Política

CiU allarga la mà a ERC perquè sigui soci preferent a Girona

El govern de Puigdemont aprova el cartipàs amb els republicans, i l'oposició li critica que no creï una regidoria de cultura específica i que també assumeixi les polítiques de turisme a l'alcaldia

El ple extraordinari d'ahir a la nit a l'Ajuntament de Girona va servir perquè CiU aprovés el cartipàs municipal en el seu segon mandat al govern i perquè l'alcalde, Carles Puigdemont, allargués la mà a ERC-MES perquè els republicans –que ahir van votar a favor del cartipàs– es converteixin en l'aliat preferent durant el mandat.

Puigdemont va advertir en la seva intervenció que l'acord amb els republicans per al cartipàs “no prejutja a pactar res més”, però tot seguit va admetre que exploraran la possibilitat d'assolir un pacte d'estabilitat amb la segona força al ple que encapçala Maria Mercè Roca. En una de les rèpliques, Puigdemont va afegir que amb el vot favorable d'ahir dels republicans és lògic que “de manera preferent” sigui amb ERC-MES que busquin possibles pactes d'estabilitat. Tot i això, l'alcalde es manté obert a assolir acords amb altres forces i també va fer explícita la voluntat de col·laboració amb la CUP, que va anunciar la voluntat de presentar tot un seguit de projectes de ciutat en què totes dues forces poden tenir punts d'acord.

Pel que fa estrictament al cartipàs municipal, Puigdemont va destacar que les modificacions responien “a reforçar el que he cregut millor per servir millor l'encàrrec dels ciutadans” i per això calia “ajustar millor l'organització municipal”. Va destacar la voluntat que l'urbanisme quedi impregnat “més per la sostenibilitat i al servei de les persones que pel ciment” en una àrea que assumeix Marta Madrenas, ja que Carles Ribas passa a sostenibilitat i es manté com a portaveu. El ple ja va mostrar una nova imatge passant de quatre a sis tinents d'alcaldes que acompanyen Puigdemont a la presidència amb Muradàs de primera tinenta d'alcalde i responsable de l'àrea de Ciutadania; Marta Madrenas i Glòria Plana, com a segona i tercera tinenta d'alcalde; Maria Àngels Planas, com a quarta, i Eduard Berloso i Joan Alcalà, com a cinquè i sisè tinents d'alcalde. Dues cares noves, Eva Palau i Cristòbal Sánchez, assumeixen Salut i Joventut i Participació. Mentre que Alcalà, Berloso i Planas mantenen les carteres que ja duien en el passat mandat.

El vot d'ERC

La cap de l'oposició, Maria Mercè Roca (ERC-MES), va justificar el seu vot favorable al cartipàs de CiU amb un argumentari crític amb el disseny del govern de CiU, però “no ens quedem en la queixa còmode” i “uns acords interessants per la ciutat, perquè la ciutat no es paralitzi, perquè no som aquí per parar res”. Roca va argumentar el pla de xoc per la Devesa, millores en els joves i la gent gran en l'ús del transport públic i duplicar l'import de les beques Kreas per justificar el vot favorable.

Crítiques de la resta

La resta de forces a l'oposició van votar en contra i van coincidir a qualificar el nou govern municipal de “continuista” i a criticar que no es creï una regidoria específica de cultura, en especial, que els republicans hi donin suport sense una regidoria específica com proclamaven durant la campanya electoral. Així mateix, van criticar que l'alcaldia també assumeixi les competència de turisme, a banda de cultura. Laia Pèlach (CUP-Crida per Girona) va afirmar que “continua la festa de càrrecs de confiança” que també van criticar altres grups i que generar en un debat de balls de dades entre uns i altres. Des del PSC, Paneque va qualificar el nou govern d'“estructura pesada i sobredimensionada” i que “es deixa passar una oportunitat per afrontar grans reptes”. A més, va criticar que es de determinats organismes, un fet que Puigdemont va respondre que estan a tots els que marca per llei. El portaveu de C's, Jean Castel, va qualificar el cartipàs “de mínims per una ciutat que necessita màxims”, mentre que la portaveu del PP, Concepció Veray, va criticar que CiU no busqués més acords amb altres forces i de “sensació de continuïtat” del govern.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia