Política

Camats considera que plantejar el 27-S com a eleccions plebiscitàries és “una estafa democràtica”

Nuet creu que incloure la CUP en una candidatura de confluència de l'esquerra no ha de fer “marxar ningú” i insta ERC a decidir “quin país vol”

La número 2 d'ICV defensa que les eleccions del setembre han de ser constituents

La coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, considera que plantejar el 27-S com unes plebiscitàries només en l'eix nacional és una “estafa democràtica”. L'ecosocialista ha defensat un referèndum per decidir la relació amb l'estat i ha advertit que atorgar al 27-S caràcter plebiscitari pretén “expulsar i no sumar” formacions.

“Alguns volen fer-nos fora del dret a decidir, però ningú ens farà fora de la defensa de la sobirania d'aquest país”, ha reblat en una taula rodona amb BComú, Procés Constituent i EUiA. De cara a una candidatura de confluència de l'esquerra, Joan Josep Nuet ha assegurat que incloure-hi la CUP no ha d'expulsar “ningú” i ha instat ERC a decidir “quin país vol”.

Camats considera que hi ha formacions de l'esquerra que comparteixen “el repte i la dificultat del diagnòstic” social i polític del país i que es tracta de cara el 27-S “d'atrevir-se” o no. “Ser responsables del que passi o eludir la responsabilitat”. Els ecosocialistes són partidaris d'entomar-la i per tant “d'entendre's en la unitat des de la diversitat”.

La número 2 d'ICV considera que les eleccions del setembre han de ser constituents però recela que tinguin caràcter plebiscitari perquè creu que això de fet seria una “estafa democràtica”. Situar només el debat a l'eix nacional dista del parer de Camats. És partidària de fer un referèndum sobre la relació amb l'estat perquè, ha recordat, en aquest tipus de votacions els vots “de Cardona i Solsona valen el mateix”, en referència a la llei electoral.

A més per Camats parlar de plebiscitàries comporta en certa manera “expulsar i no sumar” al voltant del dret a decidir algunes formacions. “Alguns ens en volen fora”, ha lamentat en afegir que no ho aconseguiran. “Ni unes plebiscitàries, ni un president acorralat ni qui anteposa la llibertat a la justícia, es pot defensar llibertat i justícia a l'hora, i és un procés constituent per a les dues coses”. En aquest sentit ha assegurat que no es veuen engegant un procés amb formacions com CDC i UDC que han “humiliat” i conduit el país “on és” socialment.

Han coincidí amb ella representants de BComú i de Procés Constituent, Jordi Mir i Cesc Niubó, així com Joan Josep Nuet, d'EUiA. Finalment no ha assistit a la taula rodona la secretària general de Podem, Gemma Ubasart. “O tenim una proposta social avançada o no val la pena que en parlem, per tenir la bandera més gran”, ha etzibat Nuet. Mir ha defensat el caràcter municipal del projecte d'Ada Colau i ha obert la porta a la “confluència” en clau nacional mentre Niubó ha apostat per fer un procés constituent “des de baix”.

Sobre com conformar la proposta de confluència de cara el 27-S, el més directe ha estat Nuet. El líder de l'esquerra alternativa ha assegurat que hi vol totes les forces d'aquesta jornada de debat de la Fundació Nous Horitzons. “Seria un error històric no connectar amb el moment del país” i no fer en paral·lel la construcció nacional a la social. En aquest sentit, ha instat la CUP ha “aclarir-se” i els ha garantit espai si hi volen ser. “És possible per idees, però perquè hi sigui la CUP no ha de marxar ningú, tots som necessaris”, ha dit sense citar directament ICV i entre aplaudiments del públic.

Nuet també ha interpel·lat ERC a posicionar-se sobre “quin país vol”. Si són partidaris de fer-lo sota el “disseny de Mas i CDC” no els compta al projecte. “Si volen un país alternatiu, endavant”, ha dit. Camats al seu torn ha admès haver-se sentit interpel·lat per algunes formacions i ha assegurat que la seva formació vol llegir el “moment històric” i aportar “des de la modèstia i l'orgull encerts i errors” d'ICV els darrers anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jaume Veray Cama
Cap de llista del PP a la circumscripció de Girona al Parlament el 12-M

“Potser fent eleccions cada mes solucionaríem més coses”

Girona

Protesta i resposta policial als campus

Los Angeles
Laia Estrada i Cañón
Candidata de la CUP a la Presidència de la Generalitat

“Ens juguem que la política es torni a fer des de casa nostra”

Barcelona
crònica

‘Runner’ Illa i el ritme dels socialistes

Referèndum: com, quan i per què

Referèndum: com, quan i per què

Barcelona
ERC

La “claredat” d’Aragonès

barcelona
anàlisi

Esquerra, a mobilitzar l’esquerra

Dividits pel topall al lloguer

Barcelona
Junts. PuigdemontxCatalunya

Una consulta pactada és possible

barcelona