Política

LA CRÒNICA

Contes de fades de les esquerres

Junqueras i Iceta s'enganxen en un debat sobre la idoneïtat de la reforma constitucional

Deia Raül Romeva, un dels coordinadors de les mobilitzacions d'Ara és l'hora, que les associacions i els partits han d'explicar la “veritat” als indecisos sobre el procés i la conveniència del 27-S, i en cap cas no s'han de potenciar ni els “contes de fades ni els relats de por”. Doncs, ves per on, els contes de fades van centrar ahir el moment més àlgid del debat que van fer els principals líders dels partits de l'esquerra en el marc de la Universitat Progressista d'Estiu de Catalunya (UPEC). I, precisament, no van ser ni Campaneta ni la fada de la Ventafocs ni tampoc els germans Grimm els protagonistes. Més aviat al contrari. Van ser Oriol Junqueras i Miquel Iceta els que van camuflar-se enmig del món de les fades.

Situem-nos. El coordinador d'EUiA, Joan Josep Nuet; la secretària general de Podem-Catalunya, Gemma Ubasart; el primer secretari del PSC, Miquel Iceta; el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera; el diputat de la CUP, Quim Arrufat, i el president d'ERC, Oriol Junqueras, es van asseure en una mateixa taula per analitzar quin han de ser el paper de les esquerres tant en el 27-S com en les eleccions espanyoles. Va ser en aquesta segona part del debat quan Oriol Junqueras va disparar amb bala contra el PSC i la seva proposta de reforma constitucional federal, que va qualificar d'impossible. “Un conte de fades”, va resumir Junqueras. Segons el republicà, mai no s'aconseguiran els dos terços del Congrés per poder canviar la carta magna, i va retreure a Iceta que no hagi inclòs en el seu programa electoral l'opció d'una consulta a Catalunya, com sí que va fer Pere Navarro el 2012. “Un canvi constitucional en quina direcció, en la de no reconèixer el dret a decidir”, va exclamar el republicà.

Iceta va recollir el guant i va assegurar que el 9-N sí que havia estat un “conte de fades”, i va començar a llegir els acords del full de ruta, que han signat CDC, ERC, Òmnium, l'AMI i l'ANC, per alertar que també serà molt i molt “difícil” arribar a la independència. “M'atreveixo a dir que hi ha molts camins que no són ni més senzills ni menys certs que el que nosaltres proposem per a l'Estat federal”, va contestar Iceta. Una afirmació que també va valdre la rèplica de Junqueras, que va recordar que el projecte que vol seguir Catalunya és el mateix d'altres països que s'han independitzat. “El nostre objectiu és moderat. Volem fer el mateix que els altres”, va concloure enmig dels aplaudiments.

Tingui raó Junqueras o Iceta, el que és segur és que la seva pugna dialèctica no serviria per escriure un conte de fades per a nens. Més aviat seria un altre gènere, una mica més negre, a l'estil d'Edgar Allan Poe.

Herrera també va voler posar el granet de sorra en tota aquesta història i va reconèixer que una reforma constitucional és impossible, però també és un “conte de fades” que hi ha una majoria qualificada a Catalunya que advoca per la “ruptura”.

Al marge de la picabaralla, es va constatar el que tothom ja sabia: que ERC i la CUP no s'incorporaran a cap aliança de les esquerres si no es prioritza la independència el 27-S. En aquest sentit, Arrufat va remarcar que en les eleccions es decideix “molt més que el govern d'una autonomia”, mentre que Nuet, Ubasart i Herrera van fer pinya en l'intent de forjar una alternativa a Mas. “Aquests seran uns comicis on es confrontaran dos models diferenciats: la Catalunya dels de dalt contra la Catalunya de les classes populars”, va reblar la dirigent de Podem, que va advocar perquè el nucli dels partits d'esquerres faci un pas enrere en la coalició que estan teixint amb ICV, EUiA i Procés Constituent i donin el lideratge a la societat.

Iceta també va fer una picada d'ullet a aquesta entesa i va subratllar, aquest cop sense entrar en cap disquisició sobre contes, que el 28-S s'ha de bastir un govern d'esquerres al país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

El líder d’Hezbol·là qualifica les explosions al Líban de “declaració de guerra” d'Israel

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona