Política

El no creix, el sí resisteix

El no a la independència mobilitza els indecisos i amplia l'avantatge a set punts, segons el baròmetre

CiU, encara com a federació quan es va fer el sondeig, empata amb ERC en intenció de vot al Parlament

El no a la independència es mobilitza i amplia a set punts l'avantatge que ja detectava l'últim sondeig, al febrer, però el sí no es desinfla. La segona onada del 2015 del baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) xifra en un 50% els catalans que no volen un estat propi, dos punts més que l'anterior, mentre que el sí no aconsegueix nous partidaris i baixa 1,2 punts: se situa en el 42,9%. Els indecisos, grup des del qual es nodreix la majoria dels nous unionistes, es redueixen així a 7,1 punts. “Fins ara anaven molt frec a frec, però ara la distància entre el sí i el no s'ha eixamplat i és considerable”, constatava el director del CEO, Jordi Argelaguet, que ho atribuïa més a la mobilització del no que a la davallada del sí, on veu una “base instal·lada” per sobre del 40%. “La distància no és insalvable per a una banda ni garanteix res a l'altra; el debat polític és veure si es poden revertir 3,5 punts d'una a l'altra”, analitzava, tot i que en els últims mesos els dos blocs estan molt consolidats i hi ha pocs transvasaments de l'un cap a l'altre.

Això sí, davant la disjuntiva de quina seria la millor forma d'organització política de Catalunya, la independència continua sent la preferida (37,6%, un punt i mig menys que al març) per sobre del federalisme (que també baixa 2,1 punts, fins al 24%) i de l'autonomisme actual, que repunta del 24% al 29,3%. I és que un 63% dels enquestats pensen que el nivell d'autonomia actual és insuficient i un 28% creuen que n'hi ha prou. De fet, el sentiment de greuge en el tracte del govern espanyol vers Catalunya pel que fa al dèficit fiscal o d'inversions també baixa un pèl, si bé continua sent “molt alt i transversal”, segons Argelaguet, i es manté en el 75%.

Més participació

La tendència a l'alça de l'unionisme i el fet que hagi monopolitzat els indecisos s'atribueix a diversos factors. “L'escenari espanyol s'està desglaçant perquè hi pot haver majories diferents a Madrid, i la gent espera a veure com s'ubica”, analitza el director del CEO. A més, si bé l'electorat sobiranista continua molt mobilitzat, l'unionista ara també s'hi ha posat, i s'albira un escenari de més participació el 27-S. Així, si al març eren un 54,8% els que deien que votaran, ara ja són un 63,3%, 8,5 punts més. Un fet que va en consonància amb el repunt en la valoració general de les institucions –els ajuntaments continuen al capdavant–, dels polítics –ara hi ha més gent que els aprova que no que els suspèn, i la mitjana creix del 3,43 al 4,16– i fins i tot de la feina del govern, que rep un 4,19, mig punt més.

Una altra cosa és que el repunt de la mobilització el 27-S sigui en clau plebiscitària. De fet, gairebé un 59% diuen que prioritzaran les propostes per sortir de la crisi a l'hora de decidir el seu vot, tan sols un 21% votaran segons l'eix Catalunya-Espanya i un 14,6% valoraran els dos aspectes de la mateixa manera.

CiU i ERC, empatades

El treball de camp, format per 2.000 entrevistes, es va fer del 2 al 24 de juny. És a dir, que la separació de CiU va caure cap al final, sense temps de reacció, per la qual cosa el CEO ha decidit no fer projeccions d'escons en les eleccions al Parlament. Sí, però, que ha donat dades sobre la intenció de vot directe, sense cuina, que assenyala un empat tècnic en un 13,3% entre CiU i ERC, que baixa 4 punts respecte al març. El PSC experimenta el repunt més accentuat, fins al 9,2%, mentre que Podem i ICV-EUiA baixen lleugerament, tot i que units sumarien més que ningú, un 14,3%. C's i el PP també baixen, mentre que el bloc d'indecisos és el més alt, i puja fins al 14,6%. En tot cas, segons Argelaguet, tot plegat serà difícil de llegir en clau únicament sobiranista, ja que hi ha percentatges significatius del no entre els votants de CiU, i del sí a ICV i Podem.

Pel que fa a les eleccions al Congrés, tot i baixar una mica respecte al febrer, Podem consolida el lideratge, tot i que el PSC puja 2,6 punts. El PP i C's també repunten un pèl, mentre que CiU i ERC baixen, malgrat que també és molt significatiu el 15% d'indecisos.

El polític més valorat, amb un 6, és David Fernàndez, seguit d'Alfred Bosch i Oriol Junqueras. La resta suspenen tots, inclòs Artur Mas, que rep un 4,32. La pitjor nota és la d'Alícia Sánchez-Camacho (1,59).

Soraya se'n vanta

La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, després d'afirmar que el seu executiu no valora els sondejos, es felicitava ahir perquè la mostra del CEO “consolida” una davallada progressiva de l'independentisme, informa Montse Oliva, i ho atribuïa al fet que els catalans opten per l'“estabilitat i la unitat d'Espanya” en lloc de la “incertesa” i les ofertes “disgregadores”. De fet, va aprofitar per vantar-se de la gestió de La Moncloa per aturar el sobiranisme des de l'àmbit polític i judicial, i suggeria que un altre factor que ha fet recular el sí és el fet que els catalans s'han adonat que l'executiu espanyol vetllava pels seus interessos mentre Mas es dedicava al projecte sobiranista. Els ciutadans valoren “la fortalesa de poder pertànyer a Espanya”, destacava.Això sí, sobre el fet que el PP no rendibilitzi aquesta tesi tenint en compte l'escàs suport ciutadà que se li atorga a les eleccions catalanes, Sáenz de Santamaria no li va donar importància tot recordant que el 2012 van obtenir uns resultats molts superiors als que assenyalava la mateixa enqueta



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia