Política

CiU guanya a 33 consells, ERC es fa amb el Moianès i el PSC en manté 4

Es mantenen moltes de les majories als Consells comarcals però es fragmenta la representació

CiU conserva 33 consells comarcals de Catalunya; ERC aconsegueix la majoria absoluta a la nova comarca del Moianès i empata en consellers en altres sis consells amb els convergents, i el PSC guanyat en els consells comarcals més poblats, encara que al Barcelonès empata amb ICV-EUiA-BComú.

El panorama polític ens comarcals catalans no ha variat en excés en aquestes últimes eleccions municipals en relació als anteriors comicis del 2011, segons dades del departament de Governació. Això no obstant, la representació s'ha fragmentat una mica més amb l'entrada de nous partits, com Ciutadans, i s'han produït empats entre ERC i CiU, especialment.

A la comarca del Barcelonès, ICV-EUiA-Barcelona En Comú, guanya tres consellers, empata a vuit amb el PSC –que ha perdut sis dels catorze consellers que tenia– i Ciutadans i la CUP, que fins ara no tenien representació en el Consell Comarcal, irrompen amb quatre consellers cada grup.

El Vallès Occidental i el Vallès Oriental, dues de les comarques més poblades de Catalunya amb les dues anteriors, continuaran governades per consellers del PSC malgrat la fragmentació. Al Consell Comarcal del Vallès Occidental, els socialistes es mantenen al capdavant però perden quatre dels tretze consellers que van guanyar el 2011. Esquerra és la segona força amb set i CiU i ICV empaten amb sis cada grup. La representació al Vallès Oriental també queda fragmentada amb el PSC al capdavant (9 consellers) seguit de prop per Esquerra i CiU, que empaten amb vuit consellers cada formació. Les segueixen ICV, amb quatre, la CUP, amb dos, i el PP i Ciutadans, amb un conseller cadascuna.

D'altra banda, Convergència i Unió manté i fins i tot augmenta la seva representació en alguns dels seus principals feus gironins, com la comarca de la Cerdanya, on reafirma la seva majoria absoluta amb tretze dels dinou consellers que s'escollien aquest diumenge. Un resultat molt per davant d'Esquerra i Endavant Cerdanya, que es reparteixen els sis consellers restants amb tres cada partit.

CiU també manté la seva majoria absoluta en el Consell Comarcal de la Garrotxa, on malgrat perdre tres consellers i quedar-se amb catorze duplica la representació d'Esquerra, segona amb set. La CUP entra al Consell amb dos consellers i el PSC baixa dels cinc que tenia a dos.

De la seva banda, Esquerra puja en diferents comarques de Barcelona, com a l'Anoia, amb onze consellers, només un menys que CiU, o el Moianès, comarca creada fa amb prou feines unes setmanes, on obté la majoria absoluta amb deu dels dinou consellers possibles.

ERC-AM també ha augmentat significativament els seus resultats respecte a 2011 en el consell comarcal de la comarca ebrenca del Montsià, on puja de cinc a nou consellers i empata amb CiU. També a la del Baix Ebre, en la que retalla distàncies amb la coalició convergent i queda amb vuit representants, pels deu de CiU.

En canvi, ERC perd el consell comarcal del Bages, que ara serà de CiU, però guanya la comarca del Maresme, on empata a nou consellers amb CiU. La mateixa situació es repeteix al Montsià, també amb nou consellers.

A la Noguera, Osona, el Solsonès, la Segarra i Baix Empordà es produeixen nous empats de consellers entre aquestes dues formacions sobiranistes.

Al Tarragonès també es produeix un empat de 9 nou consellers, però en aquest cas entre CiU i els socialistes.

El Priorat deixa de ser el punt independent al mapa i ara serà governat per CiU, amb 9 consellers, pels 8 d'AM.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

turquia

Un Boeing 763 de FedEx aterra de morro a Istanbul sense causar víctimes

barcelona
Unió Europea

El Partit Popular Europeu es nega a descartar pactes amb l’extrema dreta

Barcelona
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Verges presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES
Regne Unit

El Regne Unit expulsa l’agregat de Defensa de l’ambaixada russa

Barcelona

ERC proposa la creació de la Llei de Sobirania Alimentària

RIPOLL
estat espanyol

El Senat, amb majoria absoluta del PP, aprova reprovar al fiscal general de l’Estat

barcelona
Estat espanyol

El fiscal general recusa quatre dels fiscals que han de decidir la seva continuïtat

Barcelona
FIGUERES

Veray demana concentrar el vot en el PP per evitar suports a l’independentisme

FIGUERES