Política

Quatre candidats per presidir l'ANC

Liz Castro guanya les eleccions, amb Rosa Alentorn, Agustí Alcoberro i Jordi Sànchez a poca distància, i s'obre la incògnita de qui d'ells rellevarà Forcadell

Avui s'inicien converses per consensuar una proposta abans de dissabte

Dues dones, dos homes i un destí: la presidència de l'ANC. Les eleccions al secretariat nacional de dissabte, i el contundent suport a la candidatura de consens Junts (han sortit elegits d'aquest equip de treball 24 dels 25 representants nacionals, i 28 dels 50 territorials, per a 52 dels 75 membres en total, tot i que les votacions eren individuals), han tancat en principi la fractura creixent que hi havia a la cúpula per la reobertura o no del debat sobre la llista única el 27-S, però han deixat més oberta que mai la incògnita sobre qui succeirà Carme Forcadell.

Els resultats provisionals que es van fer públics ahir amb el 100% escrutat –els definitius es proclamaran demà, un cop analitzades les possibles reclamacions– atorguen a l'editora i activista nord-americana Liz Castro la condició de guanyadora, amb més de 5.000 suports d'un total de 7.625 socis que van participar en la votació, un 22% dels 34.500 que hi tenien dret. Al darrere, a poc més d'un centenar de vots, hi ha una altra figura poc visible fins ara i que d'entrada tampoc entrava en cap travessa, Rosa Alentorn, a qui les bases han valorat els seus dos anys de feina al secretariat, primer en la campanya Signa un vot i darrerament en l'àmbit de les assemblees exteriors.

Encara en una forquilla de menys de 500 vots s'han situat dos dels principals favorits, almenys en certs cercles mediàtics, ja que cap d'ells s'ha promocionat mai explícitament fins ara: l'exdirector del Museu d'Història de Catalunya, Agustí Alcoberro, i sobretot l'adjunt al Síndic, i exdirigent de la Crida, Jordi Sànchez. Ja a més distància, superen també els 4.000 vots tres integrants més del secretariat actual, Gemma Cots, Jordi Vilarasau i Nuri Guillaumes.

Ventall de solucions

Resta tot obert, però les urnes han fet una primera i poderosa selecció, que haurà de ser molt tinguda en compte a l'hora de definir la nova cúpula. Això sí, a diferència d'anys anteriors en què Forcadell havia tret un marge de fins a dos mil vots respecte als següents, el fet que no hi hagi un vencedor indiscutible, i que les dues primeres no es visualitzessin a priori com a candidates a presidir l'ANC, obre la porta a diverses solucions, ja que ara poden tenir possibilitats i legitimitat per fer el pas fins a quatre noms, els més votats. Quatre noms d'entre els quals probablement hauran de sortir els càrrecs de president i vicepresident, que el nou secretariat votarà dissabte juntament amb els de tresorer i secretari, de caràcter més tècnic. Però quatre noms, també, que s'integren en el mateix equip de treball, i entre els quals no haurien de sorgir en principi grans problemes per entendre's.

Setmana de converses

Després d'algun tempteig informal ja ahir mateix, a partir d'avui es preveu una setmana calenta de contactes i negociacions a moltes bandes per trobar una fórmula tan consensuada com sigui possible entre el màxim nombre de membres del nou secretariat. Diverses fonts consultades ahir, això sí, indicaven que seria desitjable arribar a dissabte amb una proposta ja pactada, que l'òrgan només hagi de ratificar. Pot jugar també un paper molt important aquí la cúpula sortint, sigui per activa o per passiva, ja que per un cantó té la responsabilitat d'ajudar a desencallar les converses, si es compliquen, i, per l'altre, pot evitar que la desconfiança entre sectors torni a aflorar en segellar la renovació, ja que la prioritat serà que la nova cúpula surti amb un marge ben ampli i es mantingui la imatge d'unitat.

La primera incògnita a desvelar ara, en tot cas, és si Castro o Alentorn, legitimades pels vots possiblement per a sorpresa seva, aspiraran a presidir l'entitat o si s'estimaran més mantenir-hi el paper més secundari que d'entrada semblava que hi tenien reservat. Només en aquest segon cas s'obriria la porta a la possibilitat que fessin el pas endavant Alcoberro o Sànchez, que en cap cas polemitzaran per assolir el càrrec. La solució, a partir d'avui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES