Política

Fernández Díaz acusa una fundació de CDC de dificultar la lluita contra el gihadisme

El ministre d e l'Interior alerta dels riscos de fer proselitisme del procés entre els musulmans

Mas el critica i recorda que el fenomen és un problema global

Fer pedagogia de la independència entre els musulmans complica la lluita contra l'amenaça gihadista. Ho va afirmar el ministre de l'Interior, que un cop més no va desaprofitar l'ocasió per carregar contra el procés i els seus actors principals. Ahir va ser el torn de la fundació Nous Catalans, vinculada a CDC i dedicada a treballar per la integració dels nouvinguts. “Aquesta fundació, en lloc de treballar en una integració normal en la nostra societat, que és el que cal fer, el que intenta és fer una cosa diferent i al marge de la comunitat islàmica espanyola; han volgut anar sols i això no és prudent”, va dir. En declaracions a Catalunya Ràdio, Fernández Díaz va recordar el cas de Nouredine Ziani, col·laborador de la fundació i antic líder de la Unió de Centres Culturals Islàmics de Catalunya i expulsat fa dos anys de l'Estat per ordre del CNI, que el considerava una amenaça per a la seguretat. Ziani és des d'aleshores al Marroc, on espera la resolució del recurs que va presentar a l'Audiencia Nacional. Ahir, fonts de la Fundació Nous Catalans, que d'entrada li va donar tot el suport, van admetre que ja no tenen un contacte regular amb el seu antic col·laborador. “Podria donar més dades sobre aquesta persona, però prefereixo no fer-ho”, va afegir el ministre a la tarda des de Madrid, on es va refermar fil per randa en el seu discurs. “Sé que independentisme no és gihadisme, però també que fer proselitisme amb determinades persones per incrementar la causa independentista no és recomanable”, va afegir.

Allau de reaccions

Les declaracions de Fernández Díaz van provocar una allau de reaccions. El primer a replicar-lo va ser el president de Nous Catalans i secretari d'Immigració de CDC, Àngel Colom, que les va qualificar de “monstruoses” i “irresponsables” i les va atribuir a una “clara intencionalitat política de fer mal a l'independentisme”. Colom va defensar la tasca de la fundació, que –va subratllar– “s'encarrega d'integrar en positiu els immigrats, no només musulmans, a un país que vol ser independent”. També el president de la Generalitat, Artur Mas, va criticar les declaracions del ministre i, des de Nova York, el va acusar de “voler estigmatitzar el món musulmà”. “Hi ha excepcions d'islamistes radicals a Catalunya, efectivament, com n'hi ha a gairebé tots els països de la Unió Europea, però també tenim Mossos d'Esquadra que fan la feina i els han detingut”. El coordinador general de CDC, Josep Rull, va anar més enllà i va demanar la dimissió del ministre per un discurs que el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va qualificar de “desafortunat”, va concloure. Per la seva banda, la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, ahir presidenta en funcions per l'absència d'Artur Mas, va afirmar que “és del tot irresponsable, imprudent i impresentable, una barbaritat i una manca de criteri absolut” que un càrrec públic faci aquestes afirmacions. I en aquest sentit, va expressar la seva preocupació: “Em preocupa la temptació de barrejar el gihadisme amb l'independentisme i els atemptats”.

Suport del PP català

El ministre sí que va rebre el suport PP català. El portaveu parlamentari del partit, Enric Millo, va qualificar les seves paraules de “sensates” i “raonables”. “Posa sobre la taula la necessitat que continuï havent la màxima col·laboració de tots per impedir que aquests moviments es puguin establir a Catalunya”, va argumentar. L'alcalde de Badalona i candidat a la reelecció pel PP, Xavier Garcia Albiol, també va considerar “evident” que hi ha partits sobiranistes “que estan intentant utilitzar immigrants per defensar la seva causa”.

LES FRASES

Fer proselitisme amb determinats grups per fer créixer el suport al procés no és prudent
Jorge Fernandez Díaz
ministre d'interior
A Catalunya hi ha gihadistes, però també Mossos d'Esquadra, que fan la feina i els detenen
Àrtur Mas
president de la generalitat
Treballem per integrar els immigrats, no només musulmans, en un país que vol ser independent
Àngel Colom
president de la fundació nous catalans


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona