Política

Cinc consellers comarcals per a Independents de la Selva

La junta electoral li reconeix una plaça més, en detriment de CiU, que es quedarà amb dotze

Les negociacions s'orienten a formar govern als ens comarcals i els noms dels presidents es defineixen

Independents de la Selva tindrà un cinquè conseller comarcal. Així ho ha decidit la junta electoral provincial. L'agrupació, que aplega formacions de deu municipis, no estava d'acord amb l'adjudicació inicial de només quatre consellers perquè no els havien sumat els 573 vots de la Plataforma Independents de Caldes (PIC) i més de 300 vots dels 886 del Grup Municipal Independent (GMI) de Vilobí d'Onyar. La reclamació feta davant la junta electoral ha donat fruits i, segons explicava ahir Pere Garriga, portaveu d'Independents de la Selva, s'ha reconegut oficialment l'obtenció de 7.526 vots, que es tradueixen en 46 regidors i 5 consellers comarcals. Això fa que CiU perdi un representant a l'ens supramunicipal, i en lloc de tretze en tindrà dotze.

Pel que fa a la governabilitat d'aquest Consell Comarcal, tot indica que el president tornarà a ser Salvador Balliu, alcalde de Caldes de Malavella, de CiU. L'únic que cal aclarir, i és el que ara s'està negociant, és qui tria la federació com a soci. Les converses estan obertes amb ERC (companya de govern en l'anterior mandat i ara amb vuit consellers comarcals) i amb el PSC (que té tres representants). Les dues possibilitats són, ara mateix, factibles.

Alt Empordà

En aquesta comarca tot indica que CiU mantindrà la presidència, tot i que la federació ha perdut la majoria absoluta. Malgrat això, no es descarta que governi en minoria (té 15 consellers, i la majoria està en 17), ja que és molt complicat lligar una alternativa d'altres formacions. Ferran Roquer, alcalde de Borrassà i president comarcal de CDC, és dels més ben situats per presidir l'ens, tot i que ell mateix sosté que no hi ha res tancat.

Baix Empordà

ERC, malgrat ser la formació amb més consellers, podria quedar fora del govern. CiU i el PSC estan molt a la vora de l'acord i la presidència podria anar a parar a mans de Jordi Soler, alcalde de Calonge.

Renovacions i relleus

A les comarques interiors tot fa pensar que es repetiran els presidents de CiU: Joan Espona a la Garrotxa, Miquel Rovira al Ripollès, Ramon Moliner a la Cerdanya i Jaume Busquets al Gironès. On s'especula que hi podria haver canvi és al Pla de l'Estany, on la continuació de Jordi Xargay no està assegurada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona