Política

Cameron voreja la majoria absoluta

Els sondejos a peu d'urna atorguen als conservadors una victòria molt còmoda que faria innecessària la col·laboració amb els demòcrates liberals

L'SNP arrasa i obtindria tots els diputats assignats al país menys un

David Cameron va vorejar ahir la majoria absoluta en les eleccions generals celebrades al Regne Unit, segons les enquestes a peu d'urna que, tan bon punt van tancar els col·legis electorals, a les 22.00 h, hora de Londres, van difondre la BBC, Sky News i ITV. El mateix mostreig assignava 316 escons al Partit Conservador que presideix, 239 al Partit Laborista d'Ed Miliband, 10 als demòcrates liberals, 2 al Partit de la Independència del Regne Unit (UKIP) i 58 al Partit Nacional Escocès (SNP).

Tot i que les enquestes dels dies i setmanes prèvies a les eleccions auguraven gairebé un empat tècnic entre laboristes i conservadors, els tories, sempre segons els sondejos de BBC, SKY i ITV, quedarien a deu escons de la majoria absoluta. L'enfonsament dels demòcrates liberals, que passarien de 57 a 10, i el fet que els diputats, previsiblement tres o quatre del Sinn Féin, no prenguin possessió dels escons, permeten augurar un govern en solitari del premier.

L'unic gran forat que presenta la victòria dels conservadors és Escòcia, on, d'acord amb els mateixos sondejos televisius, la victòria del Partit Nacional Escocès (SNP), que lidera Nicola Sturgeon, hauria estat pràcticament total, aconseguint 58 dels 59 districtes del país, un resultat històric que supera, de molt, el millor que fins ara havien aconseguit, en les generals d'octubre del 1974. Aleshores l'SNP va aconseguir 11 diputats i només el 30% dels vots. El còmode nou escenari que s'obre a partir d'ara per a Cameron presenta només un escull: complir amb un dels compromisos electorals, la celebració d'un referèndum a caixa o faixa sobre la pertinença del Regne Unit a la Unió Europea. Cameron, pressionat per la dreta conservadora més euroescèptica del propi partit, i per la pujança de l'UKIP, que ahir, segons els sondejos, només aconseguiria 2 diputats, s'ha vist forçat a llançar un compromís que podria complicar una mica el seu futur polític.

A partir d'ara, i donant per descomptat que Cameron no tindrà cap problema per aconseguir la confiança dels Comuns en el Queen's speech, que tindrà lloc a finals de mes, Downing Street s'haurà d'embarcar en un procés de negociació amb Brussel·les per repatriar un seguit de poders que, de moment, continuen en mans de la Unió Europea. Cameron s'ha compromès a aconseguir una sèrie de reformes de la Unió o, en cas contrari, donar suport a la retirada de l'organització en el futur referèndum. La majoria de la classe financera i industrial de les Illes Britàniques, però, així com la majoria de l'opinió pública, de moment prefereix continuar a la UE.

Un altre front que se li obre, a David Cameron, és, precisament, Escòcia. Perquè el triomf aclaparador de l'SNP al nord de la frontera, i la perspectiva per als escocesos d'haver de patir un gabinet que la immensa majoria dels ciutadans del país no han votat, obre la perspectiva d'un possible nou referèndum d'independència, en especial si els nacionalistes obtenen la victòria l'any que ve, en les eleccions al Parlament de Holyrood.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia