Política

La Diputació de Girona regula horaris i funcions dels assessors

N'hi haurà 25 –dos d'adscrits al president i 23, al ple– i es controlaran les tasques que fan

El president cobrarà un 5% menys i els altres sous es mantenen

Desapareix el consell de govern

El nou president de la Diputació, Pere Vila, va presentar ahir el nou cartipàs que s'aprovarà avui al migdia i que va qualificar de “molt reglamentat i regulat”. Dins la seva voluntat d'aportar transparència a l'ens i eliminar “els dubtes que quedaven en el llindar del que és legal”, la principal novetat és la regularització que es fa en tot el tema dels assessors o càrrecs eventuals, que tanta controvèrsia va crear en el mandat passat. Així, es regulen per primer cop tant les seves funcions, que s'especifiquen de manera detallada, diferenciant-les de les dels funcionaris de carrera i personal laboral, com també el control i la dedicació horària de cadascun d'ells. Vila va ser taxatiu en assegurar que es farà un control “estricte” que els assessors, que treballaran físicament a la seu de la corporació, es dediquen a les tasques encomanades per l'ens. “Si no es compleix, jo prendré decisions”, va dir.

No adscrits als grups

En total hi haurà 25 assessors, dos menys que fins ara i deu menys que en el mandat 2007-11. El president ha volgut ser “el primer a donar exemple”, segons va destacar el portaveu de l'equip de govern, Albert Piñeira, i “tindrà l'estructura més petita que ha tingut mai, només dues persones”: un cap de gabinet que tindrà una retribució anual de 55.000 euros –fins ara era de 60.000– i un adjunt, que cobrarà 45.000 euros l'any –fins ara 48.000–.

Els altres 23 assessors estaran adscrits al ple, sense jerarquització de càrrecs ni adscripció a grups polítics, excepte dos coordinadors que s'ocuparan de vetllar pel compliment de les funcions encomanades als assessors. “No hi haurà coordinadors de grup ni d'àrees ni altres càrrecs intermedis”, va destacar Piñeira. Així, no hi haurà, en principi, figures com ara el cap de comunicació, el coordinador aeroportuari i els coordinadors i assessors de cada grup. El sou brut anual dels assessors de ple serà de 36.000 euros. Fins ara els assessors dels grups en cobraven 39.000.

Sou dels càrrecs electes

També en el sou dels diputats i càrrecs del govern s'han introduït canvis, tot i que en general es mantenen les retribucions. Només es rebaixa el salari del president, que passa de 79.000 euros bruts a l'any a 75.000, un 5% menys. Cal tenir en compte que ja en l'anterior mandat es va rebaixar gairebé un 20% (abans eren 98.000). També es rebaixa la retribució per assistència a cada reunió dels òrgans i comissions –passa de 1.000 euros a 700 – i es fixen màxims mensuals. Els màxims anuals, però, es mantenen similars als que hi havia. El principal canvi, però, és que s'elimina el sistema de bestretes. Això vol dir que els diputats cobraran cada mes en funció de les reunions en què hagin participat realment sense que es presumeixi que ho faran en una xifra determinada abans o es calculi una compensació entre mesos. “Creiem que és un sistema molt més clar i transparent del que s'aplicava fins ara”, va assenyalar Piñeira, que va explicar que en global es manté la reducció del 2011, quan va haver-hi una rebaixa de les atribucions del voltant del 25%.

Cal destacar que se suprimeix el consell de govern, una figura que es va crear en l'últim mandat i que va ser un dels òrgans que va generar polèmica pel cobrament d'assistències. Segons va dir ahir Piñeira, la tasca que feia el consell l'assumirà la mateixa junta de govern.

LA FRASE

Vull començar de zero sense fer partícip el nou equip del passat. És una nova etapa que reforçarà la institució
Pere Vila
president de la diputació

Presència de tots els grups a totes les comissions i els principals òrgans

Tots els grups del ple estaran representats en les 4 comissions d'aquest mandat –en cadascuna hi haurà 9 diputats de CiU, 4 d'ERC, 2 del PSC, 1 de la CUP i 1 d'IdS–. També tindran representació al Xaloc i al Dipsalut –7 de CiU, 2 d'ERC, 1 del PSC, 1 de la CUP i 1 d'IdS– i, com a novetat, a la mesa de contractació –un de cada grup, a més dels del govern–. Al Patronat de Turisme hi haurà 5 representants (3 del govern, un d'ERC i un del PSC).

Un màxim de 15 diputats tindran dedicació exclusiva

El màxim de diputats que poden estar en règim de dedicació exclusiva és de 15, segons la legislació, però Pere Vila va opinar ahir al migdia que no creu que s'hi arribi. Va dir que la resta de grups decidirien en les pròximes hores quants dels seus representants en tenien i va avançar que, en el cas del grup de CiU, serien entre 7 i 8. En el mandat passat hi va haver deu dedicacions exclusives (set del govern de CiU i tres de l'oposició) i en l'anterior, tretze.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Hezbol·là afirma que els atacs electrònics són una “declaració de guerra”

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona
nova caledònia

Dos morts en una nova operació policial contra independentistes a Nova Caledònia

barcelona
política

La Fiscalia General de l’Estat demana la recusació de Macías en la causa de la llei d’amnistia

barcelona
unió europea

Reconeixement europeu a l'opositor veneçolà González Urrutia

barcelona
política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona