Política

Mas: “És l'intent més seriós dels darrers tres segles”

El president assegura que s'han posat les bases de la hisenda catalana i que ara cal que es donin les condicions polítiques i socials perquè “agafi cos”

“És una oportunitat i una necessitat”, hi afegeix

“Estem a punt i estem preparats”, va sentenciar ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, en la clausura de les jornades sobre la presentació de la nova hisenda catalana. Els treballs teòrics han trigat dos anys i l'objectiu ara és que “això no quedi en un intent”, va desitjar el president. I és que els antecedents no són gaire encoratjadors; primer, per “l'error” que va suposar que, durant la Transició, Catalunya no apostés per tenir la gestió dels diners com va fer el País Basc, i segon, per les darreres negociacions sobre el pacte fiscal que no van donar cap fruit. “Durant la Transició es va considerar un tema menor i això ha tingut conseqüències greus”, va assegurar. Quant al pacte fiscal, “va acabar com va acabar”, lamentava. “Sense la més mínima comprensió –va assenyalar– envers les reclamacions catalanes per bastir una hisenda pròpia.”

Ara, però, s'albira un canvi. El president del govern català va elogiar la feina que s'ha portat a terme els últims dos anys per pensar com han de ser els fonaments d'una administració tributària. “És l'intent més seriós dels darrers tres segles”, hi va afegir. Amb tot, va voler aclarir que ara calen les “condicions polítiques i socials” necessàries per posar en marxa un nou sistema que beu dels models suec i australià.

Hisenda i autogovern

Per Mas, ara cal construir un sistema fiscal “diferent i millor” que el model espanyol, que té “coses bones i coses dolentes”, però que no ha “evolucionat satisfactòriament”, va insistir. Es tracta, doncs, de “començar des de zero”, va afirmar, tenint en compte que “sense hisenda no hi ha autogovern i sense autogovern no hi ha projecte de país”, va recordar. El president va detallar els principals problemes contra els quals ha de lluitar l'executiu català: “No tenim capacitat de gestionar els recursos, ni control de les despeses ni, en definitiva, capacitat de decisió plena”, va recordar. Mas va assenyalar que el finançament deixa el país per sota de la mitjana.

Prèviament a la intervenció de Mas, el director del programa del nou model, Joan Iglesias, va apostar per una administració més eficient, transparent i amb vocació de servei públic basat en la cooperació entre agència i ciutadà.

LES FRASES

Sense hisenda no hi ha autogovern i sense autogovern no hi ha projecte de país
Tenim les idees i tenim les persones; ara calen les condicions polítiques per portar el projecte a la pràctica
Jo de Mas faria una reflexió sobre cap a on va; crec que cap a enlloc, perquè són mesures que no prosperaran
Mas hauria d'ajudar el país a créixer i crear ocupació
Soraya Sáenz de Santamaría
vicepresidenta del govern espanyol
La hisenda espanyola és moderna, però no ha evolucionat prou com altres models europeus
Tenim l'oportunitat i també la necessitat de disposar d'un sistema fiscal propi
Artur Mas
president de la generalitat

Pel govern espanyol, són “passos cap a enlloc”

La negació categòrica va tornar a ser la reacció del govern espanyol davant la futura hisenda catalana. La seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar que amb aquesta administració tributària el president de la Generalitat, Artur Mas, està fent “passos cap a enlloc”. “Les mesures com les que pretén no són possibles, com li han dit tant el govern com els tribunals en reiterades ocasions”, va etzibar, i a més va recalcar que “no prosperaran”.

En la mateixa línia de contundència es va expressar el vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Casado. “Per molt que ho cloquegi Artur Mas, Catalunya no tindrà” una hisenda pròpia, perquè l'executiu espanyol “no ho permetrà”. I, per si algú en tenia cap dubte, va recalcar que “el repartiment fiscal seguirà com està”. En la seva compareixença posterior al comitè de direcció del PP, Casado va utilitzar l'argument de la por contra el projecte d'hisenda catalana dient que una iniciativa d'aquest tipus és una “irresponsabilitat”, perquè, en cas d'aplicar-se, faria “fugir les empreses”. “Catalunya mai serà independent, entre altres coses perquè mai ho ha estat”, va sentenciar. Quan se li va preguntar si Alícia Sánchez-Camacho serà la candidata del partit el 27-S, Casado va respondre que el PP presentarà el candidat quan ho consideri adequat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Vergés reivindica un Govern que doni les mateixes oportunitats a totes les comarques

ripoll
Àsia-Pacífic

La Xina i els EUA es retreuen el respectiu suport a Rússia i Taiwan

Barcelona
estat francès

Universitaris francesos se sumen a les protestes propalestines

barcelona
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona