Política

La Diada de tots

L'ANC engega les inscripcions per a la mobilització de l'Onze de Setembre, i deixa clar que serà inclusiva i no cap acte partidista

En les pròximes setmanes vendrà paquets oficials amb punters i samarretes blanques

Ja no queden autocars a Catalunya per aquell dia

“La Diada no serà cap acte de campanya electoral, tothom hi serà benvingut.” Així de clar ho va voler deixar ahir el president de l'ANC, Jordi Sànchez, en l'obertura del registre d'inscripcions per a la mobilització de l'Onze de Setembre a la Meridiana de Barcelona. Amb la Via Lliure a la República Catalana, l'organització vol que la jornada esdevingui una altra “fita històrica” per refermar la voluntat plebiscitària del 27-S i els deu eixos que vol que vertebrin el nou estat català.

El fet que aquest any la Diada caigui el primer dia de la campanya –no es preveu, per cert, que per això hi pugui haver traves administratives– i que en les últimes setmanes l'ANC i Òmnium hagin coimpulsat la candidatura unitària Junts pel Sí han aixecat recels en altres sectors sobiranistes, com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el secretari general d'UDC, Ramon Espadaler, que han expressat dubtes que la mobilització no sigui un acte més de campanya d'aquesta llista. El president de l'ANC els va tranquil·litzar ahir. “La Diada és la Diada de tothom: inclusiva i oberta a totes les sensibilitats polítiques i socials”, va indicar, mentre feia una crida a “tots els demòcrates”, i sobretot als defensors del dret a decidir que vulguin construir un país nou, a partir d'un procés constituent. “Tothom hi pot trobar el seu encaix, és i serà la Diada de la ciutadania”, va insistir, incidint en el seu caràcter “reivindicatiu, i alhora festiu i cívic”.

Tot i que encara ha de tancar l'escaleta de l'acte, la intenció és que, com en anys anteriors, no hi hagi al·lusions explícites ni parlaments finals de cap partit o candidatura. De fet, la mateixa ANC, tot i haver impulsat Junts pel Sí, no ha signat l'acord ni enviarà ningú del secretariat a la llista, amb la intenció de mantenir la transversalitat i donar el mateix suport a tots els que defensin l'estat català. “És responsabilitat de tots els independentistes que la Diada vagi bé”, cloïa el coordinador de l'acte, Josep Sabaté.

Ja no queden autocars

L'entitat, que en les últimes setmanes ja ha rebut una allau de peticions d'informació, va obrir ahir el web Via.assemblea.cat , on demana que s'inscriguin els participants per garantir l'èxit de la mobilització, de manera que quedin homogèniament plens els 10 eixos i 135 trams en què s'han dividit els 5,2 quilòmetres de la Meridiana entre el parc de la Ciutadella i Sant Andreu de Palomar. La meitat de distància, per cert, que la V del 2014, però amb una superfície útil a ocupar fins i tot superior. Per defecte, cada persona tindrà un lloc assignat segons el seu codi postal, tot i que el podrà canviar en fer el registre, per anar per exemple a un eix amb què se senti més identificada.

L'organització demanarà als participants que hi vagin vestits de blanc, per simbolitzar un gran full on començar a escriure el futur del país. En els pròxims dies començarà a comercialitzar la samarreta oficial amb què ajudarà a finançar l'acció, en paquets que també inclouran petits punters de paper que es demanarà que els participants pintin del color del tram on van, tot i que també se'n repartiran aquell dia i durant els actes de l'estiu. L'acció s'iniciarà a les 17.14 h amb un punter gegant que recorrerà l'espai central. A mesura que avanci, els presents aixecaran els seus punters i ocuparan l'espai buit, per fer la sensació d'una onada. Com l'any passat, es buscaran persones representatives a cada tram, on hi haurà actuacions castelleres i d'altres elements de cultura popular.

L'organització explicava ahir que ja no hi ha autocars disponibles a Catalunya per la Diada, fet que fa pensar en un altre èxit. Sànchez agraïa, a més, la col·laboració organitzativa de l'Ajuntament de Barcelona, que ajudarà amb tots els impediments.

LES FRASES

La Diada no serà cap acte electoral, sinó la culminació d'una campanya de mobilització que dura tot l'estiu
Convidem tots els ciutadans que defensin la llibertat i la democràcia, no hi ha excuses
Jordi Sànchez
president de l'anc

El TSJC no veu il·legal la votació pel 9-N

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha arxivat la petició de 6.000 ciutadans, que es van autoinculpar d'haver participat en la votació del 9-N, per donar suport als organitzadors imputats: el president Artur Mas, l'exvicepresidenta i la consellera d'Ensenyament. En la interlocutòria, el tribunal exposa que “la simple participació en dipositar un escrit en unes urnes no constitueix infracció penal”. Hi afegeix que aquesta conducta no suposa participació en cap dels delictes atribuïts als dirigents. D'altra banda, el magistrat del TSJC que instrueix la causa ha citat a declarar pel 30 de juliol com a testimonis l'inspector en cap d'Ensenyament i dues directores d'institut de Badalona i una de l'Hospitalet de Llobregat, la qual es va negar a obrir el centre pel 9-N.

M.P.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia