Política

ERC s'ofereix a CDC per governar junts la Diputació de Girona en lloc d'Unió

Esquerra creu important que tot l'equip de govern de l'ens sigui independentista

La CUP també veu com “un fet preocupant” que UDC tingui la vicepresidència segona

Esquerra es va oferir ahir a Convergència per substituir Unió com a soci de govern a la Diputació de Girona per tal que tot l'equip de govern de la institució sigui independentista en aquest moment clau per al país. L'oferta la va fer, en el transcurs del ple del cartipàs de l'ens provincial, el portaveu d'ERC, David Mascort, que va desitjar que “aviat hi hagi un altre ple de cartipàs en què aquest estigui format per dos grups a favor de la independència i no un que sí i un que no”. En tot cas, va deixar clar que ERC està disposada a “treballar conjuntament” amb CDC a la Diputació a favor de la independència tant si és al govern com si no. En aquest sentit, cal recordar que en el ple de constitució de fa dues setmanes, el president, Pere Vila, va anunciar un acord marc entre CDC i ERC per contribuir en el procés cap a la independència des de la Diputació. Ahir Vila només va contestar a Mascort que espera que “de ple de cartipàs només n'hi hagi un”. Mascort, que també és el màxim responsable d'ERC a la demarcació, va explicar a aquest diari que no entenen per què en el moment actual CDC prefereix governar amb UDC en lloc de governar amb ells a la Diputació. En aquest sentit, considera que, després de l'acord per fer una llista unitària el 27-S, el més lògic és “fer-ho junts a tot arreu”.

ERC és el segon grup de la Diputació, amb vuit diputats. CiU té majoria absoluta amb catorze, dels quals deu són de CDC i quatre d'UDC. El PSC en té tres i tant la CUP com IdS, un cadascun.

La CUP tampoc ho veu bé

També la CUP es va mostrar ahir crítica amb el pes d'Unió en l'equip de govern. El seu diputat, Lluc Salellas, va criticar el repartiment organitzatiu del nou cartipàs i un dels seus motius de queixa va ser que en un mandat “per caminar cap a la independència” la vicepresidència segona estigui en mans d'Unió, “un grup polític que no vol que això tiri endavant”. Salellas ho considera “un fet preocupant”. El portaveu del govern, Albert Piñeira, va contestar-li que “les vicepresidències les ocupen persones, no partits”.

LA FRASE

Esperem que aviat hi hagi un nou ple de cartipàs amb dos grups a favor de la independència
David Mascort
portaveu d'erc a la diputació

LA XIFRA

8
diputats
té ERC, que és el segon grup de l'ens. CiU és el primer amb 14: 10 són de CDC i 4 d'UDC. En tot el ple són 27.

Aprovació del cartipàs amb el vot en contra de la CUP

El ple de la Diputació va aprovar ahir els diversos punts del nou cartipàs de la corporació amb el vot a favor no només de l'equip de govern de CiU sinó també d'ERC, el PSC i IdS. Tots els punts, però, van tenir el vot en contra del diputat de la CUP. Salellas va reconèixer que s'havien fet “avenços” tant en les polítiques de retribucions com en l'organització i la regulació de l'apartat dels assessors, però va afirmar que “queden encara curts”. A més de reclamar tenir presència en òrgans com ara el Patronat de Turisme, va ser crític sobretot amb les partides “excessives” destinades als sous i va afirmar que cal fer “un procés de constricció molt més fort”, ja que es “venia de les tenebres”. Salellas i el portaveu del govern, Albert Piñeira, van intercanviar al llarg dels diversos punts del ple un seguit de rèpliques centrades en aquest punt ja que Piñeira va recordar el sou de la CUP al Parlament i Salellas que allà també hi havien votat en contra. Pel que fa a l'apartat organitzatiu, la CUP va afirmar que “el funcionament proposat és degut més que res a equilibris interns entre l'equip de govern”. També en aquest punt ERC va explicar que feia un “sí crític” ja que va reclamar entrar al govern en lloc d'UDC. Per la seva banda, el PSC va explicar que donaven un vot positiu per tal de buscar ponts de diàleg. La diputada d'Independents de la Selva no va intervenir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

L’exalcalde de Vilassar de Dalt, candidat a dirigir ERC amb Camps, Jordà i Sans

barcelona
pròxim orient

Israel diu haver frustrat un complot iranià per matar Netanyahu

barcelona
judicial

Llarena veu un possible delicte dels Mossos en la no detenció de Puigdemont

barcelona
política

Junts fa pressió perquè Illa inclogui Puigdemont en la ronda de trobades amb expresidents

barcelona

El ple de Vilablareix puja 30 euros la taxa d’escombraries

VILABLAREIX
Pròxim Orient

Segona onada d’explosions al Líban

Beirut
Josep Maria Vallès
Alcalde de Sant Cugat del Vallès (Junts per Catalunya)

“L’obsessió és revertir el dèficit de 22 milions el 2024”

Sant Cugat

Les finances, a l’ull de l’huracà

Sant Cugat del Vallès
política

La CUP decideix sobre aliats i lideratges orgànics i s'imposa créixer

barcelona