Política

Unió divisa la ruptura de CiU

La direcció d'UCD alerta que CDC no deixa marge per a la continuïtat de la federació

L'executiva socialcristiana es reuneix aquest migdia en plena crisi interna

Aires de ruptura a CiU. L'ultimàtum de CDC perquè Unió aclareixi si està disposada a defensar la independència el 27-S i la negativa d'Unió a concretar del concepte de la “plena sobirania” compliquen com mai el futur de les sigles nacionalistes. A les files de la federació, tant a les convergents com a les socialcristianes, es respira aquesta crisi com la definitiva. Fonts pròximes a Josep Antoni Duran i Lleida ja divisen el trencament com la hipòtesi més plausible: consideren que el partit d'Artur Mas no els deixa més marge de maniobra i que Unió podria ocupar un espai polític propi, catalanista i moderat, a Catalunya. El comitè de govern d'Unió es tornarà a reunir aquest migdia.

La direcció socialcristiana, que viu una complexa crisi interna després de la consulta de diumenge, abordarà ara el futur de CiU en un determinant compte enrere. CDC espera que la formació de Duran aclareixi abans de dissabte, quan Mas farà l'acte de llançament de la precampanya a Molins de Rei, si se suma o no al bloc independentista. Però dins d'Unió no només palpita el dilema de la continuïtat de la federació, també hi ha la complicada gestió de la consulta de diumenge. En aquesta reunió també preveuen abordar el desafiament del sector sobiranista als de Duran. I és que el sector d'Antoni Castellà va anunciar que negociarà el full de ruta independentista amb els signants del preacord. Difícilment, però, s'arribaran a prendre decisions disciplinàries que tensarien encara més la situació.

Fonts de la cúpula no asseguren que del comitè de govern d'avui en surti una resposta definitiva a CDC. A Unió consideren que, després del referèndum intern del 14-J, no poden ara decantar-se per la independència excloent els defensors de la confederació. “S'ha vist que hi ha sensibilitats de tot tipus”, remarcava un dirigent socialcristià. En una entrevista a Ràdio Sabadell, el vicesecretari general d'Unió, Toni Font, admetia que la posició “taxativa” de CDC, decidida a incorporar la independència en el programa electoral de la candidatura de Mas, posa “molt difícil” la continuïtat de la federació nacionalista.

Més enllà del carrer Nàpols, la possible ruptura de CiU centra l'atenció sobre el govern, els grups parlamentaris al Parlament i al Congrés, i als plens municipals, on s'acabarà materialitzant la decisió que prenguin CDC i UDC. Al Palau de la Generalitat no van abordar aquesta hipòtesi en la reunió del dimarts del consell executiu, segons va assegurar el conseller de la Presidència, Francesc Homs. Però tots els escenaris són oberts. El portaveu de l'executiu no va descartar cap possibilitat, inclosa la possible sortida dels tres consellers d'Unió. “Hem d'esperar la posició definitiva que fixin els partits que donen suport [al govern] i assumir les conseqüències, les que siguin”, va admetre. La possibilitat del trencament, però, es respirava en l'ambient del Palau de la Generalitat: “Evidentment que no ens dediquem a dissimular i fer veure que no passa res, però cada cosa té el seu espai de debat”.

El tema tampoc va sortir en la reunió que el grup parlamentari va fer per preparar el llarg ple que comença aquest matí a l'hemicicle, segons diverses fonts de CiU. El president de la federació nacionalista a la cambra catalana, Jordi Turull, advertia que trampejaran les decisions de CDC i d'UDC “com faci falta”, assumint “les conseqüències i derivades que pugui tenir”. “Veurem els esdeveniments i si té conseqüències a nivell de grup, no posem el carro davant dels bous”, hi va afegir. El cert, tanmateix, és que la ruptura es produiria quan queda poc més d'un mes de legislatura, cosa que minimitzaria l'impacte del trencament tant al govern com al grup de la cambra catalana. Mas signarà el decret de convocatòria de les eleccions i dissoldrà el Parlament el 3 d'agost. Un altre element a tenir en compte és que, dins del gros de diputats d'Unió, 6 són del sector sobiranista.

Tampoc no van abordar les possibilitats de la ruptura en la reunió del grup parlamentari al Congrés, segons algunes fonts. La reunió d'Unió d'avui pot ser clau.

LES FRASES

Hem d'esperar la posició definitiva que fixin els partits i assumir-ne les conseqüències
Francesc Homs
CONSELLER DE LA PRESIDÈNCIA
“Veurem els esdeveniments, i si té conseqüències, no posem el carro davant dels bous
Jordi Turull
PRESIDENT DE CIU AL PARLAMENT
Mas ha d'entendre que Unió no és CDC, que ha passat de ser sobiranista a independentista
Toni Font
VICESECRETARI GENERAL D'UDC

L'ANC veu UDC al full de ruta

El president de l'ANC, Jordi Sànchez, divisa la incorporació d'Unió Democràtica al full de ruta independentista preacordat entre CDC, ERC, l'Assemblea, l'ANC, Òmnium i l'AMI. Sànchez considera que els resultats de la consulta interna de diumenge han “ajudat a clarificar” el posicionament de les bases del partit respecte al procés. I en feia la mateixa lectura que han fet Artur Mas i el sector sobiranista de la formació socialcristiana: “La meitat de la militància està clarament posicionada a favor del full de ruta i de l'altra meitat estic convençuda que una part molt important, també”. Per aquesta raó es va mostrar partidari d'atendre les demandes de negociació que arribin del partit, siguin del sector que siguin.

Ciutadans, mentrestant, va obrir la porta del seu partit als consellers d'Unió que eventualment surtin del govern perquè s'afegeixin al projecte d'Albert Rivera d'ocupar la “centralitat” a Catalunya. ERC va rebutjar furgar “en la ferida” de CiU i va assenyalar que no seria positiva una crisi al govern a pocs mesos del 27-S.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia