Política

Mas aposta per una tercera via a la Diputació de Girona i tria Pere Vila

El president escull finalment que el màxim responsable del partit a la demarcació i exalcalde de Llançà presideixi l'ens, abans que Noguer i Santamaria, que eren els dos grans candidats

Tot just 13 hores abans del ple de constitució de la nova Diputació de Girona d'aquest migdia, CDC va informar que el president Mas havia decidit finalment unes hores abans que el president del partit a la demarcació i fins fa poc alcalde de Llançà, Pere Vila, fos el nou president de l'ens supramunicipal gironí. Vila era en principi un nom descartat després de no haver mantingut l'alcaldia, tot i haver guanyat el passat 24-M.

Mas ha apostat així per una “tercera via” per posar fi a la interminable lluita de les últimes setmanes entre els afins a l'alcalde de Banyoles i fins ara vicepresident primer de la Diputació, Miquel Noguer, i els partidaris de l'alcalde de Llagostera, Fermí Santamaria; una lluita entre una línia més continuista i una altra de més renovadora, que enfrontava dos sectors del partit i allargava una decisió que ahir va arribar fins a nivells propers a l'esperpent.

I és que no només la decisió no es va prendre fins la vigília del ple, sinó que, a més, un cop presa, va haver-hi hermetisme a CDC durant més de quatre hores. El president Mas, reunit amb altres alts càrrecs de CDC, des de les 16.30 h, va prendre la decisió cap a mitja tarda, però el partit no va voler-la fer pública fins a última hora de la nit, després d'una reunió interna amb els diputats de CDC i d'UDC per informar-los. Una reunió que no es va fer fins a les 21.30 h, després de l'acte de CDC a l'auditori Josep Irla –vegeu peça.

Pere Vila i Fulcarà (Llançà, 1973) va ser alcalde de Llançà durant 12 anys, des del 2003 fins al 13 de juny passat, quan un pacte entre ERC, el PSC i APL va fer alcalde el cap de llista republicà, Guillem Cusí, tot i que la llista de CiU havia estat la més votada (45,3% dels vots). Vila és diputat al Parlament i president de CDC a la federació de Girona des del 2012 –entre el 2008 i el 2012 havia presidit CDC a l'Alt Empordà–. Va ser diputat portaveu adjunt a la presidència de la Diputació del 2011 al 2013. Abans havia estat president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà del 2007 al 2009 i vicepresident d'aquesta institució del 2009 al 2011.

La llarga decisió

La disputa per la presidència de la Diputació va iniciar-se just després de les eleccions municipals, amb CDC reclamant-la per al partit i UDC resistint-se a perdre-la. De seguida va quedar clar, però, que tot indicava que seria per a CDC.

Des del primer moment van sonar dos noms de Convergència. D'una banda, l'alcalde de Banyoles i fins ara vicepresident primer de la Diputació, Miquel Noguer, que va ser un dels pocs que va aconseguir majoria absoluta en una de les ciutats importants de les comarques gironines. De l'altra, l'alcalde de Llagostera, Fermí Santamaría, que també va guanyar per majoria absoluta a la seva població i per qui apostaven sectors del CDC del Gironès perquè la comarca tingués més pes a la Diputació. A més, la seva figura de persona nascuda a Tarifa plenament integrada a Catalunya i que ha apostat els últims anys per l'independentisme li ha valgut la simpatia de Mas, que sempre ho ha destacat.

Els partidaris de l'un i de l'altre han mantingut durant les últimes setmanes les seves posicions irreconciliables. I així ha estat fins a l'últim moment. Dilluns hi va haver un dinar a Barcelona per desencallar la situació però no hi va haver acord i la decisió va quedar a les mans del president de CDC, Artur Mas. Tot dilluns a la tarda es va estar en espera, però finalment la reunió final no es va fer fins ahir a la tarda, ja que al matí Mas va tenir Consell de Govern.

LA XIFRA

13
hores
abans del ple de constitució de la nova Diputació, CDC va fer públic el nom del futur president.

Tots junts dins l'auditori Josep Irla

La llarga jornada d'incertesa d'ahir sobre qui seria finalment el president de la Diputació de Girona va tenir el punt àlgid al vespre a l'auditori Josep Irla de Girona en l'acte Benvinguts al futur, organitzat conjuntament per CDC del Gironès i CDC del Pla de l'Estany. Presidien el coordinador general de CDC, Josep Rull, i el president de CDC a la demarcació, Pere Vila, que era l'escollit però encara no se sabia. I hi eren també presents tots els alcaldes del Gironès i el Pla de l'Estany i, per tant, hi eren SantamarIa i Noguer. A l'entrada a l'acte, Santamaria afirmava que no sabia qui seria el president: “Si ho sabés i no ho pogués dir així ho diria, però de debò que no ho sé.” Just després Rull va anunciar, amb Vila al seu costat, que “la direcció del partit, havent escoltat el territori”, ja havia pres la decisió però que encara no es diria perquè primer calia “gestionar-la internament”. Sobre per què s'havia trigat tant va afirmar que era perquè CDC “tenia gent molt valuosa” i, “havent-hi tants bons candidats, cal escoltar tothom”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Milei acusa Sánchez de posar en risc les dones i la unitat d’Espanya

barcelona
estats units

Les universitats es preparen per afrontar actes propalestins en les cerimònies de graduació

barcelona
política

Les càbales sobre pactes donen color a la campanya

barcelona

Energia i renovables: sortir de la cua sense prendre-hi mal

Girona

La llavor de la dignitat

Banyoles
Guillem Agulló Lázaro
Pare de Guillem Agulló Salvador, assassinat pel feixisme

“L’extrema dreta és incapaç de donar un premi per les llibertats”

Banyoles
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta
Editores de “Màtria o barbàrie”

“El nom de ‘màtria’ és un revulsiu, una altra manera de relacionar-nos políticament”

Barcelona
la crònica

Llum a Rull amb el somni de Muriel

GIRONA

Cañigueral (ERC): “Hem de garantir l’accés a una educació pública i de qualitat”

GIRONA