Política

JAUME OLIVERAS

ALCALDE D'EL MASNOU

“Treballarem per una entesa majoritària fora del govern”

“No he notat cap canvi, perquè acostumo a ser a tots els actes possibles”

“L'organigrama es distribueix en grans àmbits”

ANIMAL POLÍTIC
Jaume Oliveras (el Masnou, 1962) té una llarga trajectòria en el món de la política d'esquerres, on va arribar el 1980. Va entrar com a regidor a l'Ajuntament del Masnou amb les sigles de la CUP el 1987. L'any 1992 va ser detingut i empresonat en el marc de l'operació del jutge Garzón contra l'independentisme. No va sortir de la presó fins gairebé dos anys després. Es va vincular a ERC el 1995 i va tornar a ser regidor al Masnou. Va ser secretari de política municipal i del partit i, tres anys després, va ser escollit diputat, càrrec que va mantenir fins al 2003. Va ser diputat a la Diputació i secretari general de Governació. El 2011 va entrar en el govern del Masnou amb CiU.
Alcaldia assumeix Promoció Econòmica perquè prioritzem atraure inversió de fora
Amb un cinquanta i escaig d'endeutament, ara podem afrontar més projectes
Les retribucions es mantenen tot i que augmenta el nombre de dedicacions del govern
El Masnou no té una única centralitat i hem de donar resposta a totes i a cadascuna

El 2011 Jaume Oliveras va tornar al Masnou en una etapa nova vinculada a la política municipal. ERC va segellar un pacte amb la força guanyadora, CiU. Quatre anys més tard, Esquerra s'ha imposat amb sis regidors i ha renovat el pacte amb Convergència, però ara l'alcaldia és per als republicans.

Ja s'ha fet seu, el despatx d'alcaldia?
La casa ja la coneixia, perquè durant quatre anys hi he estat primer tinent d'alcalde, però és cert que he tingut molta feina organitzativa i de treball en comú amb CiU per embastar el nou govern i amb prou feines he parat atenció al que serà el meu espai de treball. Tenim una programa molt extens, amb un nombre important d'actuacions i això és prioritari. A més, el nou govern va començar a caminar en plena festa major i això encara ha afegit més tasques a resoldre.
Ha viscut diferent la festa com a alcalde que com a regidor de Cultura?
Personalment, no he notat cap canvi, perquè sempre he viscut la festa amb molta intensitat. Tant com a polític com a ciutadà. El cert és que ha estat una mica diferent en el camp més institucional, com a cap de govern i per la gent que m'aturava per felicitar-me pel nou càrrec. Per la resta, he pres part a tants d'actes com he pogut, que han estat molts. I ho he fet amb molt de gust.
El pacte amb CiU era el previst o era el més fàcil?
Sens dubte, les dues coses. No són aspectes incompatibles. Primer, per una pura qüestió aritmètica: 6 i 5 fan 11 regidors i això donava una majoria absoluta; i, després, perquè aquests darrers quatre anys amb CiU han estat positius i profitosos. Finalment, la coincidència programàtica també hi va ser i això ens va aplanar encara més el camí en comú.
Algú podria pensar que serà el mateix govern només amb els protagonistes canviats?
Hi ha hagut canvis i es notaran. La distribució de carteres és diferent i l'alcalde, també. Igual no ho pot ser mai, perquè ni el moment és el mateix ni la composició del govern és la mateixa. Aquest mandat hi ha molts reptes pendents, especialment el que fa referència a la inversió pública, a la qual volem donar una empenta significativa.
Vostè en el seu discurs d'investidura va allargar la mà a altres forces per entrar al govern.
Sí. El pacte és amb CiU i vam anar a buscar la CUP, amb la qual ens uneix l'adhesió al procés independentista del país, però no hi van voler entrar. El tarannà amb totes les forces serà el del diàleg per consensuar al màxim possible els grans temes de ciutat, com poden ser projectes o pressupostos dels propers anys. Tenim majoria absoluta, però volem treballar per a una entesa majoritària també fora del govern.
Per què fan una organització municipal en poques però grans àrees?
Perquè fins ara treballàvem amb un organigrama distribuït en quatre àmbits i les hem reduït a tres perquè creiem que funcionaran millor. Concretament, a banda d'Alcaldia, tenim l'àrea de Serveis Generals, l'àrea de Comunitat i Persones i l'àrea de Territori. De cadascuna en depenen les regidories corresponents.
Alcaldia assumeix directament Promoció Econòmica i Turisme.
Això denota la importància que tenen per a aquest nou govern les polítiques que puguin atraure inversió de fora i, sobretot, que ajudin a reduir el nombre d'aturats que malgrat no ser un nombre tan important com a altres municipis del Maresme, nosaltres hi volem actuar amb tots els instruments que tinguem. Volem que aquesta sigui una actuació central i prioritària.
D'on parteix, econòmicament, l'Ajuntament?
D'una situació millor que fa quatre anys, amb un cinquanta i escaig d'endeutament que ens permet afrontar projectes que han quedat congelats fins ara. Aquests quatre anys podrem afrontar uns quants projectes, però n'hi ha d'altres que sobrepassen el mandat i en som conscients, com completar l'eix cívic i cultural del Masnou amb inversions en la rehabilitació del teatre del Casino i altres actuacions urbanístiques que ajudin a reforçar els diferents eixos comercials. El Masnou no té una única centralitat i hem de donar una resposta a totes.
Concreti'm les prioritats?
Executar les inversions previstes per aquest any i, si no pot ser així, les inclourem en el 2016. Parlem, entre d'altres, d'un pla de xoc de millora de les voreres que estem elaborant per determinar el cost global i com ho distribuirem. També de la redacció d'un pla d'acció social més general per combatre l'exclusió que complementi les accions que s'han dut a terme fins ara, com poden ser els menjadors escolars. Aquest pla també acollirà aspectes vinculats a la promoció laboral, la formació educativa i l'habitatge. També som ambiciosos a l'hora d'aconseguir un estalvi econòmic important per rebaixar la despesa corrent de l'Ajuntament i impulsar el municipi turísticament. Els reptes es multipliquen.
El projecte “El Masnou. Terra de Mar” és la nineta dels ulls d'aquesta promoció turística?
Cert. Hi creiem molt, a donar rellevància al patrimoni artístic i arquitectònic del municipi, i per això, a banda de les visites guiades, continua la instal·lació dels indicadors de l'itinerari i les millores en els edificis.
Que n'espera, de l'oposició?
Hem de posar més èmfasi i posar més esforços a obtenir la col·laboració amb la resta de grups per al bé del municipi.
En l'últim ple li van criticar les retribucions.
És un clàssic de cada inici de mandat. El cert és que les retribucions es mantenen, malgrat que també augmenta el nombre de dedicacions. Va quedar tot ben explicat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Puigdemont critica que es pugui investigar els mossos que el protegeixen a Argelers

barcelona

El cap de llista del Partit Verd europeu dona suport a Eloi Badia

GIRONA
guerra a gaza

L’exèrcit d’Israel encercla amb tancs l’est de Rafah

barcelona
Política

Enric Auquer, Ana Polo, Alguer Miquel, Ginestà i 150 més suports a la CUP

barcelona
Unió Europea

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui
Salvador Vergés
Candidat de Junts per Girona

“Sovint hem governat més nosaltres que el mateix govern”

política

Molts ous en una cistella

Argelers
Alejandro Fernández
Candidat del PP

“És evident que Illa prioritza un acord amb el separatisme”

Barcelona