Política

Mas: “O el sobiranisme té prou força per constituir un estat propi o l'Estat té prou iniciativa per proposar una solució”

El president de la Generalitat avisa el govern espanyol que davant el procés sobiranista “el pitjor és no fer res”

Defensa que el debat sobre la independència no ha perjudicat la recuperació econòmica

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquest dijous que “el pitjor” que pot fer l'Estat davant el procés sobiranista i l'encaix de Catalunya a Espanya “és no fer res”. Per aquest motiu, ha emplaçat el govern espanyol a prendre la iniciativa i proposar una alternativa a la independència, que després hauria de sotmetre a la votació dels catalans.

En la seva conferència inaugural de les Jornades del Cercle d'Economia que se celebren a Sitges, Mas ha assenyalat que la gran “incògnita” ara està en saber si “el sobiranisme tindrà prou força per constituir un Estat propi”, cosa que “està per veure”, o bé “si el govern espanyol tindrà prou iniciativa política per proposar una solució que pugui ser acceptada per a la majoria de Catalunya”. Si no es resol aquesta incògnita, “el problema es quedarà aquí i s'enquistarà”, ha augurat.

Mas ha justificat davant dels empresaris que ell i el seu partit han optat per la independència perquè després de 30 anys de “peix al cove” s'han adonat que aquesta via fa els catalans “més petits i més febles”.

En aquest sentit, ha assegurat que el procés sobiranista “no és un caprici, no és una escalfor temporal, ni un infantilisme, sinó fruit de l'experiència de saber com funcionen les coses”. “Nosaltres ho sabem bé i volem fer les coses bé, que tothom hi surti guanyant, però no podem caure en els mateixos errors”, ha reblat.

En qualsevol cas, ha defensat que el debat sobre la independència “no ha perjudicat la recuperació econòmica” i tampoc ha “impedit fer els deures”.

D'altra banda, ha fet una crida al vot útil dels simpatitzants de CiU que no siguin independentistes perquè sinó hi ha el risc “és que governin altres”.

“Millor concentrar el vot en aquell que vols que governi, perquè si fas moltes filigranes per equilibrar la força de qui governa hi ha el risc que acabi governant un altre”, ha advertit.

Costas recepta “concòrdia” i “voluntat de pacte”

El Cercle d'Economia no posa cap “objecció” a l'objectiu que persegueix el procés sobiranista però sí a la “manera“ com s'està portant perquè genera ''inquietud'' en el món empresarial, segons ha dit el president de l'entitat, Antón Costas, durant la inauguració de la 31ena edició de les jornades del Cercle a Sitges.

Costas ha avisat que les “regles no es poden trencar unilateralment”, però ha reconegut que tampoc es pot seguir com fins ara sense “respostes” a l'altra banda.

En qualsevol cas, ha subratllat que la qüestió s'ha d'afrontar “de manera clara” perquè sinó el seu “enquistament”, acabarà produint “una major frustració i un dany molt important”.

Segons ell, el conflicte no es podrà resoldre des de posicions “unilaterals” que aboquen a una “major incertesa“ i perquè és “impossible” si es vol trobar una sortida.

L'“única sortida”, ha opinat, és afrontar el procés que des de fa temps enfronta els governs espanyol i català “amb esperit de concòrdia i voluntat de pacte”.

Però també amb una “predisposició a la transacció” en tres àmbits: la definició molt clara de competències exclusives en llengua, ensenyament i cultura, el finançament dels territoris i la convocatòria d'una consulta per veure si els ciutadans aproven aquest pacte.

Amb tot, s'ha mostrat coven+çut que en “l'horitzó de la nova legislatura” el conflicte entre Catalunya i Espanya es podrà afrontar “d'una manera diferent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries