Política

Rajoy: “No permetré declaracions unilaterals”

Promet frenar “l'atac frontal a la llei i a la convivència” d'una DUI, però no diu com

Fernández Díaz acusa Junts pel Sí de “fer l'indi” i Guardiola de “guiar-se pel déu diner”

Sánchez tem la frustració

La crida de Raül Romeva –“anem a totes”– va tenir la seva rèplica oficial ahir al Palau de La Moncloa, on Mariano Rajoy, tot i restar fidel a l'hàbit d'identificar el 27-S amb Artur Mas, va avisar que les intencions de la llista Junts pel Sí a partir del 28 de setembre toparan amb l'Estat. “En el supòsit que en el futur algú faci declaracions unilaterals sobre temes que contravenen la llei, això seria un atac frontal a la llei i a la convivència (...). Això el govern no ho permetrà, perquè és la seva obligació no permetre-ho. El govern, cal dir-ho amb absoluta tranquil·litat, està preparat”, va desafiar.

La freqüència amb què Rajoy aborda últimament el 27-S no és fruit d'una nova estratègia de comunicació, sinó una imposició de l'agenda: la visita d'un líder internacional l'obliga a comparèixer i, si dijous va ser la primera ministra de Polònia, Ewa Kopacz, qui el va conduir davant la premsa, ahir era el primer ministre d'Algèria, Abdelmalek Sellal, qui el duia al micròfon. Rajoy va reafirmar el compromís de frenar la independència, però no va dir quin mecanisme aplicaria. “El govern està preparat per a qualsevol problema que alguns puguin generar en el futur”, prometia.

La rèplica era apuntalada per la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría: “Ull amb col·locar-se per sobre del bé i del mal, ni Artur Mas ni ningú està per sobre de la llei”, va advertir. Segons ella, Junts pel Sí és la “deriva personal” d'un Mas que “només mira el passat i el seu futur professional”.

Crítiques a Guardiola

Entre els ministres, però, el més bel·ligerant va ser el català Jorge Fernández Díaz. A més d'acusar Junts pel Sí de “fer l'indi”, el ministre de l'Interior va atacar l'entrenador del Bayern de Munic, Pep Guardiola, que podria tancar la llista de CDC i ERC. “Veiem que es treuen la careta i que ho fa gent que ha jugat i ha triomfat amb la selecció espanyola de futbol, a la qual anava segurament no per interès patriòtic sinó per interès crematístic, perquè hi ha persones que el déu que tenen és el déu diner”, va menysprear Fernández Díaz.

A Barcelona, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, tem que el 27-S “conduirà a la fractura social” i serà motiu de “frustració”.

El govern valora la claredat dels plantejaments

La vicepresidenta, Neus Munté, va assegurar que el govern valora molt positivament les propostes de Junts pel Sí per la claredat dels plantejaments i per la seva aposta per la justícia social.

Llach, sobre la llista: “On sigui útil, hi seré”

El cantautor es va posar ahir a disposició de la candidatura Junts pel Sí. “Seré allà on la gent pensi que puc ser; i si no, a callar i obeir”, va explicar el de Verges, que es va declarar encantat amb la llista.

Espadaler afirma que Mas ha perdut el control

El secretari general d'Unió va afirmar a Madrid que el full de ruta de Junts pel Sí demostra que a Mas “el procés se li ha escapat de les mans”. “Avui Unió és el més semblant al que havia estat CiU”, hi va afegir.

Camacho busca fórmules per ajornar el 27-S

Alícia Sánchez-Camacho va admetre ahir que el seu partit està estudiant la possibilitat de presentar una moció de censura contra Artur Mas amb l'únic objectiu d'intentar ajornar les eleccions catalanes. Segons va admetre ahir a la tarda: “Estem estudiant qualsevol proposta perquè Mas no pugui convocar unes eleccions que portarien els catalans al desastre i que tenen com a objectiu trencar Espanya i dividir els espanyols.” La líder popular ho té difícil per poder presentar la moció: necessita el suport d'un altre grup parlamentari –C's i el PSC van avançar ahir que no s'hi afegiran– o d'un mínim de 27 diputats –el PP en té 19–, a més d'un candidat a la presidència de la Generalitat. Si malgrat tot ho aconseguís i presentés la moció, es convocaria un ple per debatre-la al cap de cinc dies naturals, agost inclòs. Diverses fonts consultades asseguraven ahir que, si la maniobra prosperés, podria fer ajornar la convocatòria d'eleccions com a màxim una setmana.

Romeva no serà diputat si perd les eleccions

El cap de llista de Junts pel Sí ho va justificar afirmant que la llista no està plantejada “per anar a fer d'oposició” i que si no es guanyen les eleccions “l'objectiu de la candidatura queda en qüestió”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona