Política

C's insta a un pacte unionista, però el PSC mira ICV-Podem

Ciutadans proposa al PSC i el PP un govern per garantir la unitat de l'Estat

PSC i ICV volen un canvi d'esquerres

Ahir al Parlament es van dibuixar tres blocs polítics que mesuraran les seves forces a les properes eleccions catalanes. Atenent a la cada cop més probable llista civil independentista amb suport de CDC, ERC i la CUP, ahir es van dibuixar dos blocs més al costat no independentista. El president de Ciutadans i candidat al govern espanyol, Albert Rivera, va proposar formalment al PSC i al PP de formar un govern unionista després del 27-S, una idea que comparteix la presidenta dels populars catalans, Alícia Sánchez-Camacho, però no el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que coincideix amb ICV-EUiA en la necessitat d'un canvi cap a polítiques d'esquerra. Rivera apel·lava personalment al sentit d'Estat de Sánchez-Camacho i Iceta perquè es comprometin a fer a la Generalitat un “govern que respecti la llei, un govern d'Estat”.

En el to institucional i conciliador que ha pres des que aspira a governar a Espanya, Rivera va arribar a reivindicar el projecte de modernització d'Espanya del catalanisme històric i va desitjar “molta sort” a Artur Mas, el govern del qual dóna per acabat.

Tot i prometre un “govern per a tots els catalans”, també els independentistes, Rivera només va convidar el PP i el PSC a formar aquest futur “govern d'Estat” a la Generalitat. Sí que va oferir unitat als altres partits per millorar el sistema de finançament, per impulsar les llistes obertes i la llei electoral i reivindicar la prioritat del corredor mediterrani. Sánchez-Camacho també va reivindicar un “govern de concòrdia, que curi les ferides” civils que, segons ella, haurien causat els independentistes. La presidenta dels populars acusa Mas de “trencar-ho tot”, de “dividir-ho tot”: el seu partit, el govern i el país.

Iceta, però, no va fer cap gest en aquesta direcció. El candidat del PSC va coincidir que ha arribat l'hora “del canvi de govern” però va aclarir que el proper executiu s'ha de preocupar pel “mig milió de treballadors pobres” o per la pobresa infantil que, a Catalunya, supera en onze punts la mitjana europea. El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, va mantenir aquest eix de crítica a Mas, a qui retreu les privatitzacions, els concerts econòmics a les escoles d'elit, l'encariment universitari o el copagament a residències privades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona