Política

CiU pacta amb ERC a Lloret sense comptar amb el PSC

Els socialistes consideren que ara CiU té dos acords de govern, i es neguen a incorporar ERC-Avancem a l'equip

L'alcalde creu que la nova entesa no afecta l'acord previ amb el PSC

CiU i ERC-Avancem van signar ahir un pacte de govern a Lloret de Mar, i CiU ho va anunciar a la tarda, en una nota que exposa que la nova incorporació queda “pendent” de ser aprovada pel PSC, amb qui CiU ja tenia un pacte, signat el 18 de juny. Els socialistes, però, ja han anunciat que no accepten l'entrada al govern del nou soci, bàsicament perquè el número 2 d'ERC-Avancem és l'exportaveu socialista Joan Bernat, de manera que l'acord d'ahir significarà el trencament del pacte CiU-PSC. La sociovergència a Lloret haurà estat històrica per dos motius: perquè és el primer cop que els dos grans partits es donen la mà, i perquè l'acord no ha arribat ni al ple de cartipàs, previst per a la setmana vinent.

“No pactarem amb ERC-Avancem. Nosaltres apostem pel pacte que tenim. Si CiU tria una altra opció suposo que el pacte es trencarà…”, va dir ahir Lorente. Per Lorente, Bernat va fer molt de mal al PSC quan va abandonar el grup, deixant sense representació socialista el consistori lloretenc. Els socialistes confien que el nou pacte sigui “un malentès”.

L'alcalde, Jaume Dulsat, va reiterar que sempre han buscat la màxima estabilitat, i per això opten per incorporar ERC-Avancem a l'equip. “No és un malentès, volem governar amb onze regidors”, va dir. Dulsat considera que, si no diuen el contrari, els socialistes ara també formen part del pacte de govern, i va afirmar que el nou acord amb ERC-Avancem “és el màxim de respectuós” perquè no s'ha canviat cap de les àrees que s'havien acordat per al PSC. “Si decideixen marxar seran ells que ho facin, nosaltres no fem fora ningú”, va dir Dulsat.

El primer secretari del PSC, Francisco Pastor, va mostrar-se ahir molt sorprès per la decisió de CiU, que considera que ara té “dos pactes de govern, un amb nosaltres i un amb ERC-Avancem”. Pastor va explicar que CiU els va posar ahir sobre la taula un acord de pacte CiU-ERC-Avancem en el qual només faltava la signatura dels socialistes. “I nosaltres hem dit que no, i a més, tenim un acord amb CiU que diu en un dels seus punts que no es pot incorporar cap més grup al govern si no és de mutu acord”, va raonar Pastor, que hi va afegir: “CiU sap des del primer dia que no pactarem amb ERC-Avancem, i que tenim un codi ètic que ens impedeix pactar amb trànsfugues, i Joan Bernat n'és un.” “Espero que tot sigui un malentès, si és seriós que volen tirar endavant un pacte amb ERC-Avancem hauran de triar”, va concloure el primer secretari del PSC de Lloret de Mar.

El portaveu d'ERC-Avancem, Jordi Orobitg, va recordar ahir que ells sempre han apostat per un equip de govern fort, i que s'han mostrat disposats a entrar al govern des del primer dia. Va valorar que si el PSC finalment no accepta ERC-Avancem i surt del govern “es veurà qui està disposat a tirar endavant el poble i qui no”. “De raons objectives per dir que no s'està d'acord amb aquest pacte encara no n'he sentit”, va dir.

LES FRASES

Si decideixen marxar seran ells que ho facin, nosaltres no fem fora ningú
Jaume Dulsat
alcalde de lloret de mar
Nosaltres hem dit a CiU que no volem ERC-Avancem; si s'hi incorpora trenquen el pacte
Antonio Lorente
portaveu del psc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Verges presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES
Regne Unit

El Regne Unit expulsa l’agregat de Defensa de l’ambaixada russa

Barcelona

ERC proposa la creació de la Llei de Sobirania Alimentària

RIPOLL
estat espanyol

El Senat, amb majoria absoluta del PP, aprova reprovar al fiscal general de l’Estat

barcelona
Estat espanyol

El fiscal general recusa quatre dels fiscals que han de decidir la seva continuïtat

Barcelona
FIGUERES

Veray demana concentrar el vot en el PP per evitar suports a l’independentisme

FIGUERES
política

Els exconsellers Sàmper i Vila donen suport a un Salvador Illa president

barcelona
guerra a europa

La UE acorda destinar a Ucraïna els beneficis dels actius russos

barcelona