Política

Estats Units

Política

Obama recupera impuls

Arriba per primer cop en dos anys al 50% d'aprovació després de viure al novembre les hores més baixes del seu mandat

Passarà a la història com el president que ha reconciliat els EUA i Cuba després de 54 anys

Barack Obama, el president que el 2008 va il·lusionar els Estats Units i el món amb el seu Yes, we can (‘sí, podem'), recupera aquest impuls quan li queda un any i mig per deixar la Casa Blanca i tots el consideraven ja un home de palla. La d'ahir va ser una de les millors diades del 4 de juliol del seu mandat, ja que les dues últimes setmanes el situen en la història com el president que ha reconciliat el país amb Cuba després de 54 anys, el president que ha ampliat la cobertura sanitària a més de 16 milions de persones i el primer president a defensar i facilitar la legalització del matrimoni homosexual al país. La recuperació econòmica, amb l'índex de desocupació més baix en set anys, també ha tingut molt a veure en el fet que aquesta setmana Obama arribés per primer cop en més de dos anys al 50% d'aprovació en l'última enquesta.

Aquest escenari era impensable el novembre passat, quan un Obama en les hores més baixes encaixava una rotunda derrota en les eleccions legislatives i afrontava la recta final de la presidència amb el Congrés més hostil, controlat per un Partit Republicà que no li ha donat treva.

Aleshores no s'esperava res d'aquest lame duck (‘ànec coix'), com s'anomenen els mandataris als quals, com a Obama, se'ls acosta el moment de deixar definitivament el càrrec. Però el president no es va resignar i, alliberat de la pressió electoral, va recórrer al seu poder executiu per avançar en temes clau de la seva presidència bloquejats per l'oposició al Congrés. Així, va fer tota una declaració d'intencions sobre la intensitat que volia donar al final del seu mandat i va anunciar, només 15 dies després del revés electoral, la regularització de més de cinc milions d'immigrants indocumentats, la més gran des que Ronald Reagan va treure de la clandestinitat uns tres milions de persones l'any 1986. Aquest va ser el primer d'un seguit d'anuncis històrics amb què Obama va sorprendre la nació.

La setmana passada va ser catalogada unànimement com la millor de la presidència d'Obama i una de les més rellevants en l'avenç de l'agenda progressista dels EUA. El Tribunal Suprem va legalitzar el matrimoni homosexual, que quan ell va arribar a la Casa Blanca –el 2009– només era legal en dos estats, no tenia una majoria social a favor i s'enfrontava a una llei, impulsada pel demòcrata Bill Clinton, contrària a aquest tipus d'unions. Obama va celebrar aquesta sentència històrica.

En una altra decisió molt esperada, el Suprem va blindar per segona vegada un pilar de la reforma sanitària d'Obama, el seu èxit més gran en política estatal, i va avalar els subsidis federals per adquirir una assegurança mèdica.

La setmana passada fins i tot el Congrés li va donar una inusual bona notícia amb l'aprovació de la llei de protecció del comerç, que permetrà negociar amb més llibertat tractats comercials internacionals.

El nou impuls d'Obama també ha estat per haver transmès un dels missatges més contundents sobre el racisme, tot i que sempre ha estat molt curós per la seva condició de primer president negre. I dijous va escriure una altra pàgina clau quan va anunciar que es restablien les relacions diplomàtiques amb Cuba.

Li queda un any i mig a la Casa Blanca, un temps en què podria veure materialitzats temes decisius per al seu llegat com ara l'acord nuclear amb l'Iran i el seu promès però difícil d'aconseguir tancament de la presó de Guantánamo.

15
dies
després del revés electoral que va encaixar el novembre passat, va fer tota una declaració d'intencions sobre la intensitat que volia donar al seu final de mandat i va anunciar la regularització de més de cinc milions d'immigrants indocumentats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim

Israel anuncia “una nova fase” de la guerra, amb el focus posat al nord

Barcelona

Aproven la quarta edició dels pressupostos participatius amb cent mil euros

VILAFANT

Illa farà una gira per l’Estat per bastir “ponts” amb la resta d’autonomies

barcelona
Política

Junts recupera l’alcaldia de Santa Eugènia de Berga amb una moció de censura contra ERC

Santa Eugènia de Berga
Guerra a Europa

Ucraïna destrueix un gran arsenal rus amb un atac de drons

Barcelona
Pròxim Orient

Almenys catorze morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona
Política

El govern regularà els usos dels habitatges per prioritzar l’accés “a un preu raonable”

barcelona