hi hagi el millor ajuntament possible, però també treballem perquè hi hagi el màxim nombre possible d'alcaldes i regidors independentistes”, ha recalcat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

Macron aposta davant Xi per una relació “equilibrada” entre la UE i la Xina

barcelona
escòcia

John Swinney serà el nou primer ministre escocès

barcelona
política

Veray afirma que votar al PP serveix per dir “no al procés i no a Sánchez”

girona
OLOT

La CUP defensa una “reforma integral” del sector agroalimentari

OLOT
BESALÚ

Junts es compromet a posar al dia i climatitzar els centres educatius

BESALÚ
Política

Tortosa municipalitzarà el pàrquing de la plaça Alfons XII

Tortosa

La CUP defensa “lleis que treguin l’habitatge de les urpes dels fons voltor”

salt
unió europea

La CE aposta per tancar el procediment contra Polònia per l’estat de dret

barcelona
política

Una quinzena d’entitats demanen als partits compromís amb l’habitatge

barcelona