Política

Catalá: “No podem garantir que no hi haurà una declaració unilateral d'independència però sí que no hi haurà separació”

El ministre de Justícia considera que les sancions al Barça per la xiulada són una mostra de “normalitat en un Estat de dret”

El ministre de Justícia, Rafael Català, ha admès aquest dimarts que el govern espanyol no pot garantir que no es produirà una declaració unilateral d'independència a Catalunya després del 27-S, però sí que “no es produirà cap procés de separació perquè no té cabuda a la nostra Constitució”. En una entrevista a Telemadrid ha insistit que l'article 155 de la Constitució -que permet suspendre l'autonomia- “està en vigor”, tot i que considera que no caldrà aplicar-lo perquè hi ha “instruments suficients” per aturar la independència. També ha assegurat que les sancions al Barça i a entitats sobiranistes per la xiulada de la final de la Copa del Rei són una mostra de “normalitat en un Estat de dret”.

Català ha assegurat que el seu executiu estarà vigilant el format de la convocatòria del 27-S per veure si es pot impugnar tot i que ha apuntat que ara per ara el seu executiu “no té perquè pensar que hi haurà infraccions o irregularitats”. “Si n'hi ha tenim regles del joc i normes que tothom ha de complir, i si algú les incompleix es poden impugnar per la via judicial o constitucional”, ha dit.

La Generalitat fa un discurs “impossible”

Català ha insistit que la independència no té cap mena de viabilitat i ha apuntat que el govern de la Generalitat està fent un “discurs impossible” perquè la independència “no té cabuda” a la Constitució. “Ho hauria de dir als seus ciutadans”, ha dit abans de recordar que en tot cas el Govern podria plantejar una reforma de la Constitució i buscar fer els canvis per la via legal.

Catalá també ha apuntat que al seu entendre el sobiranisme “es cura viatjant i llegint”. “El que cal buscar son les identitats que et fan ser més gran”, ha sentenciat, perquè cal mirar al món globalitzat del SXXI en comptes de fer-ho a un món “tancat en un estat cada vegada més petit”.

Preguntat per si encara existeix alguna via de comunicació entre els dos governs, el ministre de Justícia ha assegurat que els ministres espanyols tenen diàleg permanent amb la seva contrapart. “Jo amb el ministre de Justícia, la ministra de Foment amb el ministre d'Infraestructures ... mantenint reunions jo diria que setmanals i de manera quotidiana”, ha dit.

Sobre les sancions al Barça i a les entitats sobiranistes que van donar suport a la xiulada, el ministre ha apuntat que independentment de si les multes són elevades o no, es demostra que “no es poden cometre infraccions impunement”. “El que importa és el funcionament de les institucions. Hi ha una reacció. Es sanciona. És “normalitat d'un estat de dret”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona